Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ricciardo: Κινδυνεύει η θέση του στην McLaren;

Ελλάδα 20:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ricciardo: Κινδυνεύει η θέση του στην McLaren;

FORMULA 1

Ricciardo: Κινδυνεύει η θέση του στην McLaren;

FORMULA 1

Στις 27 Μαΐου του 2018 ο Daniel Ricciardo κατακτούσε την μεγαλύτερη, ίσως, νίκη της καριέρας του στο Μονακό. Τέσσερα χρόνια και μία ημέρα μετά και ενώ η F1 επισκέπτεται και πάλι το θέατρο του θριάμβου εκείνου, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά για τον Daniel.

Advertisement
Advertisement

Ασφαλώς και έχουν μεσολαβήσει πολλά έκτοτε. Στο πρώτο μισό του 2018 ο Daniel είχε ξεκινήσει με δύο νίκες και πολλές σταθερές εμφανίσεις. Μπορεί ο τότε teammate του, Max Verstappen να τον κέρδιζε συστηματικά στις κατατακτήριες αλλά έκανε και πολλά λάθη. Ο Ricciardo αισθανόταν – και μέχρι και το Μονακό σίγουρα ήταν- ως ο team leader της Red Bull.

Όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν σιγά σιγά. Εκείνη η καταστροφική εμφάνιση του Verstappen στο Μονακό του 2018 ήταν και η απαρχή της ωρίμανσης του νεαρού Ολλανδού. Τα λάθη περιορίστηκαν, η αχρείαστη επιθετικότητα τέθηκε υπό έλεγχο και ξαφνικά ο ανώτερος ρυθμός του Max άρχισε να αποκτά άλλη βαρύτητα. Ο Verstappen έγινε ο καλύτερος οδηγός του grid στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο Ricciardo απλώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει.

Advertisement
Advertisement

Κατά κάποιο τρόπο η μετακίνηση του Daniel στη Renault για τις επόμενες δύο σεζόν ήταν αναπόφευκτη. Εκεί, ήταν ο de facto νούμερο ένα τόσο έναντι του Hulkenberg όσο και έναντι του Ocon. Όμως, η Renault δεν έδειχνε ότι μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική άμεσα. Και τα χρόνια περνούσαν για τον Daniel. Η επιλογή της McLaren για τις επόμενες τρεις σεζόν φαινόταν ιδιαίτερα δελεαστική.

Σοκαριστική αρχή

Το project της McLaren έμοιαζε εξαιρετικό. Κορυφαία PU, αξιοπρεπές σασί και μία ομάδα που έχει τεράστια εμπειρία. Όμως, οι υπολογισμοί έγιναν χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτός ο διαβολεμένα γρήγορος νεαρός που ακούει στο όνομα Lando Norris.

Advertisement

Ο Βρετανός κυριάρχησε πλήρως έναντι του πολύ πιο έμπειρου teammate του. Η εικόνα του Lando να ρίχνει γύρο στον Daniel με το ίδιο αυτοκίνητο πέρσι στο Μονακό ήταν απλά σοκαριστική. Τόσο ο Αυστραλός όσο και η ομάδα εμφανίζονταν ήρεμοι στις δηλώσεις τους. Ισχυρίζονταν πώς επρόκειτο απλώς για μια περίοδο εγκλιματισμού. Ότι ήταν θέμα χρόνου μέχρι ο Ricciardo να κατανοήσει το αυτοκίνητο και να επιστρέψει σε μεγάλες εμφανίσεις.

Η νίκη του στην Monza πέρσι έδειξε να τους δικαιώνει προσωρινά. Όμως, δεν υπήρξε συνέχεια. Από τον επόμενο αγώνα κιόλας ο Norris συνέχισε να επικρατεί με σχετική άνεση τόσο στις κατατακτήριες όσο και στους αγώνες. Το τέλος της σεζόν έμοιαζε λυτρωτικό για τον Daniel. Σίγουρα, το 2022, με τους νέους κανονισμούς θα του έδινε την ευκαιρία να αντεπιτεθεί.

Το τέλος του δρόμου;

Advertisement

Τα μονοθέσια άλλαξαν, τα ελαστικά άλλαξαν, όμως η εικόνα στη McLaren παρέμεινε ίδια. Ο Lando -ακόμη και άρρωστος– είναι ξεκάθαρα ο ταχύτερος των δύο οδηγών. Αυτό, μάλιστα, γίνεται τελευταία με όλο και πιο εμφατικό τρόπο. Πλέον, στην McLaren μιλούν ανοιχτά για “θέμα Ricciardo”.

Ο Andreas Seidl μπορεί να ήταν διπλωματικός όταν ερωτήθηκε χθες για τον Daniel. “Έχουμε μία συμφωνία και σκοπεύουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να την τηρήσουμε” δήλωσε ο Γερμανός. Λιγότερο διπλωματικός, όμως, ήταν ο CEO της εταιρίας, Zak Brown.

Ο Brown δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για το Indy500: “Προφανώς θα θέλαμε να δούμε τον Daniel πιο κοντά στον Lando. Κάνουμε τα πάντα για να τον βοηθήσουμε αλλά αυτό (σ.σ. εννοεί το GP της Βαρκελώνης) ήταν ένα ακόμη απογοητευτικό τριήμερο. Εκτός από την περσινή Monza και μερικούς ακόμη αγώνες, οι επιδόσεις του Daniel δεν έχουν εκπληρώσει τόσο τις δικές του όσο και τις δικές μας προσδοκίες“.

Η τοποθέτηση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον του Daniel στην McLaren. Όταν το κορυφαίο στέλεχος της ομάδας σου εκφράζει δημόσια την απογοήτευσή του μάλλον έχει κάνει ήδη και τις πρώτες διερευνητικές επαφές με υποψήφιους αντικαταστάτες σου.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο για τον Daniel εάν αναλογιστούμε ότι στις κορυφαίες ομάδες δεν υπάρχει ελεύθερη θέση. Μπορεί μία μελλοντική διακοπή της συνεργασίας των Ricciardo-McLaren να σημάνει ακόμη και το τέλος του δρόμου της F1 για τον Αυστραλό;

Ο Ricciardo μπορεί να δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από δηλώσεις σαν εκείνες του Brown. Όμως, το χρονόμετρο δεν ψεύδεται. Και εάν ο Daniel θέλει να ανατρέψει την κατάσταση θα πρέπει να μας δώσει και πάλι μία εμφάνιση σαν εκείνη πριν από 4 χρόνια στο Πριγκιπάτο. Του ευχόμαστε να τα καταφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ισπανίας: Ένας συγκλονιστικός γύρος
Vettel: Θύμα ληστείας στην Βαρκελώνη!
F1 GP Μονακό: Τα λάθη πληρώνονται πιο ακριβά από ποτέ