Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mercedes και Stellantis αποκτούν κοινό σύμμαχο

Ελλάδα 1:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mercedes και Stellantis αποκτούν κοινό σύμμαχο

ΝΕΑ

Mercedes και Stellantis αποκτούν κοινό σύμμαχο

ΝΕΑ

Οι δυο αυτοκινητοβιομηχανίες συμμαχούν με κορυφαία βρετανική εταιρεία κατασκευής μπαταριών solid-state, ώστε να αυξήσουν την αυτονομία των μοντέλων τους.

Advertisement
Advertisement

Νέα συνεργασία με την εταιρεία Factorial Energy σύναψε η Mercedes, για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέλιξης μπαταριών στερεού ηλεκτρολύτη. Αυτές θα ενσωματώνονται σε μια μικρή οικογένεια μοντέλων της, που θα διατεθεί τμηματικά στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

H βρετανική Factorial Energy ειδικεύεται στην παραγωγή μπαταριών στερεού ηλεκτρολύτη (solid-state) και μαζί με τη Mercedes θα εργαστούν στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να ακολουθήσει η πιλοτική δοκιμή της, το επόμενο έτος.

Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση της Mercedes στη Factorial, με τον Γερμανό κατασκευαστή να αποκτά επίσης εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρίας . Το αφεντικό της Mercedes, Markus Schäfer, ανέφερε ότι η επένδυση θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιούνται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Advertisement
Advertisement

Σημειώνεται ότι η Factorial εξασφάλισε χρηματοδότηση και από τη Stellantis, την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Οι στερεού τύπου συσσωρευτές είναι μια από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες μπαταριών. Αντί για υγρό ηλεκτρολύτη χρησιμοποιούν ένα στερεό ηλεκτρολυτικό υλικό που συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής πυκνότητας χαρίζοντας στα μοντέλα μεγαλύτερη αυτονομία και μικρότερους χρόνους φόρτισης.

Advertisement

Η Factorial υποστηρίζει πως έχει αναπτύξει στερεού τύπου μπαταρίας που εξασφαλίζουν 50% μεγαλύτερη αυτονομία συγκριτικά με την υφιστάμενη τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος εξέλιξής.

Τόσο η Mercedes όσο και η Stellantis έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας τους και έχουν στην ατζέντα τους μια πληθώρα μοντέλων σχετικής τεχνολογίας.

Advertisement

Πρόσφατα η Stellantis συμμάχησε με την αυστραλιανή εταιρεία Vulcan Energy Resources για την προμήθεια Υδροξειδίου του Λιθίου στην Ευρώπη, ώστε η κατασκευή μπαταριών να γίνεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σχεδόν έτοιμη η νέα Mercedes-AMG S 63 με τον υβριδικό V8
Διαθέσιμη στην Ελλάδα η Mercedes EQB – Πόσο κοστίζει;
Έτσι θα μπορούσε να είναι η ολοκαίνουρια Mercedes CLE