Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι 4 τρόποι που η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει την αυτοκίνηση (+video)

Ελλάδα 22:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι 4 τρόποι που η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει την αυτοκίνηση (+video)

ΝΕΑ

Οι 4 τρόποι που η επαυξημένη πραγματικότητα θα αλλάξει την αυτοκίνηση (+video)

ΝΕΑ

Σε λίγα χρόνια, εκτός από τους κινητήρες θα πρέπει να ξεχάσουμε και όλα όσα ξέραμε για την οδήγηση. Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι έτοιμη να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που οδηγούμε και συνυπάρχουμε στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση, οι μεγάλες εταιρίες επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα και εξέλιξη συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας. Ήδη τα αυτοκίνητά μας έχουν γεμίσει από οθόνες και ψηφιακά συστήματα, τα οποία όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται περισσότερα και θα αποκτούν και μεγαλύτερες αρμοδιότητες.

Είναι χαρακτηριστικά τα νούμερα των επενδύσεων των εταιριών σε συστήματα επαυξημένης (AR) και εικονικής (VR) πραγματικότητας. Το 2017 ξοδεύτηκαν “μόλις” 210 εκατομμύρια δολάρια. Το 2025 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 673 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μία άνοδο της τάξης του 320.000% μέσα σε μόλις 8 χρόνια.

Ας δούμε λοιπόν σε ποιους τομείς η εικονική πραγματικότητα θα αλλάξει εντελώς την αντίληψή μας για το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

1. Τα έξυπνα συστήματα πλοήγησης.
Μέχρι σήμερα τα συστήματα πλοήγησης ήταν ενσωματωμένα στις οθόνες των infotainment. Όμως αυτό σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, καθώς μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και γίγαντες των ηλεκτρονικών έχουν εξελίξει συστήματα με τα οποία όλες οι πληροφορίες προβάλλονται μπροστά από τον οδηγό, ενσωματωμένες στον πραγματικό κόσμο. Με αυτόν τον εικονικό τρόπο, ο οδηγός μπορεί πολύ πιο εύκολα να έχει αντίληψη του χώρου και της πορείας του, ακόμα και σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλής ορατότητας, ενώ παράλληλα παίρνει πολύ περισσότερες πληροφορίες τις οποίες -λόγω του ότι βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο- είναι πολύ πιο εύκολο να αξιολογήσει.

Advertisement

2. Οι εικονικές διαφημίσεις.
Η ψηφιακή διαφήμιση είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε στο μέλλον, και θα μας ακολουθεί και μέσα στο αυτοκίνητο. Έτσι ο οδηγός και οι επιβάτες θα “βομβαρδίζονται” διαρκώς με διαφημίσεις και άλλο υλικό προώθησης κατά την διάρκεια της διαδρομής. Για παράδειγμα ο οδηγός θα ενημερώνεται για κάποια προσφορά σε ένα είδος που τον ενδιαφέρει, για τον λογαριασμό του στην τράπεζα από την οποία περνάει μπροστά, να διαφημίζει τις νέες ταινίες κ.ά. Οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες ετοιμάζονται για μία τεράστια αγορά που ανοίγεται, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μία αγορά 2,6 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για το 2022, από τα μόλις 167 εκατ. δολάρια το 2017.

Advertisement

3. Αυτόματη βοήθεια στο παρκάρισμα.
Τα συστήματα αυτά έχουν ήδη να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους σε αρκετά μοντέλα, κάνοντας χρήση της κάμερας οπισθοπορείας και εξελιγμένου software που ελέγχει τον χώρο και οδηγεί αυτόνομα το αυτοκίνητο στην θέση που έχει επιλεγεί. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο στάδιο θα προκύψει από την σύνδεση των αυτοκινήτων μεταξύ τους και την δυνατότητα που θα παρέχεται το ένα να ειδοποιεί το άλλο αυτόματα για το που υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης. Μάλιστα το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας θα πληροφορεί για το κόστος του πάρκινγκ, τις ώρες λειτουργίας και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζει ο οδηγός.

4. Διαισθητική οδική ασφάλεια
Τα head-up-displays έχουν αρχίσει να αποτελούν βασικό στοιχείο του εξοπλισμού ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, όμως στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο σύνθετα και εξελιγμένα. Στην ουσία θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του παρμπρίζ και πάνω σε αυτό θα προβάλλουν όχι μόνο στοιχεία της διαδρομής αλλά και όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για ασφαλή μετακίνηση. Έτσι ο οδηγός θα μπορεί να έχει σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας ειδοποιήσεις από τα συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, στοιχεία από το σύστημα πολυμέσων ακόμα και μία απεικόνιση των λειτουργιών του τηλεφώνου του έτσι ώστε να μπορεί -για παράδειγμα- να διαβάζει τα μηνύματα του χωρίς να χρειάζεται να παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H BMW χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα για τον σχεδιασμό εργοστασίων
Η VW και η εικονική πραγματικότητα
Η “εικονική πραγματικότητα” της Ford