Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εφεύρεση του… 1860 για τον ήχο των Porsche

Ελλάδα 15:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εφεύρεση του… 1860 για τον ήχο των Porsche

ΝΕΑ

Εφεύρεση του… 1860 για τον ήχο των Porsche

ΝΕΑ

Ποια η σχέση της Porsche 911 με τον Hermann von Helmholz, τον διαπρεπή Γερμανό γιατρό, φυσιολόγο, φυσικό, φιλόσοφο και εφευρέτη της συσκευής ανάλυσης ενός σύνθετου ήχου;

Advertisement
Advertisement

Οι φίλοι των οχημάτων σπορ επιδόσεων χαίρονται περισσότερο ένα αυτοκίνητο το οποίο ικανοποιεί τις περισσότερες αισθήσεις του ανθρώπου, αν όχι όλες, άρα και την ακοή.

Ο ήχος τού κινητήρα είναι ένα από τα στοιχεία που αναζητούν και που τους κάνουν να επιλέγουν και να ξεχωρίζουν ένα αυτοκίνητο από τα υπόλοιπα. Στην Porsche, γνωρίζουν πολύ καλά αυτήν την παράμετρο και φροντίζουν ώστε οι κινητήρες των μοντέλων τους να έχουν τη δική τους ηχητική ταυτότητα.

Μάλιστα, κάνουν ό,τι μπορούν για να την ενισχύουν. Έτσι, στην 911 Carrera, αυτή με την κωδική ονομασία «991.1» («Phase 1») (σημ.: φωτογραφίες) η οποία παρουσιάστηκε το 2011, ο ατμοσφαιρικός εξακύλινδρος κινητήρας της διέθετε δύο αντηχεία Helmholz τα οποία τόνιζαν ορισμένες συχνότητες, ενισχύοντας τον παραγόμενο ήχο.

Advertisement
Advertisement

Ο Hermann von Helmholz εφηύρε το συγκεκριμένο όργανο για την ανάλυση εντός σύνθετου ήχου (σημ.: αντηχείο) στη δεκαετία του 1860. Οι μηχανικοί τής Porsche χρησιμοποίησαν δύο συσκευές στον κινητήρα. Μία στους αυλούς εισαγωγής, η οποία λειτουργεί όταν ο οδηγός επιλέξει το πρόγραμμα «Sρort», και τη δεύτερη στο φίλτρο «βαρελάκι», η οποία ενεργοποιείται μεταξύ των 4.500-6.000 σ.α.λ.

Ένα παρόμοιο σύστημα εφαρμόστηκε και στην 911 με την κωδική ονομασία «991.2» («Phase 2»), την ανανεωμένη έκδοση του μοντέλου τής Porsche η οποία παρουσιάστηκε το 2016. Σε αυτή τοποθετήθηκαν αντηχεία και στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με τον οποία διατίθετο το αυτοκίνητο.

Advertisement

Εκτός της 911, η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί πλέον τη συγκεκριμένη συσκευή και στον τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο των 718 Boxster και 718 Cayman αλλά στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Πιο πολλές ειδικές εκδόσεις
Porsche: Μένει εκτός Formula 1
Πάρτε μια γεύση από τις εγκαταστάσεις της Singer (+video)

Advertisement

 

 

 

Advertisement