Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μήπως είναι το ασβέστιο η λύση για τις μπαταρίες;

Ελλάδα 20:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μήπως είναι το ασβέστιο η λύση για τις μπαταρίες;

ΝΕΑ

Μήπως είναι το ασβέστιο η λύση για τις μπαταρίες;

ΝΕΑ

Στην κούρσα για την εξέλιξη των μπαταριών και την αναζήτηση νέων υλικών έρχεται να μπει με πολύ μεγάλες προσδοκίες και το ασβέστιο.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη και απότομη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχει φέρει στο επίκεντρο των τεχνολογικών αναζητήσεων τις μπαταρίες. Η σημερινή τεχνολογία έχει κάποια συγκεκριμένα όρια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν έτσι ώστε τα αυτοκίνητα στο μέλλον να γίνουν πιο εύχρηστα και με σαφώς λιγότερα προβλήματα σχετικά με την αυτονομία και την φόρτισή τους.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της τεχνολογίας των μπαταριών Ιόντων-Λιθίου είναι η σπανιότητα του λιθίου και άρα το υψηλό του κόστος. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών και επίσης να μειωθεί το κόστος τους αλλά και ο όγκος/βάρος τους.

Ένας διακεκριμένος επιστήμονας από την Κορέα σε έρευνα που διεξάγει ερευνά την δυνατότητα της χρήσης καθόδου στις μπαταρίες βασισμένες σε ιόντα ασβεστίου. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μπαταρίες χωρίς την ανάγκη λιθίου και οι έρευνες έχουν ως στόχο να ανοίξουν όσο γίνεται το πεδίο των μελετών για νέα υλικά.

Advertisement
Advertisement

Η ομάδα υιοθέτησε μία διαφορετική προσέγγιση, με εκτέλεση προσομοιώσεων αντί για συνεχείς εργαστηριακές δοκιμές με ατέλειωτους συνδυασμούς υλικών. Στην ουσία, και μέσω των υπολογιστών, κατάφερε να προβλέψει τις ιδιότητες που θα είχαν διάφορα υλικά στην απόδοση της μπαταρίας, πάντα με βάση το ασβέστιο.

Όπως υποστηρίζει η ομάδα από την Κορέα, το λίθιο είναι μόλις το 0,002% της επιφάνειας της Γης, όταν το ασβέστιο είναι 10.000 φορές περισσότερο και άρα πολύ πιο φθηνό και αρκετά πιο εύκολο να αξιοποιηθεί.

Advertisement

Οι έρευνες της ομάδας έδειξαν ότι το ασβέστιο είναι ένα υλικό που αφήνει πολλές υποσχέσεις για την αντικατάσταση του λιθίου. Τουλάχιστον στην θεωρία προς το παρόν, καθώς χρειάζονται πολλές ακόμα έρευνες ώστε να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με το λίθιο.

Advertisement

Υπάρχουν και άλλες έρευνες που σχετίζονται με διαφορετικά μέταλλα, όπως για παράδειγμα το κοβάλτιο, το οποίο όμως είναι και αυτό σπάνιο και δύσκολο να γίνει η εξόρυξή του.

Η ομάδα από την Κορέα πάντως έφτιαξε 28 διαφορετικούς συνδυασμούς μετάλλων για την κατασκευή ηλεκτροδίων σε νέας γενιάς μπαταρίες και μένει να δούμε αν όλα αυτά θα αποδώσουν σύντομα καρπούς ή θα μείνουν κάποιες εργαστηριακές μελέτες και το μέλλον θα έρθει -έστω και κάπως αργά- με τις solid state μπαταρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι
Μπαταρίες: VW και Bosch θέλουν να «χτυπήσουν» την Κίνα
Είναι οι μπαταρίες ιόντων-νατρίου η λύση για πιο φτηνά ηλεκτρικά; (+video)

Advertisement