Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota Prius (+video)

Ελλάδα 14:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota Prius (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota Prius (+video)

ΝΕΑ

Η καινούργια, 5η γενιά του Toyota Prius είναι γεγονός και οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη είναι σημαντικές. Στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει μόνο η plug-in υβριδική έκδοση.

Advertisement
Advertisement

Πρεμιέρα για την ολοκαίνουργια γενιά του Prius που είναι το αυτοκίνητο με το οποίο η υβριδική τεχνολογία εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 20 και πλέον χρόνια. Μέχρι στιγμής η Toyota έχει πουλήσει 20,3 εκατομμύρια υβριδικά αυτοκίνητα παγκοσμίως, ενώ την υβριδική τεχνολογία την έχουν υιοθετήσει και άλλοι, πολλοί κατασκευαστές.

Η βάση του νέου Prius λοιπόν είναι η εξελιγμένη έκδοση του πλαισίου TNGA, που έχει δείξει τις δυνατότητές του στα Yaris και Corolla καθώς και στο RX της Lexus, και εγγυάται τους καλούς χώρους στο εσωτερικό και κατά συνέπεια την άνεση των επιβατών.

Advertisement
Advertisement

Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά είναι η αλλαγή στην εμφάνιση, μιας και το (επιεικώς) ιδιαίτερο σχήμα  της 4ης γενιάς έχει δώσει τη θέση σε ένα πιο αρμονικό σύνολο που γίνεται αποδεκτό και είναι σύγχρονο και αρκούντως δυναμικό.

Χαρακτηριστικό το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ που στην ουσία αποτελεί ουσιαστικά οπτική συνέχεια του καπό. Από κει και πέρα σημείο αναγνώρισης είναι η στενή μάσκα και οι εξίσου στενοί προβολείς αλλά και η διαμόρφωση του πίσω μέρους, μαζί με τις ζάντες των 19 ιντσών.

Από πλευράς διαστάσεων το πλάτος έχει αυξηθεί κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση του ύψους το καθιστά πιο δυναμικό οπτικά, ενώ ελαφρώς μικρότερο είναι το μήκος. H Toyota αναφέρει πως σε σχέση με το προηγούμενο Prius, το νέο είναι 4,6 εκατοστά μακρύτερο, 2,2 εκ. πλατύτερο και 5 εκ. χαμηλότερο, όταν το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 χιλιοστά.

Advertisement

Αέρας ανανέωσης και στο εσωτερικό με μεγάλες οθόνες τόσο για τον πίνακα οργάνων όσο και για το σύστημα infotainment, ενώ αναβαθμισμένα είναι και τα συστήματα υποβοήθησης. Καινούργια είναι μια λειτουργία που τονίζει οπτικά στον οδηγό ενδεχόμενα επικίνδυνα σημεία στην οθόνη προκειμένου να τα εντοπίζει πιο εύκολα.

Advertisement

Εξίσου σημαντικές και οι εξελίξεις στο σύστημα πρόωσης. Έτσι το Prius στην Ιαπωνία -η ευρωπαϊκή του πρεμιέρα θα ακολουθήσει- παρουσιάστηκε με την εξέλιξη της φουλ υβριδικής διάταξης με τους κινητήρες των 2.000 και 1.800 κυβικών που αποδίδει συνδυαστικά το μέγιστο 193 ίππους και ως δίλιτρο plug-in υβριδικό με συνδυαστική απόδοση 223 ίππων.

Advertisement

Το Toyota Prius PHEV με τη μπαταρία του -η ενεργειακή της χωρητικότητα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά πιθανότατα θα είναι 13,6 kWh– που πλέον βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα και δεν κλέβει χώρο από το πορτμπαγκάζ, θα εξασφαλίζει, σύμφωνα με την Toyota, αυτονομία περίπου 70-80 χιλιομέτρων, σχεδόν 50% περισσότερο από τον προκάτοχό του.

Το νέο Toyota Prius κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες και στην Ιαπωνία. Στην Ευρώπη θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου με το εμπορικό λανσάρισμα να ξεκινά την άνοιξη του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:|
Ποιες είναι οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξία;
Η Toyota προειδοποιεί για αύξηση τιμών
Νέα Toyota Corolla Cross: Οικογενειακό με ονοματεπώνυμο