Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οπισθοδρόμηση για τα συνθετικά καύσιμα

Ελλάδα 12:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οπισθοδρόμηση για τα συνθετικά καύσιμα

ΝΕΑ

Οπισθοδρόμηση για τα συνθετικά καύσιμα

ΝΕΑ

Τα συνθετικά καύσιμα (e-fuels) και η παραγωγή τους προτείνονται ως μια καλή λύση για τον περιορισμό διοξειδίου του άνθρακα. Όμως, η ιδέα αυτή δεν βρίσκει απήχηση, όπως φαίνεται.

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό και τελικά την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα καινούργια αυτοκίνητα από το 2035 και έπειτα την έφερε ενάντια σε κάποιες από τις χώρες που την αποτελούν.

Μία από αυτές είναι και η Γερμανία, η οποία δεν ήθελε να γίνει αυτό στον προτεινόμενο χρόνο, αλλά να δοθεί μια παράταση. Αντιθέτως, πρότεινε τη προώθηση της ιδέας να αναπτυχθεί η τεχνολογία παραγωγής συνθετικών καυσίμων (e-fuels), ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι θερμικοί κινητήρες.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν οι Γερμανοί είχαν προτείνει να συγκεντρωθούν υπογραφές και από άλλα κράτη -ευρωπαϊκά ή μη- τα οποία θα ήθελαν να υποστηρίξουν την προσπάθεια και να υποβάλλουν τη σχετική λίστα στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Advertisement
Advertisement

Την πρόταση της Γερμανίας υποστήριξε και η Ιταλία και οι πολιτικοί των δύο χωρών προσπάθησαν από κοινού να πείσουν ομολόγους τους και από άλλες, τόσο της Γηραιάς Ηπείρου όσο και ανά τον κόσμο να συνυπογράψουν το σχετικό κείμενο-αίτημα.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ενδιαφέρον όπως αποδείχτηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, μόνο άλλες τρεις χώρες συνέπλευσαν με την προσπάθεια τους: Η Τσεχία, η Ιαπωνία και το Μαρόκο.

Advertisement

Τα συνθετικά καύσιμα (e-fuels) παράγονται αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφορούν σε όλους τους τύπους καυσίμου. Δηλαδή, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, φυσικό αέριο κίνησης και κηροζίνη για τα αεροσκάφη. Φυσικά, εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία που μας αφορά, αυτά δύνανται να χρησιμοποιηθούν και για θέρμανση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμές e-fuels της Eneos με Toyota
H Stellantis δοκιμάζει συνθετικά καύσιμα
Είναι το μέλλον τα συνθετικά καύσιμα;

Advertisement