Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ανατροπή: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ε.Ε.

Ελλάδα 7:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ανατροπή: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ε.Ε.

ΝΕΑ

Ανατροπή: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα ντίζελ στην Ε.Ε.

ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων που ανακοίνωσε ο ACEA, τον Ιούνιο οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων ξεπέρασαν αυτές των πετρελαιοκίνητων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisement
Advertisement

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και το πλήρωμα αυτού ήρθε. Σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν σε αυτές 158.252 καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15,1% επί των συνολικών του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις αντίστοιχες ταξινομήσεις των πετρελαιοκίνητων, τα οποία έφτασαν σε ποσοστό το 13,4% επί του συνόλου. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι τον Ιούνιο τα ντιζελοκίνητα οχήματα είχαν ποσοστό 17,4% επί των συνολικών του συγκεκριμένου μήνα.

Βάσει των στοιχείων του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τον Ιούνιο του 2023 στις χώρες της Ε.Ε. ταξινομήθηκαν συνολικά 1.045.072 καινούργια αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει μια αύξηση κατά 17,1% σε σύγκριση με αυτές του ίδιου μήνα του 2022 (σημ.: 887.071).

Advertisement
Advertisement

Σε ό,τι αφορά στις χώρες στις οποίες τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι η Ολλανδία (+90,1%), η Γερμανία (+64,4%) και η Γαλλία (52,0%), αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ACEA, το πρώτο εξάμηνο του έτους στις χώρες τις Ε.Ε. ταξινομήθηκαν περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια καινούργια οχήματα από τα οποία τα 703.586 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά.

Advertisement

Πέραν αυτών, βάσει των στοιχείων, τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν 379.067 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, αριθμός ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 11,0% σε σχέση με αυτών του Μαΐου (τρέχοντος έτους). Το ποσοστό τους ήταν 36,3% επί των συνολικών.

Advertisement

Ωστόσο, ήταν μειωμένο σε σχέση με αυτό του Ιουνίου 2022 όπου το ποσοστό τους ήταν στο 38,5% επί του τότε συνόλου.

Σε ό,τι αφορά στα καινούργια μοντέλα με σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα, τον Ιούνιο ταξινομήθηκαν 254.100 οχήματα ή ποσοστό 24,3% επί του συνόλου. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι συνολικές ταξινομήσεις τους έφτασαν τις περίπου 1,4 εκατομμύρια μονάδες, καταλαμβάνοντας το 25% των συνολικών του χρονικού διαστήματος.

Τέλος, αναφορικά με τις ταξινομήσεις των Plug-in Hybrid καινούργιων οχημάτων, βάσει των στοιχείων του ACEA, έφτασαν το 7,9% επί των συνολικών του μήνα, όταν τον Ιούνιο του 2022 το ποσοστό τους ήταν 8,2%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Euro 7: Πόσο είναι τελικά το κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες;
Οι Ελληνες οδηγούν σαράβαλα
Ιδού τι θα σώσει τα αυτοκίνητά μας και την τσέπη μας