Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota GR Yaris

Ελλάδα 15:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Toyota GR Yaris

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Toyota GR Yaris

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η κορυφαία έκδοση του Yaris, έχει τετρακίνηση, τρικύλινδρο turbo με 261 ίππους και αποκλειστικά τρίθυρο αμάξωμα. Το ξέρουμε ότι τα ξέρετε αυτά για τη μικρή βόμβα της Toyota αλλά τα λέμε για να το πιστέψουμε, μιας και το βάλαμε στο χέρι και μάλιστα, για τα καλά!

Advertisement
Advertisement

Δεν σου τραβάει το μάτι, δεν προκαλεί γενικότερα, μόνο οι μυημένοι το «βλέπουν» στο δρόμο. Στο κάτω- κάτω της γραφής, είναι ένα Yaris…

Ακόμα και μέσα όταν βρεθείς, δεν υπάρχει κάτι να κάνει «κραυγαλέα» τη διαφορά από τα υπόλοιπα Yaris, πέραν της μικρής ταμπέλας ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, με την οποία υπογραμμίζεται πως αυτή είναι η κορυφαία έκδοση.

Η διακριτικότητα είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις παραμέτρους της εξέλιξης αλλά και της διάθεσης του αυτοκινήτου, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι πρακτικά χειροποίητο και με μόνα «κοινά» στοιχεία του με τη γκάμα των υπόλοιπων Yaris, να είναι τα φώτα, οι εξωτερικοί καθρέπτες και η… κεραία στο πίσω μέρος της οροφής από ανθρακόνημα.

Advertisement
Advertisement

Το βάζεις μπροστά και δεν εισπράττεις το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα του τρικύλινδρου, ίσως επειδή εδώ η χωρητικότητα δεν είναι και τόσο μικρή.

Τα 1.618 κυβικά του, είναι αρκετά για να μην αναδεικνύονται όλα εκείνα που δεν κάνουν τους τρικύλινδρους δημοφιλείς στο petrolhead κοινό. Η ρύθμιση και η απόδοση, είναι τα δύο άλλα στοιχεία που σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοικτό αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Advertisement

Γυρίζουμε για λίγο στην εικόνα, που είναι πολύ σημαντική και κάνουν αυτό εδώ το Yaris να δηλώνει ανοιχτά πως είναι μια «άλλη» περίπτωση αυτοκινήτου που πάει κόντρα σε νόρμες και… κορεκτίλες. Τα μεγάλα ανοίγματα στον εμπρός προφυλακτήρα για να δροσίζονται τα μηχανικά μέρη, οι μαύρες 18άρες που αφήνουν εκτεθειμένα τα μεγάλα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς και το χαμήλωμα της οροφής προς τα πίσω, μαζί με τα φουσκωμένα φτερά, δίνουν το στίγμα του δυναμισμού που εκπροσωπεί το μικρό σπορ μοντέλο της Toyota.

Ένα δυναμισμό, για τον οποίο η ιαπωνική εταιρεία μέχρι πρότινος, ήταν αφοριστική μια και δεν εύρισκε το λόγο να έχει εμπλοκή σε αυτό το επίπεδο. Τώρα όμως, σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου η Toyota δείχνει «σφυγμό», μαζί με «τα δόντια» της σε ανταγωνιστές αλλά και κοινό, το GR Yaris έρχεται ως μια ιδανική προσθήκη.

Advertisement

Ως ένα κομμάτι από ένα πολύ ενδιαφέρον παζλ, με το οποίο η Toyota, τώρα στη χαραυγή της ηλεκτρικής επανάστασης των αυτοκινήτων, θέλει να μας δείξει ποια στην πραγματικότητα είναι. Ή αν προτιμάτε (για τους πιο παλιούς) να θυμίσει σε όλους το παρελθόν της που είναι γεμάτο με αυτοκίνητα που έχουν στο στόχαστρο σχεδόν αποκλειστικά την οδηγική λίμπιντο.

Αυτή ακριβώς που βρίσκεται στο επίκεντρο και από το GR Yaris. Αυτή τη μικρή, αξιοθαύμαστη βόμβα για την οποία η Toyota σκοπεύει να «σπάσει το καλούπι» μετά την παραγωγή 25.000 μονάδων. Για τη δημιουργία του η Toyota συνεργάστηκε με την GAZOO Racing World Rally Team και όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα, έκανε πολύ καλά.

Η GAZOO έδωσε τον απαραίτητο «εκσυγχρονισμό» βάζοντας το δικό της «λιθαράκι» έτσι ώστε το GR Yaris να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως homologation special και πάνω του να βασιστεί η αγωνιστική εκδοχή του.

Advertisement

Εν τέλει, για λόγους που δεν μας αφορούν και πολύ, αυτό το τελευταίο δε συνέβη αλλά παρ’ όλα αυτά απέκτησε ένα αξιόμαχο σύστημα μετάδοσης (GR-Four) με δύο διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης Torsen, στα οποία οφείλεται η μαεστρική κατανομή της ροπής ανά πλευρά.

Το GR Yaris από τα πρώτα μέτρα που κάνει κάποιος μαζί του, δίνει την αίσθηση του πολύ στιβαρού συνόλου. Είναι κάτι ασυνήθιστο για αυτοκίνητου αυτού του μεγέθους αλλά όχι και πρωτόγνωρο, μιας και έχουν υπάρξει κι άλλα αντίστοιχα «τουμπανιασμένα» μικρά, που έχουν τις competition πινελιές τους να τα κάνουν ξεχωριστά.

Ως ένα βαθμό λοιπόν, η… ψυχραιμία απέναντί του, σε νορμάλ ρυθμούς, είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε πως περιμέναμε, μια και είχαμε από πριν έναν αυξημένο ενθουσιασμό για την επαφή μας μαζί του. Ίσως φταίει και η θέση οδήγησης που σε κρατάει πιο ψηλά από ότι θα ήθελες για να αισθανθείς πως γίνεσαι «ένα».

Επιπρόσθετα, το GR Yaris δεν έχει κάποια δυνατότητα επέμβασης στην εξάτμιση ή την ανάρτηση, προκειμένου να μπαίνει και ο οδηγός σε αντίστοιχη διάθεση. Το κάθισμα είναι καλό σε ότι έχει να κάνει με το αφρώδες του αλλά και τη στήριξη του σώματος, ενώ το τιμόνι είναι -εμφανώς τεχνηέντως- βαρύ, χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση αλλά με αρκετά καλή ακρίβεια. Συνεργάτης του οδηγού για βραβείο, είναι ο επιλογέας που έχει μικρές διαδρομές, εξαιρετικό κούμπωμα και δίνει την αίσθηση πως αντέχει το «ξύλο».

Το turbo περιμένει στωικά την απόφαση του οδηγού να σανιδώσει το γκάζι, προκειμένου και αυτό να κάνει αυτά που πρέπει και το φλουτάρισμα από τα πλευρικά παράθυρα να είναι έντονο. Όταν έρχεται η ευλογημένη αυτή στιγμή, τότε το GR Yaris αρχίζει να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτό που δεν περιμένεις να δεις σε ένα αυτοκίνητο με μήκος 4,0 μέτρα.

Σε προκαλεί να φέρεις σε κάθετη θέση την πλάτη του καθίσματος και να μπεις στις πρώτες αναγνωριστικές στροφές. Εκεί που η απάθεια του GR Yaris, σου δίνει το μέτρο για το πώς θα κινηθείς στη συνέχεια. Ο περιστροφικός διακόπτης μπροστά από τον επιλογέα, σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μεταξύ τριών προγραμμάτων που αφορούν στη μετάδοση της ροπής ανά άξονα.

Στο Normal έχεις το 60% της ροπής του κινητήρα να καταλήγει στους εμπρός τροχούς, στο Track η κατανομή γίνεται 50:50, ενώ στο Sport, το 70% καταλήγει πίσω. Το εντυπωσιακό είναι πως καθότι η τετρακίνηση του GR Yaris δεν είναι προϊόν… software, αλλάζοντας το πρόγραμμα αμέσως αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά που κάνει η εκάστοτε επιλογή.

Η δοκιμαστική διαδρομή που -προφανώς- περιελάβανε πάρα πολλές και ποικίλες στροφές, έγινε ως επί το πλείστον στο Normal. Το πρόγραμμα αυτό μοιάζει ιδανικό για περιβάλλον με καλή άσφαλτο και στενό δρόμο, μια και κεφαλαιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική πρόσφυση του συνόλου.

Το GR Yaris, περνάει ακλόνητο όσο κι αν ανεβάζει ο οδηγός το ρυθμό, δίνοντας μια αίσθηση τελείως ξένη για τη συγκεκριμένη κατηγορία μεγέθους. Το τιμόνι στέλνει το αυτοκίνητο στην τροχιά που έχει επιλεγεί, ενώ σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορείς και να του συγχωρήσεις την έλλειψη αίσθησης μιας και είναι «αντρικό» σε αντίσταση και σε κάνει να ευχαριστιέσαι που το χρησιμοποιείς ακόμα και με έντονες κινήσεις.

Το μικρό μεταξόνιο δεν προβληματίζει σχεδόν ποτέ καθώς η τετρακίνηση ορίζει μια προοδευτικότητα στις αντιδράσεις υπό πίεση. Φυσικά παίζει το ρόλο της και η ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια για τους πίσω τροχούς, η οποία και αυτή με τη σειρά της, δίνει ρεσιτάλ εκλεπτυσμένης διαχείρισης σε πραγματικές συνθήκες.

Τι κι αν δεν ρυθμίζεται ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης; Η ανάρτηση είναι πάντα «εκεί» με τον τρόπο που θέλει ο οδηγός, προσθέτοντας ακρίβεια στις κινήσεις- ακόμα και αν αυτή δεν την εισπράττεις από το τιμόνι. Ο κινητήρας «λυσσάει», παράγει έναν πολύ ευχάριστο ήχο για συνοδεία, παραπέμποντας σε… «μισό V6» και όχι σε τρικύλινδρο σύνολο.

Αλλάζοντας το πρόγραμμα στο Sport, η καλή άσφαλτος και τα σχεδόν απάτητα Michelin (225/40), δεν έδωσαν τη χαρά της πιο ανοιχτής τροχιάς από το πίσω μέρος. Αισθάνεσαι τον πίσω άξονα να «σπρώχνει» και τον μπροστινό να «ελαφραίνει» και προφανώς θέλει διαφορετική προσέγγιση σε ότι έχει να κάνει με την ιδανική γραμμή στο οδόστρωμα.

Στις μεγάλες ευθείες, έχεις τη δυνατότητα να παρατηρήσεις τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει σε ποιοτικό επίπεδο, με την αδιατάρακτη ησυχία στην καμπίνα και τη σωστή διαχείριση του ήχου από τον κινητήρα (που παίρνει ένα μικρό boost από τα ηχεία) για να φτάνει με τη σωστή ένταση αλλά και χροιά, στα αυτιά του οδηγού.

Είναι αδιαπραγμάτευτα ευθύβολο και σταθερό, παραπέμποντας σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Έχοντας τις «κεραίες» ανοιχτές, ο οδηγός θα εισπράττει σε όλη τη διάρκεια της επαφής με το αυτοκίνητο το θέμα της ισορροπίας, με το κέντρο βάρους να είναι χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Η ώρα του φρένου αναδεικνύει ως απόλυτα δικαιολογημένη και σωστή την επιλογή των τεχνικών που αποφάσισαν να έχει το GR Yaris αεριζόμενους δίσκους 356 χιλ. εμπρός και πίσω 297 χιλ. Στην Κύπρο θα τα έλεγαν «αχάμπαρα» μια και… δεν παίρνουν χαμπάρι από πίεση και αυξημένη ένταση και είναι χαρακτηριστικό το ότι ακόμα και σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, δεν ενεργοποιήθηκε ούτε το ABS.

Με δεδομένο λοιπόν το ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δυνατό Yaris το οποίο υποστηρίζεται από εξαιρετικά περιφερειακά, προκύπτει αβίαστα το ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα 4μετρο supercar– όπως περιμέναμε. Αυτό που μας κέρδισε στο GR Yaris, ήταν η ομοιογένειά του και όχι κάποια από τις αρετές του ξεχωριστά.

Το GR Yariς απευθύνεται σε κατασταλαγμένους οδηγούς, που ξέρουν τι τους προσφέρει το βαρύ όνομα της Toyota σε πρακτικό επίπεδο, δεν έχουν πρόβλημα με το ότι οι δύο θέσεις του πίσω καθίσματος επιβάλλουν μεγάλο περιορισμό στο ύψος των επιβατών αλλά και με την αυξημένη κατανάλωση που αναπόφευκτα εμφανίζει, καθώς πρακτικά είναι αδύνατο να μην το «ξεζουμίζεις» με κάθε ευκαιρία.

Η τιμή του υπογραμμίζει το γεγονός πως είναι για λίγους. Δεν μπαίνει σε κάποια ζυγαριά για να συγκριθεί με κάτι άλλο μια και τα rally replicas του σήμερα, δεν είναι τετρακίνητα και έχουν κάπως πιο «αφαιρετική» προσέγγιση στο θέμα.

Το GR Yaris είναι μια πιο παλαιάς κοπής προσέγγιση σε μια κατηγορία που έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης (με το τελευταίο Mitsubishi Evolution να κλείνει και την πόρτα). Ως τέτοιο –του αξίζει να- εκτιμάται από τους petrolheads, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και αυτό σημαίνει πως έτσι ακριβώς θα μείνει στην ιστορία- και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο για ένα μικρό αυτοκίνητο με δυσανάλογα μεγάλες ικανότητες να προσφέρει χαρά στον οδηγό του ανεξαρτήτως δρόμου που θα βρεθεί.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Toyota GR Yaris
Κινητήρας: 1.618 cc
Ισχύς: 261 PS/ 6.500 rpm
Ροπή: 360 Nm/ 3.000-4.600 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο, 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5,5 sec
Τελική ταχύτητα: 230 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 8,2/ 11,3 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 186 gr/km
Βάρος: 1.280 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 3.995/1.805/1.455 mm
Μεταξόνιο: 2.560 mm
Χώρος αποσκευών: 207 lt
Τιμή: από 48.790€

** Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Δημήτρη Μελά για την παραχώρηση του αυτοκινήτου- και τη γενικότερη καλή του διάθεση… Στο επανιδείν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκλειστικό: Μπήκαμε στην υπερειδική του ΟΑΚΑ με το Toyota GR Yaris! (+video)
Πόσο κοστίζει η Toyota GR Corolla;
Συγκριτική Δοκιμή: Toyota Aygo X 1.0 vs Suzuki Ignis 1.2