Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

Ελλάδα 19:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

ΝΕΑ

Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

ΝΕΑ

Η Tesla έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αλλά οι long-term επενδυτές «καίγονται» για τα νέα μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Στη γνωστοποίηση των αναλυτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 προχώρησε, χθες Τετάρτη (26/1) η Tesla.

Η εταιρεία κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα, δίνοντας συνέχεια στο “σερί” των δέκα διαδοχικών τριμήνων που καταγράφει κέρδη. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 17,7 δισ. δολάρια, ή 2,54 δολάρια ανά μετοχή σε βάση non-GAAP. 

Πρόκειται για αποτελέσματα που υπερβαίνουν τις προσδοκίες της, καθώς σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Tesla θα κυμαίνονταν μεταξύ 17,112 και 17.416 δισ. δολάρια, και 2,3 – 2,51 δολάρια ανά μετοχή (non-GAAP).

Advertisement
Advertisement

Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 27,4%, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το αντίστοιχο ποσοστό στο γ’ τρίμηνο του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στο 26,6%.

Οι επενδυτές “καίγονται” για τα νέα μοντέλα

Οι επενδυτές, ωστόσο, φαίνεται πως ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι μέλλει γενέσθαι με κάποια πολυδιαφημιζόμενα μοντέλα της εταιρείας και λιγότερο για τις οικονομικές επιδόσεις της αυτές καθαυτές.

Στο «κάδρο» βάζουν το φουτουριστικό pick-up, Cybertruck. Το τελευταίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Tesla Design Studio του Λος Άντζελες στις 21 Νοεμβρίου του 2019, και έκτοτε έχει συγκεντρώσει 1,3 εκατ. παραγγελίες, με τους εν δυνάμει αγοραστές να περιμένουν την παραλαβή των κλειδιών.

Advertisement

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η παραγωγή του ηλεκτρικού αγροτικού δεν θα ξεκινήσει πριν το 2023, κάτι που σίγουρα δεν ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των εμπλεκόμενων μερών.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, με τον Elon Musk να ξεκαθαρίζει πως μέσα στο τρέχον έτος η εταιρεία δεν θα λανσάρει κάποιο καινούριο μοντέλο, δεδομένου ότι επικεντρώνεται πως θα αντιμετωπίσει τις ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή που αφορά τα υπάρχοντα αυτοκίνητά της.

Advertisement

«Αν εισαγάγαμε νέα αυτοκίνητα, η συνολική παραγωγή οχημάτων θα μειωνόταν […] Δεν θα λανσάρουμε νέα μοντέλα μέσα στο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Elon Musk.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Tesla θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να μπορέσει να λανσάρει τα Cybertruck και Roadster μέσα στην επόμενη χρονιά.

Advertisement

Εξίσου μεγάλη ανυπομονησία επικρατεί και γύρω από το μικρό ηλεκτρικό της Tesla, Model 2, το οποίο, όπως είχε ανακοινώσει ο Elon Musk το 2020 θα ερχόταν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για να επωμιστεί τον ρόλο του φθηνότερου μοντέλου της γκάμας.

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει γίνει με το εν λόγω μοντέλο των 25.000 δολαρίων, το αφεντικό της Tesla ξεκαθάρισε «ότι προς το παρόν δεν εργαζόμαστε πάνω στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, δεδομένου ότι έχουμε πάρα πολλά που μας απασχολούν».

Το Reuters επισημαίνει ότι οι long-term επενδυτές (σ.σ. όσοι έχουν προβεί σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις) έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Model 2, δεδομένου ότι η εμπορική διάθεση ενός προσιτού μοντέλου είναι απαραίτητη για την αύξηση του συνολικού όγκου ετήσιων πωλήσεων κατά 50%.

Ακόμα μολονότι οι εμπορικές επιδόσεις της Tesla για το έτος 2021 ήταν εντυπωσιακές (πούλησε σχεδόν 1 εκατ. αυτοκίνητα), η εταιρεία έχει πληγεί από την έλλειψη ημιαγωγών.

Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους η εταιρεία θα εστιάσει στο πώς θα ενισχυθεί η παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της σε Καλιφόρνια, Σαγκάη, Τέξας και (ενδεχομένως) Βερολίνο.

Τέλος, ο ισχυρός άνδρας της Tesla ποντάρει πολλά στο ανθρωποειδές ρομπότ, Optimum, και το χρίζει στο σημαντικότερο προϊόν της εταιρείας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς θα προστατεύσετε το Tesla σας από τους χάκερς;
Tesla: Αύξηση 2.000 δολάρια για το πακέτο αυτόνομης οδήγησης (+video)
“Η Tesla είναι η απόλυτη… φούσκα”