Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 4 γενιές του SEAT Leon (+video)

Ελλάδα 18:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι 4 γενιές του SEAT Leon (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 4 γενιές του SEAT Leon (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 4 γενιές του SEAT Leon διηγούνται μια ιστορία καινοτομίας με διάρκεια 20 χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Με πωλήσεις πάνω από δύο εκατομμύρια μονάδες, στις τρεις πρώτες γενιές, το SEAT Leon είναι ένας πυλώνας της μάρκας.

Οι τέσσερις γενιές του Leon προηγούνται της εποχής του, διατηρώντας το ίδιο sportive DNA σε όλη την ιστορία των 20 και πλέον χρόνων. Σχεδιασμένο, αναπτυγμένο και δημιουργημένο στη Βαρκελώνη, το αυτοκίνητο έχει ως τώρα περισσότερες από 2 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι στιγμής, ένας θρύλος που συνεχίζει να μεγαλώνει. «Αυτό είναι το μοντέλο που θέτει τη SEAT στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκινητοβιομηχανίας, χάρη στο σχεδιασμό, την τεχνολογία και την ποιότητά της» , λέει ο Isidre Lopez, υπεύθυνος για τη συλλογή Ιστορικών Αυτοκινήτων της SEAT.

SEAT Leon 1η γενιά (1999), εντυπωσιακό ντεμπούτο.

Advertisement
Advertisement

SeatLeon4Gen1o

Σχεδιασμένο από τον Giorgetto Giugiaro, το πρώτο Leon σηματοδότησε την είσοδο της SEAT στην κατηγορία των συμπαγών αυτοκινήτων. « Το πρώτο Leon ήταν πρωτοποριακό με σχέδιο και πολλή προσωπικότητα» , λέει ο Isidre.«Ήταν εξελιγμένο σε ότι αφορούσε την τεχνολογία και την ποιότητα», διαβεβαιώνει ο Jose Miguel Royo, διευθυντής στην ομάδα εξέλιξης των πλαισίων (Chassis Development) στην SEAT. Το Leon ήταν πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς: Αρχικά ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της μάρκας που κατασκευάστηκε ταυτόχρονα σε δύο εργοστάσια (Βρυξέλλες και Martorell), είχε τετρακίνηση και εξατάχυτο κιβώτιο με 180 ίππους, ήταν επίσης το πρώτο το οποίο ξεπέρασε τους 150 ίππους.

Advertisement

«Ήταν ένα ανώτερο μοντέλο από αυτά που είχαμε στην γκάμα μέχρι τότε. Λόγω του εντελώς γαλβανισμένου αμαξώματος (για να το προστατεύσει από τη διάβρωση και να βελτιώσει την εμφάνισή του) και επίσης λόγω πρόσθετων στοιχείων όπως το αυτόματο άνοιγμα της θύρας καυσίμου, το οποίο ήταν πολύ εξελιγμένο χαρακτηριστικό εκείνη την εποχή», προσθέτει ο Michael Geue, επικεφαλής του τμήματος Structural Development και Anticorrosion στην SEAT.

SEAT Leon 2η γενιά (2005), καινοτόμος, σπορ σχεδιασμός.

Advertisement

SeatLeon4Gen2o

Ο Walter Da Silva έδωσε στη δεύτερη γενιά την πρωτοποριακή του σχεδίαση. «Έφερε την επανάσταση σε μία παραδοσιακά κλασική κατηγορία, με εξωτερικό που φέρει εμβληματικά πλευρικά φουσκώματα, που το έκαναν να μοιάζει με ένα τρίθυρο μοντέλο» , λέει ο Jose Miguel. Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, η δεύτερη γενιά κέρδισε τέσσερις παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών και οδηγών το 2008 και το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC).

SEAT Leon 3η γενιά (2012), στυλ και ποιότητα.

Advertisement

SeatLeon4Gen3o

Δημιουργήθηκε κάτω από τις οδηγίες του Alejandro Mesonero-Romanos (επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού) και στην SEAT θεωρούν πως η τρίτη γενιά έχει πιο εξελιγμένη εμφάνιση «Ο σχεδιασμός του είναι 100% SEAT. οποιοσδήποτε οδηγός μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως το Leon τρίτης γενιάς στον καθρέφτη του» , επισημαίνει ο Isidre. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν τα φώτα ημέρας LED. Στην πραγματικότητα, ήταν το πρώτο compact μοντέλο που είχε τεχνολογία LED. Επίσης η τρίτη γενιά είχε και πολλά επίπεδα εξοπλισμού. «Χρησιμοποιήσαμε πολλά υλικά υψηλής ποιότητας σε αυτό το μοντέλο και προσέξαμε λεπτομέρειες όπως… ο ήχος κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών» , λέει ο José Miguel.«Όλοι μιλούσαν για το Leon. Τότε κερδίζαμε σε πολλές συγκριτικές δοκιμές και αυτό μας έκανε πολύ περήφανους », θυμάται ο Michael. Επιπλέον, ήταν το πρώτο Leon που προσφερόταν σε 5-θυρο, 3-θυρο SC και Wagon παραλλαγές ST.

SEAT Leon 4η γενιά (2020), το πιο προηγμένο τεχνολογικά SEAT.

SeatLeon4Gen4o

Εάν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει στο νέο Leon, είναι ότι αντιπροσωπεύει ένα τεχνολογικό άλμα: Όχι μόνο είναι το πρώτο πλήρως συνδεδεμένο όχημα της μάρκας, αλλά είναι επίσης καινοτόμο από την άποψη της ασφάλειας. Όλα αυτά με ένα σχέδιο του Mesonero-Romanos που του δίνει βελτιωμένη εμφάνιση και περισσότερη προσωπικότητα, διατηρώντας παράλληλα τον Sport χαρακτήρα.

Ο Jose Miguel Royo εκθειάζει το εσωτερικό του: «Είναι το πιο επιθυμητό μακράν για τον πιο απαιτητικό χρήστη. Κατάφερε να ξεπεράσει σε… δημοτικότητα ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα στην ιστορία της SEAT, το Leon της τρίτης γενιάς», παραδέχεται ο Isidre. Επιπλέον, είναι το πρώτο όχημα της μάρκας με πέντε διαφορετικά συστήματα κίνησης (βενζίνη, ντίζελ, φυσικό αέριο, micro-υβριδικό και υβριδικό plug-in), προσφέροντας ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων για την κάλυψη των αναγκών κάθε οδηγού.