Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στην υπερειδική του ΟΑΚΑ με το Toyota GR Yaris! (+video)

Ελλάδα 4:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στην υπερειδική του ΟΑΚΑ με το Toyota GR Yaris! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Αποκλειστικό: Μπήκαμε στην υπερειδική του ΟΑΚΑ με το Toyota GR Yaris! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Λίγο πριν την εκκίνηση του εθνικού μας αγώνα, μπαίνουμε πριν από τα αγωνιστικά του WRC στην υπερειδική του EKO Ράλλυ Ακρόπολις.

Advertisement
Advertisement

Με ένα Toyota GR Yaris οδηγούμε στην υπερειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Μερικές ώρες πριν το ΟΑΚΑ γεμίσει κόσμο και η Ελλάδα γίνει το κέντρο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλλυ, μπήκαμε στο ΟΑΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να μπούμε στο μυαλό των οδηγών του WRC, να ζήσουμε λίγο στο ρυθμό τους. Κυρίως να ανεβάσουμε τους παλμούς της καρδιάς μας προσπαθώντας να αγγίξουμε λίγο τα συναισθήματά τους. Ο χώρος επιβλητικός ακόμη και χωρίς το μεγάλο συστατικό που είναι ο κόσμος, που χρωματίζει και ενισχύει εικόνες και συναισθήματα. Η διαδρομή μοιάζει δύσκολη στο πέρασμά της έστω και σε ρυθμό βόλτας.

Advertisement
Advertisement

Όσο για την αδρεναλίνη και την αγωνία αυτή την ζήσαμε με τον δικό μας τρόπο. Αν και ο Δημήτρης (ιδιοκτήτης του Yaris) απλά μας έδωσε τα κλειδιά εμείς έπρεπε να το προσέξουμε, να πάμε γρήγορα αλλά όχι πολύ, να προσέξουμε τα γραφικά στην πίστα (να μην φθαρούν), να ακούμε τον φωτογράφο και τον κινηματογραφιστή και να παίξουμε σε ένα ακριβό τερέν.

Το Toyota GR Yaris μοιράζεται το DNA με το αυτοκίνητο του Kalle Rovanpera, που είναι πρώτος στην βαθμολογία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Οδηγών. Είναι εντυπωσιακό, ταχύτατο και… αθόρυβο. Είναι εύχρηστο για την καθημερινή μετακίνηση και γίνεται όπλο και WRC δρόμου αν ο οδηγός του το θελήσει.

3,2,1 Goooo!

Advertisement

Με… συνοδηγό στην προσπάθεια τον Τάκη Πουρναράκη, ψυχή της Motorsport Greece, οδηγήσαμε sτην διαδρομή που θα δώσει εκκίνηση στην 69χρονη ιστορία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις. Η είσοδος έγινε από την κεντρική πύλη του ΟΑΚΑ όπως θα μπουν και τα αγωνιστικά. Η αίσθηση του χώρου καθηλώνει. Φανταστήκαμε τα φώτα αναμμένα, τον κόσμο, το χειροκρότημα και το «βάρος» για το που είμαστε πολλαπλασιάζεται.

Όσο και αν δείχνουν εύκολες οι στροφές (16 στο σύνολό τους), δεν είναι. «Κλείνουν» την τροχιά τους, στο τέλος τους, και δημιουργούν άγχος. Βλέπετε τα πληρώματα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για να εντυπωσιάσουν και να μην κάνουν ζημιές στα αυτοκίνητα από την πρώτη διαδρομή. Με τη σκέψη να μην… γδάρουμε τα γραφικά των χορηγών, από την άσφαλτο θαυμάζουμε την ταχύτητα του GR Yaris και την αίσθηση ασφάλειας που δίνει, τόσο έντονη που ο φωτογράφος γνέφει: «πιο σιγά».

Advertisement

Η τετρακίνησή του το βοηθά στην έξοδο της στροφής να «μαζεύει» ταχύτητα και οι διαστάσεις του δείχνουν να ταιριάζουν γάντι στην χάραξη της υπερειδικής του EKO Ράλλυ Ακρόπολις. Φτάνουμε στη γέφυρα και το κομμάτι που θα περνούν με άλμα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Το ανηφορικό κομμάτι είναι χωρίς ορατότητα και ο φόβος μας κάνει να μειώσουμε ταχύτητα.

Πέρασμα από την φουρκέτα και αλλαγή πορείας με κίνηση στο εσωτερικό της πίστας. Το κομμάτι εκεί δείχνει πιο κλειστό αλλά μένει το ίδιο γρήγορο και έντονο. Ο ήχος στο εσωτερικό δεν ενοχλεί σχεδόν δεν υπάρχει. Ο κινητήρας του θα πέρναμε όρκο πως δεν είναι τρικύλινδρος . Η απόδοσή του είναι γραμμική και άμεση. Βέβαια η ησυχία είναι λίγο… υπερβολική και θα θέλαμε λίγα από τα πυροτεχνήματα των άλλων αγωνιστικών αντιγράφων

Η βόλτα μας τελειώνει όχι με την καρό σημαία αλλά με έναν αξιωματικό της αστυνομίας να μας σταματά για να δει από κοντά τη διαδρομή  ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά, σε έναν χώρο η κατασκευή του οποίου έγινε μέσα σε 8 ημέρες.

Advertisement

Τα… συστατικά της υπερειδικής:

  • 16 στροφές
  • 120 τόνοι χάλυβα
  • 200 εργαζόμενοι
  • 1.000 κυβικά μέτρα χαλίκι
  • 1.004 μέτρα προστατευτικά στηθαία
  • 4.000 τετραγωνικά μέτρα ξύλο.

Εμείς λοιπόν πήραμε μια πρώτη γερή γεύση από την υπερειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και είμαστε βέβαιοι πως αύριο το θέαμα θα είναι εξαιρετικό. Μην το χάσετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Οι κατηγορίες των αυτοκινήτων ράλλυ με μία ματιά
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο ΟΑΚΑ λόγω της υπερειδικής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις
Βίντεο Μητσοτάκη για το Ράλλυ Ακρόπολις