Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται και άλλες μειώσεις τιμών από την Tesla;

Ελλάδα 2:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται και άλλες μειώσεις τιμών από την Tesla;

ΝΕΑ

Έρχονται και άλλες μειώσεις τιμών από την Tesla;

ΝΕΑ

Η  Tesla έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες μια ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική με το ερώτημα να είναι τι θα κάνει στο μέλλον. 

Advertisement
Advertisement

Τα μοντέλα της Tesla έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα πιο φτηνά άρα και πιο προσιτά και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, αναμφισβήτητα. Γιατί γράφουμε αναμφισβήτητα; Επειδή το είπε ο ίδιος ο Ίλον Μάσκ, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Σε συνομιλία του με αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου, ο Μάσκ είπε ότι είναι ευχαριστημένος που βλέπει τις πωλήσεις των οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας του να αυξάνονται, έστω και αν πλέον κερδίζει λιγότερα χρήματα ανά πωλούμενο αυτοκίνητο.

Όπως όλα δείχνουν, εφεξής η προτεραιότητα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, ο Μάσκ δήλωσε: «Πλέον, έχουμε την άποψη ότι η πίεση για υψηλότερο όγκο πωλήσεων και μεγαλύτερο στόλο είναι η σωστή επιλογή, σε σύγκριση με (την πρακτική) μικρότερου όγκου αλλά υψηλότερου περιθωρίου κέρδους. Αυτό που αναμένουμε στο πέρασμα του χρόνου είναι ότι το κέρδος μας θα αυξηθεί σημαντικά με την αυτόνομη οδήγηση».

Advertisement
Advertisement

Προφανώς, ο Μάσκ αναφέρεται στην εφαρμογή και εξάπλωση του συστήματος «Full Self Driving» το οποίο επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση όποτε το επιθυμεί ο οδηγός. Αυτό είναι διαθέσιμο είτε μέσω συνδρομής την οποία θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης κάποιου από τα μοντέλα της Tesla, είτε με την εφάπαξ καταβολή τού αντίστοιχου ποσού κατά την αγορά του αυτοκινήτου.

Προς το παρόν, στις ΗΠΑ, το κόστος για την ύπαρξη του συστήματος στον εξοπλισμό τού οχήματος έχει οριστεί στα 15.000 δολάρια (περίπου 13.700 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Advertisement

Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Tesla για το πρώτο τρίμηνο του 2023, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρείας ήταν 11,4%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.

Advertisement

Αυτό οφείλεται στις αλλεπάλληλες -και σημαντικές στο σύνολό τους- μειώσεις τιμών των μοντέλων της σε όλο τον κόσμο, πρόσφατα και στην Ελλάδα. Όμως, το γεγονός δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα για την εταιρεία.

Όπως δήλωσε ο Ζάκαρι Κέρκχορν, Οικονομικός Διευθυντής της Tesla, η μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους θα αποτελούσε πρόβλημα γι’ αυτήν μόνο εάν δεν ήταν σε θέση να επενδύσει σε νέα μοντέλα και υπηρεσίες στο μέλλον. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί, όπως δηλώνουν τα ανώτατα στελέχη της.

Advertisement

Τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει μια καινούργια πλατφόρμα στην οποία θα βασίζονται τα νέα μοντέλα της. Χάρη σε αυτή το κόστος εξέλιξης και παραγωγής ενός καινούργιου αυτοκινήτου της θα μειωθεί στο μισό σε σχέση με τώρα, όπως έχει ανακοινωθεί. Εφόσον αυτό ισχύσει στην πράξη, το περιθώριο κέρδους της Tesla θα αυξηθεί και πάλι, όπως αναμένουν τα στελέχη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Horacio Pagani: Tα Tesla είναι μπελάς!
Tα μεταχειρισμένα Tesla χάνουν πολύ σε αξία και υπάρχει λόγος!
Το Tesla Cybertruck και για εκτός δρόμου περιπέτειες!