Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ferrari SF-23: Μπορεί να φέρει την Scuderia στην κορυφή; (+video)

Ελλάδα 10:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ferrari SF-23: Μπορεί να φέρει την Scuderia στην κορυφή; (+video)

FORMULA 1

Ferrari SF-23: Μπορεί να φέρει την Scuderia στην κορυφή; (+video)

FORMULA 1

Από τις παρουσιάσεις των φετινών μονοθέσιων εκείνη της Ferrari SF-23 έκλεψε μέχρι στιγμής την παράσταση. Θα μπορέσει, όμως, το νέο όπλο της Scuderia να φέρει ξανά τους τίτλους στο Maranello;

Advertisement
Advertisement

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί, φυσικά, στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, βλέποντας το νέο μονοθέσιο της Scuderia μπορούμε να βγάλουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα. Και αυτά είναι πρωτίστως θετικά.

Ας ξεκινήσουμε με το φαίνεσθαι. Η παρουσίαση της νέας Ferrari παίρνει δέκα με τόνο! Εξαιρετική ιδέα να γίνει στο Maranello παρουσία φίλων της ομάδας στις κερκίδες. Το event ξεκίνησε με τους Ιταλούς να τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο με τη συνοδεία βιολιού!

Advertisement
Advertisement

Ακόμη πιο ωραία ήταν η ιδέα των ανθρώπων της Ferrari να μας χαρίσουν αμέσως εικόνες της SF-23 με εκείνην μέσα στο φυσικό της περιβάλλον. Στην πίστα του Fiorano. Οι Charles Leclerc και Carlos Sainz Jr συμπλήρωσαν σε ζωντανή μετάδοση πέντε γύρους με το νέο μονοθέσιο.

Είχαν προηγηθεί ο βρυχηθμός της ιταλικής PU και ένα εξαιρετικά καλαίσθητο video με τις πρώτες εικόνες της νέας Ferrari. Ωραία όλα αυτά. Ας περάσουμε, όμως στην ουσία του πράγματος. Η οποία δεν είναι άλλη από τα χαρακτηριστικά της Ferrari SF-23.

Η εξέλιξη ενός επιτυχημένου σχεδίου

Advertisement

Εξέπληξε η επιλογή της Scuderia να προβεί σε μία «κανονική» παρουσίαση λίγες ημέρες πριν τις χειμερινές δοκιμές του Μπαχρέιν. Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στο μονοθέσιο που θα δούμε για πρώτη φορά στο Sakhir σε σχέση με εκείνο που παρουσιάστηκε στο Maranello.

Ωστόσο, κάποιες κατευθύνσεις που έχουν ακολουθήσει οι σχεδιαστές της Scuderia είναι από τώρα ευδιάκριτες. Ξεκινώντας από το εμπρός μέρος εντύπωση προκαλούν τα εγκάρσια τοποθετημένα πτερύγια ανάμεσα στο τρίτο και το -διαφοροποιημένο- τέταρτο στοιχείο της εμπρός αεροτομής.

Advertisement

Υπενθυμίζουμε ότι μια παρόμοια λύση είχε παρουσιάσει η Mercedes πέρσι στον αγώνα του Austin. Όμως, δεν την είχε χρησιμοποιήσει τελικά υπό τον φόβο ενστάσεων από άλλες ομάδες λόγω παράβασης του άρθρου 3.9.8 των τεχνικών κανονισμών. Το προαναφερθέν άρθρο έχει αλλάξει για φέτος. Κατά συνέπεια  η Ferrari μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα αεροδυναμικά βοηθήματα. Δεν θα ήταν περίεργο αν τα πτερύγια αυτά εμφανιστούν και σε άλλα μονοθέσια φέτος.

Μία δεύτερη αλλαγή στο εμπρός μέρος είναι το κοντύτερο ρύγχος -όπως της RB18- το οποίο καταλήγει στο δεύτερο στοιχείο της εμπρός πτέρυγας. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της περσινής F1-75 ήταν η διαχείριση των εμπρός ελαστικών σε front-limited πίστες. Η Ferrari φαίνεται ότι θα το αντιμετωπίσει με αλλαγές στην γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης.

Advertisement

Στα πλαϊνά της SF-23 παρατηρούμε ότι η Scuderia έχει διατηρήσει την περσινή της φιλοσοφία. Υπάρχουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με την F1-75 κυρίως στην περιοχή των ψυγείων και στην κατάληξη των sidepods. Οι διαφοροποιημένες αεροεισαγωγές προδίδουν αλλαγή θέσης των ψυγείων, τα οποία μάλλον καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο πλέον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα πτερύγια στο ύψος του headrest. Επιπλέον, εκατέρωθεν του cockpit υπάρχουν δύο μικρές αεροεισαγωγές οι οποίες δεν θα ήταν απίθανο εάν λειτουργούσαν όπως το S-duct το οποίο είχε επινοηθεί επίσης από την Scuderia στο παρελθόν. Συνοψίζοντας, η φετινή Ferrari μοιάζει σαν εξέλιξη της περσινής και όχι ως κάτι το ριζοσπαστικά νέο.

Με το βλέμμα στο Μπαχρέιν

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε η F1-75 είχε αποδειχθεί ένα εξαιρετικά ταχύ μονοθέσιο, κυρίως στις κατατακτήριες δοκιμές. Υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα πρωτίστως αξιοπιστίας και δευτερευόντως διαχείρισης ελαστικών.

Οι άνθρωποι της Ferrari διατείνονται ότι τα θέματα αξιοπιστίας της PU τους έχουν ξεπεραστεί. Εάν αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για μία τεράστια νίκη της Ferrari. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις υποδηλώνουν πίστη στο αρχικό σχέδιο της ομάδας. Και αυτό είναι ένα δείγμα εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού που λέγεται Ferrari.

Βέβαια, η Scuderia είχε αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα πέρσι με κυρίαρχο εκείνο στον τομέα της στρατηγικής. Πρόκειται -δυστυχώς- για ένα διαχρονικό μειονέκτημα της Ferrari κατά την τελευταία δεκαετία. Για το εάν η Scuderia θα μπορέσει να το υπερβεί φέτος θα πρέπει να περιμένουμε τους αγώνες του πρωταθλήματος.

Εκεί θα φανούν και οι ηγετικές ικανότητες του Fred Vasseur. Ο Γάλλος έχει κερδίσει τους πάντες εντός της Scuderia για την ώρα. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστια. Όμως και ο ίδιος είναι πολύπειρος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και ίσως είναι πλεονέκτημά του, το ότι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του βρισκόταν περιφερειακά της Ferrari και όχι εντός της.

Άλλο μεγάλο στοίχημα για τον Vasseur θα είναι η διαχείριση των Leclerc και Sainz. Πέρσι, ο Charles έδειξε ότι είχε το κάτι παραπάνω έναντι του Carlos σε ταχύτητα. Εάν το ξεκίνημα της σεζόν του Μονεγάσκου είναι παρόμοιο με της περσινής, τότε πιστεύουμε ότι ο Vasseur δεν θα δυσκολευτεί να στραφεί από νωρίς σε εκείνον. Εάν, όμως, δεν συμβεί αυτό και η απόδοση του Sainz βελτιωθεί τότε ο Γάλλος θα έχει ένα ακόμη -ευχάριστο;- πρόβλημα προς επίλυση.

Όπως και να έχει το πράγμα η ώρα της αλήθειας για την Ferrari πλησιάζει. Πρώτος σταθμός: Μπαχρέιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Red Bull: Παρουσίαση χωρίς… νέο μονοθέσιο!
F1: Το Las Vegas θέλει αγώνα για πάντα!
Ferrari: Παρουσίασε την SF-23