Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σύντομα τα Toyota και Lexus με τεχνολογία steer-by-wire

Ελλάδα 14:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σύντομα τα Toyota και Lexus με τεχνολογία steer-by-wire

ΝΕΑ

Σύντομα τα Toyota και Lexus με τεχνολογία steer-by-wire

ΝΕΑ

Η επόμενη μέρα στα συστήματα διεύθυνσης από τα οποία θα απουσιάζει η κολόνα έρχεται γοργά και τα κάνει όλα πιο εύκολα.

Advertisement
Advertisement

Επιβεβαιωμένα πια, η Toyota ετοιμάζεται να παρουσιάσει καταρχήν μέσω του Lexus RZ το σύστημα steer-by-wire. Κι όχι σε πολύ καιρό από τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του 2024, η Lexus θα εξοπλίσει το RZ με το σύγχρονο αυτό σύστημα το οποίο θα κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού.

Πιο μετά, το 2025, θα ακολουθήσει και η Toyota η οποία σκοπεύει να υιοθετήσει το steer-by-wire στο bZ4X. Φυσικά, για να γίνει αυτό πρέπει να ικανοποιούνται κάποιες απαιτήσεις.

Advertisement
Advertisement

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει οδηγία κάθε αυτοκίνητο που είναι εξοπλισμένο με steer-by-wire να διαθέτει επίσης και δύο ηλεκτροκινητήρες για το συγκεκριμένο σύστημα καθώς και δύο μονάδες ελέγχου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το ένα από τα εκάστοτε δύο συστήματα αποτύχει, να υπάρχει εναλλακτικό.

Advertisement

Στα οφέλη του συστήματος steer-by-wire είναι το χαμηλό κόστος του, τόσο για τις εταιρείες, όσο και για τον οδηγό που θα το συντηρεί.

Άλλο ένα προτέρημα είναι πως πλέον το τιμόνι δεν θα συνδέεται μηχανικά με τους εμπρός τροχούς, διότι η κολόνα του τιμονιού είναι πια περιττή.

Advertisement

Χάρη στο steer-by-wire, οι αισθητήρες θα στέλνουν σήματα προς τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος θα στρίβει τους τροχούς. Αυτόματα λοιπόν, πρόκειται να σταματήσουν οι πολλοί κραδασμοί που προκαλούνται από το ανώμαλο οδόστρωμα.

Το καλύτερο από όλα, είναι πως ο οδηγός θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση και τις κινήσεις του στην άσφαλτο, καθώς το στρίψιμο θα προσαρμόζεται στην ταχύτητα με την οποία κινούμαστε και στο εκάστοτε οδόστρωμα.

Advertisement

Η Lexus έκανε δοκιμές στο RZ με το steer-by-wire στις εγκαταστάσεις της Toyota, στο Ναγκόγια τον περασμένο μήνα και για αυτό δηλώνει έτοιμη να το παρουσιάσει σε περίπου έναν χρόνο.

Το σύστημα θα είναι δεύτερης γενιάς και θα επιτρέπει στρίψιμο του τιμονιού μέχρι 200 μοίρες, άρα 20 μοίρες περισσότερο από την πρώτη γενιά.

Σύμφωνα με την Lexus, το yoke τιμόνι δούλεψε πολύ ομαλά και έδωσε σωστή πληροφόρηση στον οδηγό. Ίδια με αυτήν που θα ένιωθε εάν ήταν ένα συμβατικό τιμόνι με μηχανική υποστήριξη από την κρεμαγιέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Toyota φέρνει την τεχνολογία steer-by-wire
Οι τιμές του Lexus LBX στην Ελλάδα
Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο, ηλεκτρικό Toyota bZ5X