Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Μήπως η λύση στις μπαταρίες βρίσκεται 140 χρόνια πίσω;

Ελλάδα 7:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μήπως η λύση στις μπαταρίες βρίσκεται 140 χρόνια πίσω;

Mobility

Μήπως η λύση στις μπαταρίες βρίσκεται 140 χρόνια πίσω;

Mobility

Η εκτεταμένη χρήση των μπαταριών (ηλεκτρικά οχήματα) και η αύξηση στην τιμή του λιθίου, φέρνει τις εταιρείες στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων.

Advertisement
Advertisement

Μία εναλλακτική σκορπά συγκρατημένα χαμόγελα και προέρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Συγκεκριμένα το MIT προχώρησε σε μία έρευνα που σκοπό έχει να βρει λύση στο υψηλό κόστος των μπαταριών και φυσικά στην εναλλακτική του λιθίου ως πρώτη ύλη.

Το λίθιο εκτός από ακριβό δεν είναι απεριόριστο, ενώ το συναντά κανείς σε όλων των ειδών τις μπαταρίες. Από μικρά gadgets, μέχρι οικιακές συσκευές και μεγάλα μεγάλα φορτηγά, όλα διαθέτουν μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Advertisement
Advertisement

Το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης λοιπόν βρήκε την πιθανή λύση σε μία τεχνολογία που κρατά από το μακρινό 1878. Οι πρώτες μπαταρίες ήταν φτιαγμένες με τον πιο απλό τρόπο, από αέρα (οξυγόνο) και μέταλλο (συνήθως σίδηρο ή ψευδάργυρο).

Το οξυγόνο (κάθοδος), που βρίσκεται σε αφθονία στην ατμόσφαιρα, έπαιζε το ρόλο του δέκτη μέσα στην μπαταρία, με το μέταλλο να αποτελεί τον πομπό (άνοδος). Οι μπαταρίες ψευδάργυρου-αέρα έχουν χαμηλό κόστος και αρκετή μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι οι κοινές μπαταρίες που προλάβαμε μικροί (τύπου πλακέ) και τις πετούσαμε αναγκαστικά επειδή είχαν σκουριάσει.

Advertisement

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο τους μειονέκτημα, η σκουριά κατά την αποφόρτιση. Και πάνω σε αυτό δούλεψε η ομάδα του MIT που εντόπισε τη λύση στην αντιστροφή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την αντίθετη διαδικασία δηλαδή έτσι ώστε να ξεσκουριάσει.

Advertisement

Η ύπαρξη οξυγόνου μέσα στη μπαταρία προκαλεί αυτή την αναγκαστική φθορά και όσο και αν διαφαίνεται μία καλή λύση, αυτή είναι δύσκολο προς το παρόν να εφαρμοστεί και στις μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα.

Για την ώρα, η ομάδα του ΜΙΤ θα προσπαθήσει να τελειοποιήσει την αντιστροφή ηλεκτρισμού στις μικρές μπαταρίες. Η μελέτη αξίζει σίγουρα τον κόπο μέχρι να αποφέρει καρπούς και να είναι σε θέση να δώσει τα φώτα της στις μεγάλες εταιρείες αφού το κόστος εκτιμάται σε δέκα φορές χαμηλότερο σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Κάτι που θα επωφεληθεί φυσικά και ο καταναλωτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανακύκλωση μπαταριών μέσα στην επένδυση για τα ηλεκτρικά στις ΗΠΑ
VW: Ανακύκλωση μπαταριών στο 95% (VIDEO)
Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

Advertisement