Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Century: H Toyota θα αποκτήσει τη δική της «Rolls-Royce»;

Ελλάδα 12:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Century: H Toyota θα αποκτήσει τη δική της «Rolls-Royce»;

ΝΕΑ

Century: H Toyota θα αποκτήσει τη δική της «Rolls-Royce»;

ΝΕΑ

Η Toyota έχει ιδρύσει τη Lexus ως την εταιρεία η οποία θα κατασκευάζει τα πολυτελή μοντέλα της. Ωστόσο, αυτό ίσως να μην είναι αρκετό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο.

Advertisement
Advertisement

Το 1989, η Toyota ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Lexus ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα σειρά αυτοκινήτων της πολυτελούς κατηγορίας. Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο LS 400, ένα αυτοκίνητο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και ταρακούνησε τους Γερμανούς κατασκευαστές.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια της Toyota να δημιουργήσει ένα πολυτελές όχημα. Το είχε πράξει ήδη από το 1967 με την παρουσίαση του Century, ενός σχετικά μεγάλων διαστάσεων τετράθυρο μοντέλο.

Βεβαίως, τότε κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε μια ιαπωνική εταιρεία η οποία κατασκεύαζε μικρά αυτοκίνητα και προσπαθούσε να βρει τη θέση της στην αγορά.

To πρώτο Toyota Century (1967).

Advertisement
Advertisement

Πάντως, η Toyota διατήρησε το μοντέλο στο πέρασμα των δεκαετιών ως μια ιδιαίτερη κατασκευή περιορισμένης παραγωγής. Το Century είναι χειροποίητο και συναρμολογείται από εξαιρετικά έμπειρους εργαζόμενους της εταιρείας οι οποίοι επιλέγονται με τα αυστηρότερα κριτήρια.

Αυτοί έχουν μοναδικές δεξιότητες και θεωρούνται η ελίτ στο σύνολο των εργαζομένων της Toyota και Lexus. Συνολικά, είναι μόλις 40 άτομα τα οποία έχουν την εντολή (και την εσωτερική παρόρμηση) να προσφέρουν το καλύτερο. To αποτέλεσμα σε κάθε Century είναι σαφώς ανώτερο από οποιοδήποτε πολυτελές μοντέλο της δεύτερης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει όριο χρόνου για την κατασκευή ενός Century. Όσοι απασχολούνται στη διαδικασία μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ρωτούν συμβουλές και να αποσυναρμολογούν ξανά και ξανά ένα τμήμα του οχήματος μέχρι να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Advertisement

Για παράδειγμα, για να τοποθετηθεί μία βίδα μπορεί να χρειαστεί δωδεκαπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που κάνει ένας άλλος εργαζόμενος σε ένα αυτοκίνητο της Toyota ή της Lexus!

Advertisement

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Επειδή σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes τα στελέχη της Toyota εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετατρέψουν το μοντέλο (Toyota Century) σε ονομασία εταιρείας.

Το αμερικανικό οικονομικό έντυπο επικαλείται ως πηγή ένα στέλεχος της εταιρείας το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο συνάδελφος συνομίλησε μαζί του κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Τόκιου.

Advertisement

Εάν, τελικά, ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση της Century, τα αυτοκίνητά της θα είναι σαφώς ποιοτικότερα από αυτά της Lexus. Τέλος, θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Toyota παρουσίασε το καινούργιο Century το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του είναι SUV και όχι sedan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota: Τα ηλεκτρικά δεν θα κυριαρχήσουν
Αυτό είναι το «πυραυλοκίνητο» Lexus LBX Morizo RR Concept! (+video)
Το Toyota Century έγινε κάμπριο για χάρη των Sumo!