Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Ποια αυτοκίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως;

Ελλάδα 11:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια αυτοκίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως;

ΑΓΟΡΑ

Ποια αυτοκίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως;

ΑΓΟΡΑ

Οι καταναλωτές σε μια πυκνοκατοικημένη χώρα, προτιμούν μικρότερα αυτοκίνητα, ενώ σε χώρες με μεγάλες εκτάσεις (και θέσεις στάθμευσης) προτιμούν ημιφορτηγά. Οι κάτοικοι χωρών με ανύπαρκτους δρόμους… ανοίγουν το δρόμο προς το σπίτι τους με 4×4, ενώ στις πλούσιες χώρες κυριαρχούν τα ακριβά σπορ μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Κάθε χώρα έχει διαφορετικές προτιμήσεις για τα αγαθά και τα οχήματα δεν διαφέρουν.

Αυτό το infographic, το οποίο δημιουργήθηκε από μεγάλη διεθνή εταιρία ασφαλειών αυτοκινήτου, αναδεικνύει τις μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα πωλήσεων για το τέλος του 2019.

Δεν ξεχνάμε πως εκτός από τις ανάγκες κάθε λαού, τίθεται και το ερώτημα: Ποιος κατασκευαστής επένδυσε στη χώρα; Αυτό μετρά αρκετά αφού οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο αγωνίζονται για να προσελκύσουν καταναλωτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.  Έτσι έφτιαξαν εργοστάσια, μετονόμασαν μοντέλα και έφτιαξαν και συγκεκριμένα αυτοκίνητα που ταιριάζουν στα γούστα των καταναλωτών επιμέρους χωρών.

Advertisement
Advertisement

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές όχημα σε κάθε χώρα;

Παρόλο που ο χάρτης μπορεί να διαφέρει σε όλους τους τομείς, ένα είναι σίγουρο: Η Toyota κυριαρχεί.

Advertisement

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήταν επίσης η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο για πολλά χρόνια πριν ξεπεραστεί από την Tesla, είχε το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις σε 41 από τις 104 χώρες. Είχε επίσης το όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2019, το Toyota Corolla , αν και το sedan πήρε μόνο την πρώτη θέση σε πέντε χώρες.

Χώρα: Όχημα με τις καλύτερες πωλήσεις

Advertisement

Αλγερία: Dacia Sandero
Αμερικάνικη Σαμόα: Toyota Tacoma
Αγκόλα Toyota: Land Cruiser J70
Αργεντίνη: Toyota Hilux
Αυστραλία: Toyota Hilux
Αυστρία: Skoda Octavia
Αζερμπαϊτζάν: Khazar
Βέλγιο: VW Golf
Ελλάδα: Toyota Yaris
Λευκορωσία: Lada Vesta
Μπαχρέιν: Toyota Land Cruiser

Ως το best-seller σε 16 χώρες , το γνωστό ημιφορτηγό Toyota Hilux (γνωστό και ως Toyota Pickup στη Βόρεια Αμερική) ήταν το κορυφαίο όχημα στις περισσότερες χώρες. Έχει αισθητά ισχυρό μερίδιο αγοράς στο Νότιο Ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής , της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας .

Advertisement

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η δύναμη των τοπικών κατασκευαστών. Πολλές χώρες με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είδαν τα μοντέλα τους στις πρώτες θέσεις, ειδικά στην Ευρώπη.

Χώρα Μοντέλο Best Seller

Τσεχική Δημοκρατία: Skoda Octavia
Γαλλία: Peugeot 208
Γερμανία: VW Golf
Ινδία: Μαρούτι Άλτο
Ιράν: SAIPA Pride
Ιταλία: Fiat Panda
Ιαπωνία: Honda N-BOX
Μαλαισία: Perodua Myvi
Ρουμανία: Dacia Logan
Ρωσία: Lada Granda
Νότια Κορέα: Hyundai Grandeur
Ισπανία: Seat Leon
Σουηδία: Volvo S/V60
ΗΠΑ: Ford F-150

Τι προτιμούν λοιπόν σήμερα οι καταναλωτές αυτοκινήτων; Επί του παρόντος, τα αυτοκίνητα (hatchback, Saloon) έχουν μια μικρή υπεροχή έναντι των ελαφρών ανοιχτών φορτηγών ως τα οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Από τις 104 χώρες με τις πωλήσεις που υπολογίστηκαν στην έρευνα, τα μικρότερα αυτοκίνητα που συχνά ταξινομούνται ως «επιβατικά οχήματα» (συμπεριλαμβανομένων των sedans, hatchback και μικρά) αποτελούν την πλειοψηφία των best-seller, με 57 από τα οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις ανά χώρα. Τέλος τα «ελαφριά φορτηγά» ή τα «ελαφρά επαγγελματικά οχήματα», που περιλαμβάνουν ελαφρά ημιφορτηγά, SUV και van ήταν τα best-seller σε 47 χώρες.

Οχήματα με τις καλύτερες πωλήσεις ανά τύπο

Hatchback: 12
Sedan: 25
Sedan/Wagon: 1
Μικρά: 19
SUV: 20
Φορτηγά: 24
Van: 3

Η αλλαγή των προτιμήσεων στους αγοραστές αυτοκινήτων έχει ήδη δώσει το στίγμα της Το ηλεκτρικό όχημα (EV) Tesla Model 3 ήταν ήδη το όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Νορβηγία. Σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, οι κυβερνήσεις  αυξάνουν τα κίνητρα για τους καταναλωτές για να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα Toyota Corolla: Το παγκόσμιο best seller στην καλύτερη στιγμή του
Tο νέο Toyota Hilux θα έχει αέρα Land Cruiser
Η Tesla στο newsauto για τις μηδενικές πωλήσεις του Ιουλίου