Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη «τρομάζει» τον Elon Musk;

Ελλάδα 16:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη «τρομάζει» τον Elon Musk;

ΝΕΑ

Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη «τρομάζει» τον Elon Musk;

ΝΕΑ

Αν και η Tesla χρησιμοποιεί AI τεχνολογίες για τα αυτοκίνητά της ο Musk ανησυχεί για την επέκτασή της. Ή μήπως έχει άλλες σκέψεις;

Advertisement
Advertisement

Τα προγράμματα και τα διάφορα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν πλέον μία καθημερινότητα που άλλους έχει ενθουσιάσει και άλλους τους προβληματίζει βαθιά.

Η επικράτηση τεχνολογιών όπως το Chat GPT-4 φέρνει την ανθρωπότητα μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, τις επιπτώσεις της οποία ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.

Για τον λόγο αυτό μία μεγάλη ομάδα ειδικών τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο Elon Musk, ζήτησαν εξάμηνη τουλάχιστον παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 του OpenAI.

Advertisement
Advertisement

Σε ανοιχτή επιστολή που έδωσαν στην δημοσιότητα αναφέρουν πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Η επιστολή, που εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life και υπογράφηκε από περισσότερα από 1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Musk, ζητούσε να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοια σχέδια.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι», ανέφερε η επιστολή.

Advertisement

Στην επιστολή περιγράφονται οι πιθανότεροι κίνδυνοι από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο. Και καλεί τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα.

Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί και μηχανισμοί ασφάλειας, όπως για παράδειγμα η Europol, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για πιθανή κακόβουλη χρήση του συστήματος, που θα μπορούσε να φέρει ενός νέου είδους εγκληματικότητα στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Advertisement

Παράλληλα και αρκετές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να κατανοήσουν την μεγάλη αλλαγή που φέρνουν αυτά τα συστήματα και να προλάβουν τις όποιες εξελίξεις πριν να είναι αργά.

Πάντως στην περίπτωση του Musk τα πράγματα ίσως να είναι λίγο πιο σύνθετα. Η Tesla χρησιμοποιεί τεχνολογίες AI στην ανάπτυξη του Autopilot, κάτι που την έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Advertisement

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Musk θέλει να φρενάρει την ανάπτυξη περεταίρω των συστημάτων αυτών, καθώς βλέπει ότι οι άλλες εταιρίες, χάρη στις τεχνολογίες ΑΙ, προχωρούν πλέον με πολύ πιο γρήγορα βήματα στις δικές τους υλοποιήσεις.

Οι προθέσεις του Musk λοιπόν σχετικά με την ΑΙ ίσως να μην είναι και τόσο αγαθές. Όμως η ουσία είναι ότι τα συστήματα αυτά εξελίσσονται ταχύτατα και οι εκπληκτικές τους ικανότητες μοιάζουν αδύνατον να τιθασευτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:|
Όλα όσα μάθαμε για το Tesla Semi
Tesla: Η πτώση μιας αυτοκρατορίας;
Η Tesla θέλει να ανανεώσει τα γερασμένα μοντέλα της