Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι

Ελλάδα 12:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι

ΝΕΑ

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι

ΝΕΑ

Η μεγάλη κουβέντα που αφορά στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και το μέλλον τους μετά τον ωφέλιμο κύκλο ζωής τους, μπορεί να έχει και αίσιο τέλος.

Advertisement
Advertisement

Οι μεταχειρισμένες μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν θα είναι πρόβλημα για τους κατασκευαστές ή τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.

Ο λόγος είναι πως τόσο τα υλικά που τις απαρτίζουν, όσο και ολόκληρες οι μπαταρίες, υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ανακυκλωθούν αποτελεσματικά, αποφέροντας μάλιστα μεγάλο κέρδος. Η εταιρεία ανακύκλωσης Redwood Materials, είναι πολύ αισιόδοξη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της, JB Straubel, δίνει και την κατάλληλη επιχειρηματολογία.

Advertisement
Advertisement

Η ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-Ion) είναι μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη αλλά αφήνει κέρδη αξιοσέβαστα τόσο, ώστε να μην μπορεί να μείνει κανείς από τους εμπλεκόμενους «ασυγκίνητος». Ο JB Straubel ήταν μέχρι πριν τρία χρόνια CTO στην Tesla, της οποίας υπήρξε και συνιδρυτής. Θέλησε όμως να ακολουθήσει το δικό του όραμα και δημιούργησε την Redwood Materials.

Η εταιρεία αυτή ειδικεύεται στην ανακύκλωση υλικών για να επαναχρησιμοποιήσει εκείνα που είναι τα πιο «δύσκολα» στην απόκτησή τους, έτσι ώστε να «κλείνει» ο κύκλος της οικονομίας με τρόπο ιδανικό. Η νέα εταιρεία με έδρα το Carson City στη Νεβάδα των ΗΠΑ, απασχολεί 300 εργαζόμενους για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μπαταριών.

Advertisement

Η προηγούμενη εμπλοκή της με την Tesla, του έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με την Panasonic, που κατασκευάζει μπαταρίες για την Tesla αλλά και για τη Ford. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Straubel ξεκαθάρισε πως η ανακύκλωση μπαταριών ιόντων λιθίου είναι μια αρκετά επικερδής επιχείρηση, που μπορεί να βοηθήσει στη λύση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν στην αλυσίδα εφοδιασμού των εταιρειών που τις χρησιμοποιούν.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις μπαταρίες αυτοκινήτων αλλά και για ανακυκλώσιμα υλικά που προέρχονται από άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τα τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα. Μάλιστα, όπως ο υπογραμμίζεται, η απόδοση των ανακυκλωμένων υλικών από τις μπαταρίες, δεν επηρεάζεται ενώ επιπρόσθετα με κάθε πρόσθετο κύκλο χρήσης, γίνονται πιο «καθαρά».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανακύκλωση μπαταριών μέσα στην επένδυση για τα ηλεκτρικά στις ΗΠΑ
VW: Ανακύκλωση μπαταριών στο 95% (VIDEO)
Tesla: Σούπερ κέρδη αλλά τι γίνεται με τα νέα μοντέλα;

 

Advertisement