Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ανησυχία στους κατασκευαστές για τις ελλείψεις

Ελλάδα 14:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ανησυχία στους κατασκευαστές για τις ελλείψεις

ΝΕΑ

Ανησυχία στους κατασκευαστές για τις ελλείψεις

ΝΕΑ

Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παραδέχονται πως η έλλειψη ημιαγωγών δεν θα λάβει τέλος άμεσα.

Advertisement
Advertisement

Οι εκτιμήσεις για την αγορά και τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σε microchips θυμίζει λίγο την πανδημία και το τέλος της μετά την έλευση των εμβολίων. Έπειτα από ένα χρόνο σκληρών περιορισμών περιμέναμε τους εμβολιασμούς για να απελευθερωθούμε, μετά τη δεύτερη δόση και η συνέχεια… γνωστή.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους ημιαγωγούς, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ομαλοποίηση μέσα στο 2020, έπειτα μετά το 2021 και πλέον οι μεγάλες εταιρείες δηλώνουν ανοιχτά πως δεν θα ησυχάσουν μέχρι το 2024. Όσο η τεχνολογία αλλάζει και τα microchips είναι απαραίτητα για υπολογιστές, συσκευές και σχεδόν τα πάντα στο σύγχρονο κόσμο, τόσο θα βλέπουμε ελλείψεις και στον τομέα του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Οι εταιρείες βέβαια -όπως και τα κράτη σε ορισμένες περιπτώσεις– δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια καθώς είτε επενδύουν πολλά εκατομμύρια, είτε ξεκινούν διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών. Έτσι η εξάρτηση από την Κορέα, την Κίνα και την Ταιβάν κάποια στιγμή θα πάψει να υφίσταται. Μέχρι αυτό να συμβεί οι γραμμές παραγωγής θα καθυστερούν και ο λόγος θα είναι η μεγάλη ζήτηση σε microchips και η περιορισμένη παραγωγή τους.

Θυμίζουμε πως οι ελλείψεις των ημιαγωγών συνοδεύονται από την άνοδο στις τιμές των μετάλλων, τις μπαταρίες, την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις διακοπές στις γραμμές παραγωγής εξαιτίας του Covid-19. Γεγονότα που δρουν αθροιστικά ώστε να βλέπουμε τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πολλών μηνών, ακόμη και πλέον του έτους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ποιοι ημιαγωγοί; Οι Τούρκοι πετάνε