Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αγορά αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην κανονικότητα

Ελλάδα 7:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η αγορά αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην κανονικότητα

ΝΕΑ

Η αγορά αυτοκινήτου θα επιστρέψει στην κανονικότητα

ΝΕΑ

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής δεδομένων για τον αυτοκινητικό κλάδο εκτιμά ότι προς το τέλους του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ θα ξεπεράσουν ακόμα και τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Advertisement
Advertisement

Ζήτημα μερικών μόνο μηνών είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την έλλειψη ημιαγωγών και να επιστρέψει ο κλάδος του αυτοκινήτου στην κανονικότητα, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής δεδομένων LMC Automotive.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η κρίση με τα μικροτσίπ θα συνεχίσει να δυσχεραίνει την παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων για ακόμα μερικούς μήνες, αλλά προς τα τέλη του έτους η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Pete Kelly, ανέφερε ότι το 2022 οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν κατά 6,0%, συγκριτικά με το 2021 (75,8 εκ.), φτάνοντας τις 85 εκ. μονάδες.

Advertisement
Advertisement

Συγκριτικά τώρα με τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι η κατασκευαστική δύναμη των αυτοκινητοβιομηχανιών θα είναι μειωμένη κατά 12%, στο δεύτερο τρίμηνο το χάσμα θα αμβλυνθεί στο 5,0%, και στο τρίτο τρίμηνο θα επέλθει πλήρης ισορροπία. Για να φτάσουμε στο τέταρτο τρίμηνο, όταν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, κατά 4,0%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pete Kelly για το σύνολο του 2022, στην Ευρώπη ο αριθμός των ταξινομήσεων θα φτάσει τα 17,8 εκατομμύρια (+7,0%), στη Βόρεια Αμερική τα 18,7% εκ. (+6,0%), στην Κίνα τα 26,6 εκ. (+5,0%), στη Νότια Αμερική τα 3,6 εκ. (+9,0%) και στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας τα 15,3 εκ. (+7.0%).

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη ημιαγωγών, η οποία οδήγησε στη μείωση παραγωγής καινούριων ΙΧ κατάφερε ισχυρό πλήγμα στη συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών.

Το ισχυρότερο πλήγμα υπέστη η Ford, οι παγκόσμιες πωλήσεις της οποίας γνώρισαν μείωση της τάξεως του 26%, για να ακολουθήσουν οι General Motors (-21%), VW Group (-13%), Stellantis (-13%) και Renault-Nissan (-10%).

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελειώνει η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών;
Η κρίση των τσιπς καλά κρατεί
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας