Menu
LIVE η κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE: EV | Τιμές Καυσίμων

ΝΕΑ

Η VW και η εικονική πραγματικότητα

  • Panos Seitanidis

Πολλά πράγματα που θεωρούσαμε πως ανήκουν στο μέλλον, βρίσκουν ήδη εφαρμογές στο παρόν – ειδικά στην αυτοκίνηση. Έτσι και η Volkswagen, χρησιμοποιεί την Εικονική Πραγματικότητα για να σχεδιάσει και εξελίξει μοντέλα της.

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/SeitanF1)

H γερμανική μάρκα αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους για την εξέλιξη των μοντέλων της. Ένας από αυτούς είναι και η «Εικονική Πραγματικότητα» (Virtual Reality – VR), που μάλλον εσφαλμένα, πολλοί έχουν ταυτίσει αποκλειστικά με τα βιντεοπαιχνίδια. Όμως η Volkswagen χρησιμοποιεί τη VR για να σχεδιάσει, εξελίξει και φέρει μερικά βήματα πριν από την παραγωγή, συναρπαστικά μοντέλα από ένα μέλλον που είναι πιο κοντά απ’ ότι φανταζόμαστε.

Τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει πολλούς προγραμματιστές με τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ένας από αυτούς είναι ο 26χρονος David Kuri, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν για μια διεθνή εταιρεία παιχνιδιών για υπολογιστές. Ο David, πλέον, μαζί με περίπου 30 συναδέλφους του εργάζεται στο Virtual Engineering Lab στο Βόλσφμπουργκ, με βασική του αποστολή την υποστήριξη της Τεχνολογικής Εξέλιξης και του Σχεδιασμού, ψηφιοποιώντας διαδικασίες και μετατρέποντας την εικονική πραγματικότητα σε ένα πρακτικό εργαλείο.

“Βυθισμένος” σε έναν άλλον κόσμο, κατασκευάζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Όχι πραγματικό, αλλά εικονικό. Στην πράξη δεν το κατασκευάζει καν, αλλά το σχεδιάζει, με έντονες κινήσεις του χεριού και του βραχίονά του στον αέρα. Αυτό το αυτοκίνητο δεν θα κατασκευαστεί ποτέ – παρά τη ρετρό γοητεία που διαθέτει. Όμως με τη βοήθειά του David οι σχεδιαστές θα μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα ενός νέου μοντέλου της Volkswagen στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Εικονικά, χωρίς να έχει κατασκευαστεί κάτι, κερδίζοντας τόσο σε χρόνο όσο και χρήμα.

VW-Ayoreo-e640

Ο David Kuri βλέπει πολλούς τομείς εφαρμογής της εικονικής πραγματικότητας στη Volkswagen, όπως για παράδειγμα στις αεροδυναμικές προσομοιώσεις: «Εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη εικονικών δοκιμών μοντέλων, καθώς τα αυτοκίνητα μπορούν να αντιμετωπίζουν διάφορες εικονικές οδηγικές και περιβαλλοντικές καταστάσεις. Στην εικονική πραγματικότητα το αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθεί ένα δρόμο με συνεχείς στροφές σε μια ορεινή περιοχή της Νότιας Ιταλίας ή να κινείται σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Βόρεια Γερμανία».

VOLKSWAGEN VIRTUAL REALITY_DAVID KURI 2-640tall
Στην πιο διάσημη έκθεση πληροφορικής και τεχνολογίας στον κόσμο, στην εφετινή CEBIT 2018, ο όμιλος Volkswagen θα δώσει το παρών στην Αίθουσα της Μελλοντικής Μετακίνησης (Future Mobility Hall). Εκεί, θα διοργανώσει ένα forum, με κοινό και ειδικούς, όπου θα υπάρχει μια ευρεία θεματολογία, από τους νέους τρόπους ψηφιακού σχεδιασμού αυτοκινήτων – με τη χρήση και της Εικονικής Πραγματικότητας – έως την έρευνα με κβαντική υπολογιστική (quantum computing). Από τα δοκιμαστικά πρότζεκτ στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εντός του Ομίλου μέχρι τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις με την υποστήριξη δεδομένων. Επίσης, θα υπάρξει και μια παγκόσμια τεχνολογική πρεμιέρα, κάτι για το οποίο προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος.

VW-Ayoreo-c640short

Δημοφιλή στο Protothema.gr