Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τελειώνει η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών;

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τελειώνει η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών;

ΝΕΑ

Τελειώνει η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών;

ΝΕΑ

Φως στο τούνελ βλέπει η γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Infineon. Πότε προβλέπει πως θα βγει η αυτοκινητοβιομηχανία από το αδιέξοδο;

Advertisement
Advertisement

«Αχτίδα φωτός» για το άμεσο μέλλον της αυτοκίνησης, η οποία πλήττεται από την έλλειψη ημιαγωγών, βλέπει η γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ, Infineon.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του τμήματος της Infineon για τον αυτοκινητικό κλάδο, Peter Schiefer εξέφρασε τη συγκρατημένη του αισιοδοξία πως η κρίση των ημιαγωγών θα τερματιστεί το 2023, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να εμφανίζονται μέσα στο τρέχον έτος.

Αναφερόμενος για την εταιρεία του, ο Schiefer σχολίασε πως γίνονται επίμονες προσπάθειες ώστε να ισοσκελιστεί η ζήτηση με την προσφορά ημιαγωγών, δια της ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, η ατζέντα της Infineon περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις, μέρος των οποίων θα αφορούν το εργοστάσιο κατασκευής μικροτσιπ στην Αυστρία.

Πρόκειται για δηλώσεις που αναπτερώνουν το τσαλακωμένο ηθικό του αυτοκινητικού κλάδου, γεμίζοντας με αισιοδοξία τις πληγείσες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Advertisement

Μην ξεχνάμε πως η έλλειψη ημιαγωγών έχει αναγκάσει τις τελευταίες να μειώσουν τον όγκο παραγωγής καινούριων αυτοκινήτων, γεγονός που έχει επιφέρει άνοδο στις τιμές και αύξηση των χρόνων παράδοσης.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, μάλιστα, έχουν αποφασίσει πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Ford και General Motors, οι οποίες για να εξασφαλίσουν σταθερή ροή προμηθειών ενδυνάμωσαν τις συνεργασίες τους με κατασκευάστριες ημιαγωγών.

Advertisement

Η Ford, επί παραδείγματι, συνήψε συμφωνία με τη GlobalFoundries για να κατασκευάζει περισσότερους ημιαγωγούς που θα χρησιμοποιεί η ίδια.

Από την άλλη, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πανδημία. Όσο η τελευταία προελαύνει τόσο θα επιβάλλονται περιορισμοί και τοπικά lockdowns τα οποία θα βάζουν «τρικλοποδιές» στις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Elon Musk: «Ημιαγωγοί, όπως λέμε… χαρτιά υγείας»
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ποιοι ημιαγωγοί; Οι Τούρκοι πετάνε