Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτοκίνητο της Mercedes ελέγχεται μέσω σκέψης

Ελλάδα 15:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοκίνητο της Mercedes ελέγχεται μέσω σκέψης

ΝΕΑ

Αυτοκίνητο της Mercedes ελέγχεται μέσω σκέψης

ΝΕΑ

Οι φίλοι της μάρκας έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το όχημα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σκέψη τους.

Advertisement
Advertisement

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτης είχε γίνει το Mercedes Vision AVTR στην Έκθεση Ηλεκτρικών CES του 2020. Πέρα από τη φουτουριστική του εμφάνιση, το γερμανικό πρωτότυπο μπορούσε και κινείτο σαν κάβουρας –  διαγωνίως ή πλαγίως – κάτι που παραπέμπει περισσότερο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά σε αυτοκίνητο του 21ου αιώνα.

Πριν από λίγες ώρες, το Vision AVTR συγκέντρωσε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, καθώς έδωσε το «παρών» στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Μοναχού. Αυτή τη φορά, όμως, η μεγάλη ατραξιόν δεν ήταν ούτε το extreme λουκ του, ούτε ο παράδοξος τρόπος κίνησής του. Αλλά το γεγονός πως πολλές λειτουργίες του ελέγχονται μέσω… σκέψης.

Advertisement
Advertisement

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μεθόδου διάδρασης/διεπαφής Εγκεφάλου και Υπολογιστή (Brain Computer Interface -BCI). Ειδικότερα πρόκειται για μια τεχνική αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανθρώπινου νευρικού συστήματος και ενός υπολογιστή, η οποία αρχικά αναπτύχθηκε προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν κάποια ανεξαρτησία, στέλνοντας μηνύματα ή εντολές.

Οι επισκέπτες, μάλιστα, στο περίπτερο της Mercedes μπορούν να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή λειτουργία. Αρκεί να φορέσουν μια βοηθητική συσκευή τύπου «στέκας» που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια καλούνται να υποβληθούν σε ένα σύντομο τεστ βαθμονόμησης (διάρκεια ενός λεπτού), όπου οι χρήστες πρέπει να κοιτάζουν ένα φως στο ταμπλό του αυτοκινήτου και να εστιάσουν το βλέμμα τους σε αυτό.

Advertisement

Η συσκευή συσχετίζει το μοτίβο των εγκεφαλικών σημάτων με το τι κοιτάζει ο οδηγός στο ταμπλό (π.χ. τη λειτουργία της όπισθεν) και έτσι σηματοδοτείται η αυτόνομη κίνηση του οχήματος, ανάλογα με τη σκέψη που έχει γίνει.

Σύμφωνα με τη Mercedes, η οθόνη του Vision AVTR που βρίσκεται στην Έκθεση του Μονάχου, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια θέση στάθμευσης για να φορτίσουν το όχημα. Παράλληλα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα πολυμέσων, καλλιεργώντας φυτά και παράγοντας ανέμους (στον ψηφιακό κόσμο, της οθόνης φυσικά).

Advertisement

«Η τεχνολογία BCI έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω την άνεση κατά την οδήγηση, στο μέλλον», αναφέρει η Britta Seeger, επικεφαλής πωλήσεων στη Mercedes-Benz. «Το σύστημα δεν έχει καμιά σχέση με την ομιλία και την αφή, γεγονός που φέρνει νέα δεδομένα στην αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται πως το Vision AVTR αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας της Mercedes με τον δημιουργό της ταινίας “Avatar”. James Cameron. Ενσωματώνει μπαταρία χωρητικότητας 110 kWh με αυτονομία 700 χλμ. και μπορεί να φορτίσει στο 100% μόλις σε 15 λεπτά.

Advertisement

Για την κίνησή του φροντίζουν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (ένας σε κάθε τροχό), με τη συνδυαστική του απόδοση να ξεπερνά τους 470 ίππους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Αυτή είναι η Mercedes-Benz EQE
Mercedes-Benz EQG Concept: Το G-Class του μέλλοντος (+video)
Κόντρα Audi RS e-tron με Mercedes- AMG E 63 S (+video)