Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

9+1 προφητικές τεχνολογίες για το αυτοκίνητο

Ελλάδα 7:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

9+1 προφητικές τεχνολογίες για το αυτοκίνητο

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

9+1 προφητικές τεχνολογίες για το αυτοκίνητο

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά από τα σημερινά στοιχεία εξοπλισμού αλλά και γενικότερα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων, έχουν παρελθόν και μάλιστα πολλών δεκαετιών.

Advertisement
Advertisement

Πολλές από τις εφαρμογές που έχουμε παρακάτω, είχαν εγκαταλειφθεί στο παρελθόν ως αποτυχημένες για πολλούς λόγους που σήμερα, όπως φαίνεται, η τεχνολογία τους αναιρεί.

Στην παρακάτω λίστα, έχουμε μερικές από τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις εφαρμογών που προφανώς η τεχνολογία της εποχής, δεν ήταν τόσο εξελιγμένη ώστε να τους εξασφαλίσει μακροζωία.

Τα πράγματα όμως, όπως φαίνεται έχουν αλλάξει άρδην και πλέον πολλά από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, ζουν μια δεύτερη νεότητα- για να μην πούμε πως έχουν έρθει για να μείνουν, που προφανώς θα είναι και το πιο σωστό.

Advertisement
Advertisement

Στο παρελθόν φερ’ ειπείν, μόνο ο ΚΙΤΤ της τηλεοπτικής σειράς μπορούσε να επικοινωνεί με τον οδηγό του Michael Knight, ενώ σήμερα, τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα δίνουν μια τέτοια δυνατότητα- έστω και χωρίς διάλογο.

Turbo

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων έχουν κινητήρα turbo. Στην ιστορία των αυτοκινήτων ευρείας παραγωγής, τον τίτλο του «πρώτου» turbo μοντέλου, τον έχει η GM που το 1960 τον χρησιμοποίησε στα Oldmsobile F-85 Jetfire και Chevy Corvair Monza.

Advertisement

Εγκαταλείφθηκε νωρίς και επανεμφανίστηκε το 1974 στη BMW 2002 Turbo και το 1975 στην Porsche 911 Turbo, ενώ το 1978, πήρε σειρά η MercedesBenz που παρουσίασε τον πρώτο turbo diesel κινητήρα στην 300 SD. Σε μεταγενέστερο χρόνο, σημαντική βοήθεια στην εξάπλωση της χρήσης του turbo στους κινητήρες, αποτέλεσε η επιλογή της VW να κατασκευάσει τον 1,8 Τ κινητήρα, τον οποίο είδαμε σε όλα σχεδόν τα μοντέλα της από τη δεκαετία του ’90 και μετά.

Αυτόματη λειτουργία φώτων και κατευθυνόμενη δέσμη

Advertisement

Η αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων, παρουσιάστηκε το 1952 από την Cadillac με την ονομασία Autronic Eye. Αυτή ήταν και η πρώτη εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο αξίζει να γνωρίζει κανείς πως έμεινε στον εξοπλισμό ορισμένων αυτοκινήτων της Cadillac έως τις αρχές του ’80 (με το όνομα Guide Matic).

Advertisement

Αντίστοιχα, την κατευθυνόμενη δέσμη των φώτων, είδε ο κόσμος του αυτοκινήτου τη δεκαετία του ’20, με κάποια από τα μοντέλα της εποχής να δίνουν τη δυνατότητα περιστροφής των φώτων τους ανάλογα με τη διαδρομή. Μεγάλη φήμη πήραν τα συστήματα των Tucker αλλά και της Citroen, που στη DS και στην SM προσέφερε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που επανέρχεται πολύ δυναμικά σήμερα, με την εξάπλωση της χρήσης των LED’s σωμάτων.

Απενεργοποίηση κυλίνδρων

Η λογική του να απενεργοποιούνται κάποιοι από τους κυλίνδρους του κινητήρα όταν οι απαιτήσεις για επιδόσεις είναι μειωμένες, έρχεται από πολύ παλιά στην αυτοκίνηση. Αυτό που σήμερα μπορεί να βρει κανείς ως λειτουργικό χαρακτηριστικό σε κινητήρες του Ομίλου VW, της Ford και της Jeep, το παρουσίασε πρώτη σε αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής η Cadillac.

O V8 κινητήρας που τοποθετούσε στα μοντέλα του 1981 η αμερικάνικη εταιρεία, είχε τη χαρακτηριστική σήμανση «V8-6-4» που σήμαινε πως ο κινητήρας ανάλογα με την πίεση του γκαζιού, μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και με τους μισούς κυλίνδρους, διακόπτοντας τη λειτουργία των υπολοίπων ανά ζεύγος. Η προβληματική αξιοπιστία των ηλεκτρικών της εποχής, οδήγησαν την Cadillac να εγκαταλείψει πολύ σύντομα την εν λόγω τεχνολογία, ενώ σήμερα έχει επιστρέψει δριμύτερη.

Χρωματιστοί, πλαστικοί προφυλακτήρες

Την αλλαγή από χρωμιωμένους μεταλλικούς σε χρωματισμένους ανάλογα με το χρώμα του αυτοκινήτου και πλαστικούς, έκανε πολύ της μόδας η Porsche με την 928 το 1978. Μέχρι τότε, μόνο η Corvette είχε τολμήσει να κάνει αντίστοιχο 4 χρόνια πριν.

Όμως, όλους τους «ξεπέρασε» η Pontiac στη GTO του 1967, που με του προφυλακτήρες Endura, έδωσε ένα στίγμα που έμελλε να γίνει μελλοντική τάση. Στην έκδοση GTO, το μοντέλο ξεχώριζε φυσικά και με τις επιδόσεις που του εξασφάλιζε και ο V8 κινητήρας που καθιστούσε την Pontiac GTO, το δυνατότερο μοντέλο στη γκάμα της εταιρείας.

Τετραδιεύθυνση

Το σύστημα τετραδιεύθυνσης ήταν δημοφιλές ιδιαίτερα στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν τη διάθεση να δίνουν σε μοντέλα ευρείας παραγωγής, εξεζητημένη τεχνολογία. Κατά τη δεκαετία του ‘80 το χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα όπως το Honda Prelude και το Mazda 626.

H Nissan από το 1989 έδινε το Skyline GTR με τετραδιεύθυνση- μόνο που το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μόνο ευρείας παραγωγής δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξαναδίνουν στη συγκεκριμένη τεχνολογία το χώρο που της αξίζει και έτσι έχουμε φτάσει να βλέπουμε με ενεργητική τετραδιεύθυνση αυτοκίνητα όπως το Renault Megane RS.

Ηλεκτροκινητήρες

Για τη σημερινή του άνθηση, δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. Αρκεί η υπενθύμιση πως από το 2030 και μετά, θα «βλέπουμε με το κιάλι» τις προτάσεις ορισμένων κατασκευαστών που δεν θα έχουν αμιγώς ηλεκτρική γκάμα μοντέλων.

Μια παρόμοια κατάσταση έζησε ο πλανήτης και στα τέλη της δεκαετίας του 1890 και στις αρχές του 1900, όταν και η ηλεκτρική ενέργεια είχε φτάσει να θεωρείται ανταγωνιστική ως προς τα υγρά καύσιμα. Τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης τόσο, έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί σήμερα και έτσι η ηλεκτροκίνηση έχει πολύ περισσότερο νόημα για όλους τους κατασκευαστές να ασχοληθούν μαζί της.

Ψηφιακά ταμπλό

Οι μεγάλες οθόνες στο ταμπλό των αυτοκινήτων του σήμερα, αλλάζουν άρδην την εικόνα στο εσωτερικό του εκάστοτε μοντέλου και αυτό είναι κάτι που έχει ξεκινήσει λίγο παραπάνω από 20 χρόνια τώρα. Τα ψηφιακά ταμπλό πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’80 αλλά εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Από τα πλέον δημοφιλή του παρελθόντος, ξεχωρίζουν εκείνα που χρησιμοποίησε η Aston Martin στη Lagonda (που αποσύρθηκε σύντομα, μια και κρίθηκε πως «τρομάζει» τους υποψήφιους αγοραστές που ήταν πιο παραδοσιακοί στα γούστα τους) και η Fiat πρώτα στο Uno και μετά στο Tipo.  Σήμερα, σχεδόν κάθε νέο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται διαθέτει δύο ή και παραπάνω ψηφιακές οθόνες, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις όπως της Mercedes EQS που οι οθόνες καλύπτουν ολόκληρο το ταμπλό.

Φωνητικές εντολές

Είναι ένα στοιχείο που συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τα ψηφιακά ταμπλό και τις οθόνες, μια και στην πρώτη τους μορφή, οι φωνητικές εντολές και οι ενημερώσεις, παρουσιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Η εικόνα των αυτοκινήτων που επικοινωνούσαν φωνητικά με τον οδηγό τους, δεν ήταν αυτή που βλέπαμε στην τηλεοπτική σειρά Knight Rider (που στα ελληνικά μεταφράστηκε στο «Ο Ιππότης της Ασφάλτου»).

Δυστυχώς. Σήμερα, η επικοινωνία με το αυτοκίνητο διευκολύνεται μέσω συγκεκριμένων εντολών που μπορεί να «ακούσει» και να εκτελέσει ο επεξεργαστής της κεντρικής μονάδας του αυτοκινήτου. Σύντομα, ιδιαίτερα με την έλευση του Google Assistant ως ενσωματωμένου συστήματος στο λειτουργικό του αυτοκινήτου, το αυτοκίνητα όχι μόνο θα μας μιλάει αλλά θα μας ακούει κιόλας.

Πορτμπαγκάζ μπροστά

Όσοι έχουν «ζήσει» τα Toyota MR2,την Porsche 911 ή πιο «ταπεινά», κάποιο Skoda της εποχής που ο κινητήρας ήταν πίσω, είναι εξοικειωμένοι με το να έχουν τις αποσκευές στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Ένα από τα side effects εκείνης της περιόδου και της συγκεκριμένης επιλογής, ήταν πως η κατανομή του βάρους ήταν για γέλια –ή μάλλον για κλάματα, μια και σε αυτά κατέληγε όποιος δε λάμβανε υπόψη την ιδιαιτερότητα αυτή.

Η οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων αυτών, ειδικά στο βρεγμένο οδόστρωμα, ήταν αρκετά τρομακτική. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη διαμόρφωση, χάρη στην οποία τα αυτοκίνητα προσφέρουν πολλούς χώρους για εκμετάλλευση.

Περιστροφικοί κινητήρες

Από τη Citroen έως τη Mercedes, οι περισσότεροι κατασκευαστές στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν ενθουσιασμένοι με τον εξαιρετικά πολιτισμένο περιστροφικό κινητήρα του Felix Wankel. Ενώ η MercedesBenz δεν χρησιμοποίησε κανένα περιστροφικό μοτέρ σε μοντέλο παραγωγής, το έκανε η NSU, όπως και η Citroen, αν και αμφότερες φάνηκε να το μετάνιωσαν.

Η γαλλική εταιρεία μάλιστα, που τοποθέτησε στη GS περιστροφικό κινητήρα στις αρχές της εμπορικής πορείας του μοντέλου, προσπάθησε λίγο καιρό μετά να αγοράσει πίσω και να «εξαφανίσει» όλα τα GS Birotor που είχε πουλήσει. Από τις εταιρείες που ασχολήθηκαν με τον Wankel κινητήρα, μόνο η Mazda επέμενε μέχρι το 2010, όταν και τον εγκατέλειψε και εκείνη, ταυτόχρονα με το RX-8. Ακόμα και σήμερα, που επίκειται η επανεμφάνιση του περιστροφικού κινητήρα και πάλι από τη Mazda θα περιμένουμε να τον δούμε, μάλλον σε μικρότερη μορφή και σίγουρα ως range extender για το ηλεκτρικό της SUV ΜΧ-30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τις πίστες της F1 στους δρόμους της πόλης!
Τετράτροχοι «γλάροι» που έγραψαν ιστορία!
Τα παλιότερα ονόματα της πιάτσας