FORMULA 1

Rosberg vs Hamilton: Ο αριστοκράτης και ο Δον Ζουάν

Ελλάδα 10:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Rosberg vs Hamilton: Ο αριστοκράτης και ο Δον Ζουάν

FORMULA 1

Rosberg vs Hamilton: Ο αριστοκράτης και ο Δον Ζουάν

FORMULA 1

Ο ένας τίτλος ήταν αρκετός για τον νέο πρωταθλητή ή δεν άντεξε τη σύγκρουση με τον «ομόσταυλο» αντίπαλό του; – Απρόβλεπτη η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ευγενή Νίκο και τον πληβείο Λιούις.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Με την αιφνίδια απόφασή του να αποχωρήσει από τους αγώνες, ο νέος πρωταθλητής της Formula 1 προκάλεσε παγκόσμιο σοκ πρώτου μεγέθους. Ποιοι ήταν, όμως, οι λόγοι που τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει μόλις στα 31 του χρόνια; Το ένα σενάριο μιλά για τον ανελέητο πόλεμο από τον αιώνιο αντίπαλο (και πρώην φίλο του), τον Λιούις Χάμιλτον. Η άλλη εκδοχή είναι ότι, ως ζάπλουτος μεγαλοαστός, ο Νίκο τα παράτησε επειδή απλώς μπορούσε.

Το βράδυ της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου όλος ο κόσμος -και όχι μόνο οι αφοσιωμένοι φίλοι της F1- αναρωτιόταν εάν διαβάζει σωστά την είδηση ή τον γελούν τα μάτια του: «Σοκ! Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής, o Νίκο Ρόσμπεργκ αποσύρεται από τη Formula 1». Στο ντελίριο των συζητήσεων που ξέσπασε αμέσως γύρω από τα αίτια αυτής της απόφασης, ακούστηκαν κάθε είδους απόψεις και σχόλια. Από όλα αυτά, όμως, δύο θέσεις έχουν πραγματικό ενδιαφέρον: η μία εστιάζει στο γεγονός ότι ο Ρόσμπεργκ είναι ένας μεγαλοαστός, ένας «πρίγκιπας» που δεν έχει κανέναν λόγο να μοχθεί και να καταπιέζεται πλέον εφόσον πέτυχε τον στόχο του.

Advertisement
Advertisement

Η δεύτερη άποψη επικεντρώνει στον αιώνιο αντίπαλό του, τον Λιούις Χάμιλτον, έναν τρομακτικά γρήγορο και επικίνδυνο ανταγωνιστή, κάποιον που δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο για να κερδίσει. Στο στερεότυπο δίπολο «πρίγκιπας και φτωχός» οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι ανάμεσα στον ευγενή Νίκο και τον πληβείο Λιούις, ωστόσο οι διαστάσεις της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο ισχυρές προσωπικότητες παραμένουν απρόβλεπτες. Ιδιοι αλλά και διαφορετικοί, ο Ρόσμπεργκ και ο Χάμιλτον μετρούν πολλά κοινά σημεία, αλλά και τεράστιες διαφορές. Εκτός από την ταπεινή καταγωγή του Λιούις, σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται τα στυλ ζωής των δύο πρωταθλητών: παρόλο που γεννήθηκε μέσα στη φαντασμαγορία και τη χλιδή του Μόντε Κάρλο, ο Ρόσμπεργκ είναι ένας συντηρητικός και εσωστρεφής οικογενειάρχης. Αντιθέτως, ο Χάμιλτον διψά για ξεσάλωμα και επώνυμες παρέες, εξ ου και με κάθε ευκαιρία σπεύδει να βρεθεί κοντά -ή και στην αγκαλιά- σούπερ σέξι σταρ όπως η Ριάνα, η Ρίτα Ορα, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε επισήμως εραστής της εξωτικής Pussycat Doll Νικόλ Σέρζινγκερ.

Λ. Xάμιλτον: Η αντίθετη εικόνα του φτωχού Λιούις Χάμιλτον με γυναίκες και γκλάμουρ εμφανίσεις
hamilton-red-karpet640

Το γεγονός είναι ότι ο Ρόσμπεργκ έριξε τη βόμβα του ενώ δεν είχε συμπληρωθεί καν μία εβδομάδα από τις 27 Νοεμβρίου, όταν και κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Στο τελευταίο Γκραν Πρι του 2016, στην έσχατη δοκιμασία του, ο Ρόσμπεργκ τερμάτισε δεύτερος στο Αμπού Ντάμπι. Κράτησε με νύχια και με δόντια στην πίεση του Χάμιλτον, ο οποίος πολεμούσε ως τον τελευταίο γύρο του αγώνα με κάθε μέσο, θεμιτό ή αμφιλεγόμενο, για να στερήσει από τον Νίκο την επίτευξη ενός ονείρου ζωής. Και ύστερα από αυτό το δραματικό, αγωνιώδες φινάλε και το τρελό πανηγύρι για τον άθλο του, ο Νίκο Ρόσμπεργκ απλώς ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει, οριστικά και αμετάκλητα, την F1. Αναμφίβολα, η είδηση της αποχώρησης είχε παγκοσμίως πολύ μεγαλύτερη απήχηση ακόμη και από αυτή για την κατάκτηση του τίτλου. Πιθανόν γιατί αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου, το σθένος του ανδρός – κάτι που, φυσικά, αναγνωρίζουν μόνο όσοι δεν έσπευσαν να του καταλογίσουν δειλία. Διότι γύρω από μια απόφαση-κεραυνό όπως αυτή οι απόψεις θα διίστανται ατέρμονα, ενδεχομένως για όσο υπάρχει η Formula 1.

Advertisement

Επιπλέον, στην εξίσωση με άγνωστο Χ το γιατί ο Νίκο Ρόσμπεργκ αποσύρεται θα πρέπει να προστεθεί το εξής στοιχείο: προς το τέλος του προηγούμενου Ιουλίου είχε βάλει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά στο νέο του συμβόλαιο με τη Mercedes. Η συμφωνία ήταν διετούς διάρκειας και θα έκανε τον Γερμανό πιλότο πλουσιότερο κατά 36 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι στα 31 του χρόνια η αμοιβή του θα ήταν διπλάσια από αυτή του Ντίτερ Τσέτσε, η ιδιότητα του οποίου είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Mercedes και επί της ουσίας αφεντικό του κολοσσού της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Και πάλι, όμως, οι απολαβές του Ρόσμπεργκ θα αντιστοιχούσαν μόλις στο ήμισυ όσων λαμβάνει ο Χάμιλτον. Παρ’ όλα αυτά το ερώτημα αφορά στον Νίκο: τι ωθεί κάποιον να γυρίσει την πλάτη σε τόσο πολλά χρήματα; Τόσο μεγάλη ήταν η πίεση που ένιωσε φέτος δίνοντας μάχη για τον τίτλο; Τόσο πολύ τον μαλάκωσε η γέννηση της κόρης του; Μήπως «έπεφτε παντόφλα» από τη σύζυγό του, τη Βίβιαν Ζίμπολντ, όταν επέστρεφε στο σπίτι; Με βάση τα λεγόμενα του ίδιου, σε τίποτα από τα προηγούμενα δεν βρίσκεται η αλήθεια. «Εάν δεν έπαιρνα τον τίτλο φέτος, θα συνέχιζα» δήλωσε ο Ρόσμπεργκ εν ηρεμία μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του. Δίνοντας μια ειλικρινή εξήγηση για την απόφασή του, αποκάλυψε ότι «πίεζα σαν τρελός προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους όσοι εμπλέκονταν και ιδιαίτερα την οικογένειά μου. Εκανα πολλές θυσίες.

Η γυναίκα μου, για παράδειγμα, κάθε φορά που ήμουν στο σπίτι κατανοούσε ότι έπρεπε να ξεκουραστώ και δεν με ξύπνησε ποτέ το βράδυ για τη μικρή μας κόρη. Με βοηθούσε πάντα να είμαι όσο πιο άνετα γίνεται και αυτό δείχνει το επίπεδο προσήλωσης που απαιτείται. Εκπλήρωσα το παιδικό μου όνειρο και δεν θέλω να καταβάλω ποτέ ξανά στη ζωή μου τόσο μεγάλη προσπάθεια. Δεν με ενδιαφέρει να οδηγώ πιο χαλαρά και να τερματίζω πιο πίσω από την κορυφή. Είμαι μαχητής και θέλω να κερδίζω. Δεν με ενδιαφέρει να πάρω ξανά πρωτάθλημα και δεν θέλω να μπω ξανά στην ίδια διαδικασία. Οπότε, αποφάσισα να ακολουθήσω την καρδιά μου που μου λέει να σταματήσω και να ασχοληθώ με άλλα πράγματα».

Advertisement

Ν. Ρόσμπεργκ: Ο αστός Νίκο Ρόσμπεργκ με τη γυναίκα του Βίβιαν και την κόρη του Αλάια
rosberg-champion-family-b640
Πλούσιος και φτωχός
Η απόφαση του Νίκο Ρόσμπεργκ να αποχωρήσει ως πρωταθλητής δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε όμως και πρωτοφανές στα χρονικά της F1. Αντιθέτως, πολύ πιο σπάνιο (συνέβη φέτος για μόλις δεύτερη φορά από το 1950) είναι το γεγονός ότι ο Νίκο είναι δεύτερη γενιά πρωταθλητής F1, εφόσον το ίδιο ανδραγάθημα είχε επιτύχει το 1982 ο πατέρας του, Κέκε Ρόσμπεργκ. Το άλλο δίδυμο πατέρα – υιού στην κορυφή είναι αυτό των Βρετανών Γκρέιαμ και Ντέιμον Χιλ.
Την προηγούμενη φορά που αποχώρησε κάποιος μόλις κατέκτησε τον τίτλο στην F1 ο Νίκο Ρόσμπεργκ ήταν μόλις 8 ετών. Τότε, το 1993, ο Αλέν Προστ είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ομάδα της Williams καθώς δεν επιθυμούσε επ’ ουδενί να αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά, ως άσπονδο εχθρό, υπό την ίδια στέγη και με το ίδιο μονοθέσιο τον αείμνηστο Αϊρτον Σένα.

Ο Νίκο γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1985 στη Γερμανία. Η μητέρα του Ζίνα προέρχεται από μια ζάπλουτη οικογένεια που ανήκει στην ευρωπαϊκή ελίτ. Ο μικρός Ρόσμπεργκ μεγάλωσε σαν πραγματικός πρίγκιπας, διαμένοντας κατά κύριο λόγο στο Μονακό. Και ίσως εδώ έγκειται η μεγαλύτερη διαφορά του από τον Χάμιλτον: ο πατέρας του Βρετανού πιλότου πουλούσε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά όταν ο Κέκε Ρόσμπεργκ έπαιρνε τον παγκόσμιο τίτλο στην F1, το 1982, οδηγώντας για λογαριασμό της Williams.

Η γυναίκα του Νίκο, Βίβιαν, με το κύπελλο του πρωταθλητή παρά πόδας, παρακολουθεί τη συνέντευξη Τύπου
rosberg-wife-a640
Από αγωνιστική -και ίσως όχι μόνο- άποψη, ο Νίκο και ο Λιούις μεγάλωσαν μαζί. Ξεκίνησαν από τα καρτ και από το 2013 η μεταξύ τους κόντρα κορυφώθηκε στη Formula 1, καθώς οι δυο τους βρέθηκαν στην ίδια ομάδα, τη Mercedes. Αμέσως μετά από το πρωτάθλημα που κέρδισε το 2014 κατατροπώνοντας τον Ρόσμπεργκ, ο Χάμιλτον είχε πει μερικές σκληρές αλήθειες για τον αντίπαλό του: «Η διαφορά μας είναι ότι εγώ γεννήθηκα φτωχός. Μεγάλωσα με στερήσεις, έμαθα να εκτιμώ τα πράγματα, να βρίσκω λύσεις και να αντέχω στην πίεση. Ο Νίκο δεν έχει ζητήσει ποτέ λογαριασμό στη ζωή του, δεν κυκλοφορεί με χρήματα, αυτά είναι ζητήματα που πάντοτε τα ρυθμίζουν άλλοι για χάρη του. Επειδή μεγάλωσε στα πούπουλα, την κρίσιμη στιγμή λυγίζει».

Advertisement

Πράγματι, ο Λιούις Χάμιλτον κατάγεται από φτωχική οικογένεια. Κατόρθωσε να διακριθεί, να κάνει σπουδαία καριέρα αλλά και να συσσωρεύσει μεγάλη περιουσία οδηγώντας. Ισως η πιο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτόν να ήταν η βραδιά της τελετής των βραβείων του περιοδικού «Autosport», τον Δεκέμβριο του 1995. Ο Λιούις ήταν μόλις 10 ετών και παρευρισκόταν προκειμένου να τιμηθεί ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος Βρετανός οδηγός καρτ. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας ζωής του ήταν το γεγονός ότι ο μικρός -και μικροσκοπικός- Λιούις στάθηκε δίπλα στον Ρον Ντένις, τον επικεφαλής μιας από τις θρυλικές ομάδες της F1, της McLaren, και του είπε: «Θα μου δώσεις λεφτά να τρέξω; Είμαι καλός». Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Ο Χάμιλτον υπήρξε δημιούργημα του Ρον Ντένις και της McLaren-Mercedes που επένδυσαν στη φυσική του ταχύτητα και το ταλέντο του.

Αντιθέτως, η ανατροφή του Ρόσμπεργκ στη Μέκκα της χλιδής, το Μόντε Κάρλο, πέρα από την ενασχόληση με το τένις, τα μηχανοκίνητα σπορ κ.λπ. περιελάμβανε και την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Γι’ αυτό και ο Νίκο εντυπωσιάζει σήμερα με την άνεσή του στον προφορικό λόγο – και όχι μόνο στα γερμανικά, τη μητρική του γλώσσα. Προσωπικά τον έχω θαυμάσει πολλές φορές στη μεικτή ζώνη να απαντά σε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και, βέβαια, στα γερμανικά σε ερωτήσεις συναδέλφων δημοσιογράφων από τις αντίστοιχες χώρες.
Σήμερα, στα 31 του χρόνια, έχει κιόλας πετύχει πάρα πολλά και αξιοσημείωτα πράγματα: Πρώτα και πάνω απ’ όλα, όπως φάνηκε, έχει μια ισορροπημένη οικογένεια. Πριν από λίγο καιρό παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη και σύντροφό του Βίβιαν Ζίμπολντ, με την οποία απέκτησαν πέρυσι ένα κοριτσάκι, την Αλάια. Επαγγελματικά η Βίβιαν ασχολείται με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά του Νίκο, το βιογραφικό του περιλαμβάνει πολλές περισσότερες διακρίσεις απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος από έναν οδηγό αγώνων: έχει σπουδάσει Αεροναυπηγική στο Imperial College στην Αγγλία και, μάλιστα, μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη βαθμίδα σπουδών του είχε προσφερθεί θέση στο ερευνητικό προσωπικό. Τότε όμως, το 2004, ο Νίκο επέλεξε να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο και να αποπειραθεί να γίνει ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής με το επώνυμο Ρόσμπεργκ.

Με τον πατέρα του, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητήτη Formula 1 Κέκε Ρόσμπεργκ
nico-keke640
Δίπλα στον Σουμάχερ
Ο Νίκο γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1985, τρία χρόνια αφότου ο Κέκε Ρόσμπεργκ είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Τυπικά ο Νίκο έχει δύο υπηκοότητες, τη γερμανική λόγω της μητέρας του, και τη φινλανδική από την πλευρά του πατέρα του. Ο Κέκε, όμως, απολύτως συνειδητά απέκλεισε από την παιδεία του γιου του τη διδασκαλία της φινλανδικής γλώσσας. Ο πρεσβύτερος Ρόσμπεργκ υπεραμύνεται της επιλογής αυτής λέγοντας ότι οι γλώσσες που έμαθε ο Νίκο είναι τελικά πιο χρήσιμες στην αθλητική του καριέρα. Ο Κέκε, άλλωστε, είχε λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή ως προπονητής και μάνατζερ του γιου του, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, εξ απαλών ονύχων επέδειξε έφεση προς τα μηχανοκίνητα σπορ και τη γρήγορη οδήγηση.

Ο Νίκο ξεκίνησε να τρέχει με αγωνιστικά καρτ το 1991, σε ηλικία 6 ετών. Μάλιστα, στα 13 του χρόνια βρέθηκε στην ίδια ομάδα με τον Χάμιλτον. Το 2002 μεταπήδησε στη γερμανική Φόρμουλα BMW, όπου και στέφθηκε πρωταθλητής. Λόγω αυτής της διάκρισης και σε ηλικία μόλις 17 ετών ο Νίκο εξασφάλισε την ευκαιρία να δοκιμάσει το μονοθέσιο της Williams BMW και έγινε τότε ο νεότερος οδηγός που είχε οδηγήσει αυτοκίνητο F1. Κατόπιν συμμετείχε με ομάδα ιδιοκτησίας του πατέρα του στη Formula 3 Euro Series και το 2004 έκανε τις πρώτες επίσημες δοκιμές F1 και πάλι οδηγώντας για τη Williams. Το 2005 κέρδισε τον τίτλο στο GP2 με την ART Grand Prix και αμέσως μετά, το 2006, έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 ως οδηγός της Williams. Προφανώς το επώνυμο Ρόσμπεργκ είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Φρανκ Ουίλιαμς να προσλάβει τον νεαρό Γερμανό. Είναι η εποχή όπου ο Νίκο αποφασίζει να τρέχει ως Γερμανός, ενώ έως τότε χρησιμοποιούσε τη φινλανδική του υπηκοότητα. Ομως ακόμη και σήμερα ο Νίκο διατηρεί διπλή εθνικότητα.

Παράλληλα, ο Χάμιλτον έφτασε στην F1 το 2007 και τον επόμενο κιόλας χρόνο ήταν ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής με τη McLaren-Mercedes. Ο Ρόσμπεργκ έφυγε από τη Williams το 2010 με μεταγραφή για τη Mercedes, όπου βρέθηκε στην ίδια ομάδα με τον κορυφαίο οδηγό όλων των εποχών, τον Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος είχε επανέλθει στην ενεργό δράση. Ο Νίκο άρχισε να δείχνει απτά δείγματα ταλέντου, ταχύτητας και ωριμότητας, ενώ το 2012 στην Κίνα πήρε την πρώτη του pole position και την πρώτη του νίκη. Το 2013 η έλευση του Χάμιλτον στη Mercedes ήταν ένα déjà vu για τον Ρόσμπεργκ: ο μεγάλος του αντίπαλος βρισκόταν πια στην ίδια ομάδα. Θα κατάφερνε, επιτέλους, να τον κερδίσει; Δεν τα είχε καταφέρει ποτέ ως τότε και, προς στιγμήν, φάνηκε πως δεν θα το επιτύγχανε ούτε στην F1. Παρ’ όλα αυτά, το 2014 έχασε τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα, στην πίστα όπου φέτος στέφθηκε πρωταθλητής, στο Αμπού Ντάμπι. Το 2015 ο Νίκο δεν μπόρεσε να κοντράρει τον Χάμιλτον, ώσπου τη φετινή χρονιά κατόρθωσε να πανηγυρίσει αυτός την κατάκτηση του πιο σπουδαίου τίτλου στον κόσμο των μηχανοκίνητων σπορ.

rosberg-mal14-schumi640
Οι διακοπές στην Ελλάδα
Αντίθετα προς ό,τι θα έτεινε να θεωρήσει κάποιος χωρίς ιδιαίτερη γνώση του πώς λειτουργεί η ψυχολογία ενός πρωταθλητή, για τον Ρόσμπεργκ ήταν μια πραγματική ευλογία ότι βρήκε στο διάβα του έναν σπουδαίο αντίπαλο όπως ο Χάμιλτον.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις πίστες καρτ το 1998 και από τότε δεν σταμάτησαν να κοντράρονται. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που ο Χάμιλτον ήταν ο μόνος που δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την αποχώρηση του Ρόσμπεργκ: «Είμαι πιθανόν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που δεν εξεπλάγη. Τον ξέρω καλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι η πρώτη φορά που με κερδίζει τα τελευταία 18 χρόνια, από τότε που συναγωνιζόμασταν στα καρτ έως σήμερα, οπότε δεν μου κάνει εντύπωση που αποφάσισε να σταματήσει. Εχει οικογένεια πλέον, παιδιά και η F1 απορροφά πολύ από τον χρόνο του. Ξεκινήσαμε μαζί στα 13 μας χρόνια και πάντα συζητούσαμε μεταξύ μας το αν θα γίνουμε πρωταθλητές. Οταν πήγα στη Mercedes, ο Νίκο ήταν ήδη εκεί, κάτι που επίσης ήταν ένα σενάριο το οποίο είχαμε σκεφτεί από μικροί. Θα είναι περίεργα για μένα το 2017 και λυπάμαι πολύ που δεν θα τον έχω δίπλα μου στην ομάδα. Θα λείψει από το άθλημα, του εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Ο Χάμιλτον ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά από τον ίδιο τον Ρόσμπεργκ πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της απόφασής του: «Ελαβα την οριστική απόφαση 24 ώρες μετά τον αγώνα του Αμπού Ντάμπι. Είχα κατασταλάξει μέσα μου και οι πρώτοι που το έμαθαν ήταν η σύζυγός μου Βίβιαν και ο μάνατζέρ μου. Αμέσως μετά το είπα στον Τότο Βολφ (σ.σ.: επικεφαλής της Mercedes GP) και έστειλα ένα SMS στο Λιούις. Αγωνιζόμαστε από παιδιά μαζί και ήθελα να το μάθει από μένα».

Την Τρίτη, φεύγοντας από το Αμπού Ντάμπι, ο Ρόσπεργκ πήγε για τα επινίκια στη Μαλαισία, στην έδρα της Petronas, του μεγάλου χορηγού της Mercedes. Επέστρεψε την Τετάρτη στο Μονακό με την οικογένειά του και την Πέμπτη βρέθηκε στη βάση της ομάδας, στο Μπράκλεϊ της Βρετανίας. Τη σημαδιακή για τον ίδιο ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου ο Νίκο εμφανίστηκε στη Βιέννη, στην επίσημη δεξίωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, όπου και θα παραλάμβανε το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή για το 2016. Εκεί είχε αποφασίσει να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τους αγώνες. Την επομένη βρέθηκε στο εργοστάσιο της Mercedes, στο Ζιντελφίγκεν της Γερμανίας, όπου τον αποθέωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρείας. Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό το ξέφρενο πρόγραμμα ταξιδιών και υποχρεώσεων, ο Νίκο δεν παρέλειψε να παρακολουθεί τα σχόλια του Χάμιλτον στο Twitter: «Τότε είχαμε πει πως θα γινόμασταν παγκόσμιοι πρωταθλητές και τώρα είμαστε και οι δύο!», έγραφε για τον πάλαι ποτέ φίλο και αντίπαλό του ο Λιούις. Και προσέθετε ιπποτικά «συγχαρητήρια, έκανες όλα όσα έπρεπε να κάνει ένας πρωταθλητής. Το άξιζες».

Αποκρινόμενος σε αυτό το μήνυμα, ο Ρόσμπεργκ θυμήθηκε και δημοσιοποίησε μέσω Twitter μια συζήτηση που είχαν με τον Χάμιλτον πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα: «Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Είναι απίστευτο ότι αυτό που συζητούσαμε εκείνο το βράδυ στις διακοπές μας στην Ελλάδα έγινε τελικά πραγματικότητα». Οι διακοπές στην Ελλάδα, στις οποίες αναφέρθηκε ο Ρόσμπεργκ, είχαν γίνει με έξοδα της δικής του οικογένειας. Οι Χάμιλτον ήταν καλεσμένοι τους και ο Κέκε Ρόσμπεργκ επεδίωκε ο γιος του να κάνει παρέα με τον κορυφαίο οδηγό και αντίπαλό του, τον Λιούις. Σήμερα πλέον ο «πολίτης Ρόσμπεργκ» αποκλείει κάθε μελλοντική εμπλοκή με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Τελικά, ίσως η μόνη εξήγηση στο γιατί το κάνει αυτό, είναι μία και μόνη: επειδή μπορεί! Μεγάλωσε στο Μονακό με κάθε άνεση και πολυτέλεια, το ίδιο θα γίνει με τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ο Νίκο ποτέ του δεν ζήτησε -και μάλλον δεν έδωσε- λογαριασμό σε κανέναν, γι’ αυτό και τώρα, ίσως στην πιο κρίσιμη απόφαση της αθλητικής του καριέρας, άκουσε μόνο την καρδιά του. Και άφησε όλο τον πλανήτη να παραμιλά!

Προφητική φωτογραφία με τον Νίκο Ρόσμπεργκ να αποχαιρετά τον ομόσταβλο και ανταγωνιστή του, τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή, Λιούις Χάμιλτον
rosberg-bye-lewis640