Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Century: H Ιαπωνική S-Class πάει στις ΗΠΑ (+Video)

Ελλάδα 6:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Century: H Ιαπωνική S-Class πάει στις ΗΠΑ (+Video)

ΝΕΑ

Toyota Century: H Ιαπωνική S-Class πάει στις ΗΠΑ (+Video)

ΝΕΑ

Το Century είναι ένα πολυτελές sedan της Toyota με κινητήρα V12 που στοχεύει αυστηρά στη κατηγορία των υπερπολυτελών μοντέλων που έχουν ξεχωριστή θέση στην Ιαπωνική αγορά.

Advertisement
Advertisement

Το Toyota Century υπάρχει στη γκάμα της εταιρείας από το 1967 και έχει αλλάξει μόλις τρεις φορές, κρατώντας μέχρι σήμερα το όνομα που αποτελεί αναφορά στον ιδρυτή της εταιρείας.

Το 1967 ο Saikichi Toyoda, ο «πατέρας» της Toyota, αν ζούσε θα γινόταν 100 χρονών και έτσι προέκυψε το όνομα Century (που σημαίνει Αιώνας). Το Century προοριζόταν μόνο για την ελίτ της Ιαπωνίας. Ήταν σχεδιασμένο αυστηρά για ανώτερους αξιωματούχους και διπλωμάτες, ενώ πολύ αργότερα κατέστη διαθέσιμο και για μεγάλα στελέχη εταιρειών. Αναμφισβήτητα, το μόνο άλλο ιαπωνικό αυτοκίνητο που μπορούσε να πλησιάσει από την άποψη της πολυτέλειας ήταν το President της Nissan.

Advertisement
Advertisement

Στην πραγματικότητα, η ιδιαιτερότητα των αυτοκινήτων αυτών που είχαν «κλειδωμένο» το κοινό για το οποίο προορίζονταν, άνοιξε την πόρτα της Ιαπωνικής αγοράς στις πολυτελείς μάρκες και τα κορυφαία μοντέλα των Mercedes και Rolls Royce. Το 1997 το Century ανανεώθηκε σημαντικά για τη δεύτερη μόλις γενιά του. Μιλάμε για ένα μοντέλο που δεν ήταν απλά ένα καταναλωτικό προϊόν που μπορούσε να αγοράσει κανείς αν είχε τα χρήματα. Η απόκτησή του ήταν στην ουσία ένα προνόμιο που το είχαν λίγοι. Το σχέδιό του το 1997, ήταν μια εξέλιξη του αρχικού από το 1967.

Ωστόσο, η εμφάνιση δεν ήταν αυτό που έκανε το μοντέλο του 1997 να ξεχωρίζει αλλά αυτό που βρισκόταν κάτω από το τεράστιο εμπρός καπό. Το Century έγινε το πρώτο Ιαπωνικό αυτοκίνητο με κινητήρα V12 και η Toyota ήταν η μοναδική εταιρεία που διέθετε κινητήρα με τόσους κυλίνδρους. Το εν λόγω V12 ήταν χωρητικότητας 5,0 λίτρων, με απόδοση μόνο 270 ίππους- εξ αιτίας μιας συμφωνίας κυρίων μεταξύ των Ιαπωνικών εταιρειών. Βέβαια, όπως επισημαίνεται και στο video που σας έχουμε εδώ, η συμφωνία αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε, με το V12 σύνολο να αποδίδει σχεδόν πάντα κάτι παραπάνω από 300 ίππους.

Advertisement

Ως limo, το Century είναι πιο διασκεδαστικό για τους πίσω επιβάτες παρά για τον οδηγό που έχει να διαχειριστεί τον όγκο ενός τεράστιου αμαξώματος. Για τους πίσω, οι επιλογές εξοπλισμού προσέφεραν τα πάντα, με ανοίγμα στο μπροστινό κάθισμα (του συνοδηγού) για να μπορεί ο πίσω να τεντώσει τα πόδια του ή να ξαπλώσει τελείως για να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οθόνη και υποδοχές για μια σειρά από πολλές επιλογές ήχου και εικόνας, ήταν εκεί για να τονίσουν την απόλυτη πολυτέλεια που είχε σχεδιαστεί να προσφέρεται στους προνομιούχους. Φυσικά τα πίσω καθίσματα ήταν ηλεκτρικά και διέθεταν –το 1997!- και μασάζ, ενώ η επιλογή της ταπετσαρίας περιελάμβανε και δέρμα που για τα δεδομένα των ιαπωνικών προτάσεων του είδους, έμοιαζε να είναι μια ακραία επιλογή.

Advertisement

Στο video που ακολουθεί, ο ιδιοκτήτης λέει πώς αρχικά σκόπευε να μεταμοσχεύσει το V12 του Century στη Celica του αλλά όταν είδε το πόσο «καθαρό» και γνήσιο είναι το Century που είχε στα χέρια του, εγκατέλειψε αυτές τις σκέψεις που θα χάλαγαν ένα καθόλα εξαιρετικό δείγμα πολυτελούς Ιαπωνικού αυτοκινήτου μιας άλλης εποχής. Κρατώντας το έτσι, η αξία του είναι σημαντικά υψηλότερη, για να μη μιλήσουμε και για τη σπανιότητά του στις ΗΠΑ, όπου συνήθως οι εισαγωγές Ιαπωνικών μοντέλων αφορούν sport προτάσεις που προορίζονται για ακραίες βελτιώσεις.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Toyota του Αυτοκράτορα
Aυτά είναι τα νέα αγωνιστικά του NASCAR (VIDEO)
Πως ακούγεται ο νέο κινητήρας υδρογόνου της Toyota; (VIDEO)