Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απίστευτο το ποσοστό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ελλάδα 12:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απίστευτο το ποσοστό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Απίστευτο το ποσοστό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Τα υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκμεταλλεύθηκαν την οπισθοχώρηση των diesel, με τη ζήτησή τους να γνωρίζει σημαντική άνοδο.

Advertisement
Advertisement

Καρποφορούν, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες των κατασκευαστών να «εξηλεκτρίσουν» την γκάμα τους, με όλους και περισσότερους Ευρωπαίους οδηγούς να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα σχετικής τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (δείτε τα εδώ), της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών (ACEA) για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα καινούρια βενζινοκίνητα συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των οδηγών με 41,8%, με τη ζήτηση, όμως, των diesel να κατρακυλά. Ειδικότερα, το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2021, το ποσοστό των καινούριων πετρελαιοκίνητων εντός των χωρών της ΕΕ ανήλθε σε 20,4%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020 το ποσοστό τους ήταν της τάξεως των 29,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Το έδαφος που απώλεσαν τα diesel, καπαρώθηκε από τα εξηλεκτρισμένα οχήματα (ήπια υβριδικά, πλήρως υβριδικά, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά), με το συνδυαστικό ποσοστό τους να φτάνει το 35,2%, κάτι που σημαίνει πως πάνω από ένα στα τρία καινούρια ΙΧ που ταξινομούνται έχουν κάποια μορφή ηλεκτρισμού.

Advertisement
Advertisement

Πιο αναλυτικά, τα υβριδικά (ήπια και πλήρως) απέσπασαν μερίδιο 19,3%, τα plug-in υβριδικά 8,4% και τα αμιγώς ηλεκτρικά 7,5%.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης της ηλεκτροκίνησης

Advertisement

Το 2ο τρίμηνο του έτους οι ταξινομήσεις των 100% ηλεκτρικών εκτοξεύτηκαν κατά 231,6%, φτάνοντας τις 210.298 μονάδες. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται σε τέσσερις επιμέρους αγορές και ειδικά στην Ισπανία και τη Γερμανία, όπου καταγράφηκε άνοδος της ζήτησης κατά 372,7 και 357% αντίστοιχα.

Ακόμα πιο θεαματική ήταν η αύξηση της ζήτησης (+255,8%) για τα plug-in υβριδικά, με το σύνολο των ταξινομήσεων να διαμορφώνεται στα 235.730 οχήματα. Χώρα πρωταθλήτρια ήταν η Ιταλία όπου ταξινομήθηκαν 21.647 οχήματα (+659,3%).

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδού τα 10 φθηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζουν με επιδότηση

Τα εναλλακτικά οχήματα που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη δημοφιλία είναι τα υβριδικά (Mild hybrid+full hybrid). Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός πως σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η ποσοστιαία άνοδος στις ταξινομήσεις ήταν διψήφια ή ακόμα και τριψήφια. Κατά συνέπεια, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2021, οι ταξινομήσεις υβριδικών αυξήθηκαν κατά 213,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Advertisement

Τέλος, ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου, που εντός της ΕΕ γνώρισαν αύξηση της ζήτησής τους κατά 41,8% με συνολικά 13.479 ταξινομήσεις, αν και το μερίδιό τους περιορίζεται στο φτωχό 0,5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα LPG (υγραερίου), με 59.363 μονάδες, κατά 134,1% περισσότερες συγκριτικά με το διάστημα Απρίλιος-Ιούλιος 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια αυτοκίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως;
Θεαματική αύξηση στις πωλήσεις υβριδικών μοντέλων στην Κίνα
Ποιο plug-in υβριδικό είναι πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη;