Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Ferrari: Εποχή Vasseur

Ελλάδα 20:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ferrari: Εποχή Vasseur

FORMULA 1

Ferrari: Εποχή Vasseur

FORMULA 1

Ο Fred Vasseur μίλησε για πρώτη φορά στα ΜΜΕ ως ο νέος επικεφαλής της Ferrari. Και τα όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Ο Γάλλος δήλωσε πεπεισμένος ότι η ομάδα έχει όλα όσα απαιτούνται για να βρεθεί στην κορυφή. «Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν απλώς έλλειψη φιλοδοξίας» σημείωσε με νόημα.

Βέβαια, στα λόγια είναι πάντα πιο εύκολο το πρωτάθλημα από ότι στην πράξη. Όμως, ο Vasseur έχει τεράστια εμπειρία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο επικεφαλής της Ferrari έχει πλήρη επίγνωση της θέσης του, όπως και των ιδιαίτερων χειρισμών που απαιτούνται σε μία ομάδα όπως η Scuderia. Και δεν θα έκανε ποτέ μία τέτοια δήλωση απλώς για να καλοπιάσει τους tifosi. Ο Vasseur μοιάζει αποφασισμένος να κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του.

Advertisement
Advertisement

«Είμαι μόλις δύο εβδομάδες εδώ. Αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα όσα χρειάζονται για να κερδίσουμε. Η Formula 1 εξελίσσεται συνεχώς. Εμείς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη δουλειά μας και όλα μπορούν να γίνουν» δήλωσε ο Vasseur.

Σε ότι αφορά την πίεση η οποία αναμένεται να του ασκηθεί, ο Vasseur δηλώνει προετοιμασμένος. Σύμφωνα με τον Γάλλο, μάλιστα, οι ρόλοι είναι σαφώς ξεκαθαρισμένοι εντός της ομάδας. «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Έχω την εξουσιοδότηση να ηγηθώ της ομάδας και θα το κάνω όπως κρίνω εγώ. Φυσικά έχουμε μιλήσει διεξοδικά με τον Benedetto (σ.σ. Vigna, CEO της Ferrari) και τον πρόεδρο Elkann. Και εξακολουθούμε να επικοινωνούμε κάθε μέρα για ότι σημαντικό προκύπτει» δήλωσε ο Vasseur.

Τα λάθη θα έχουν συνέπειες

Advertisement

Ο Vasseur ξεκαθάρισε ότι δεν θα διστάσει να παρέμβει σε περιπτώσεις λαθών από την ομάδα. Η Ferrari τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από αρκετά λάθη στον τομέα της στρατηγικής. Ο Vasseur άφησε να εννοηθεί ότι κανείς δεν θα βρίσκεται στο απυρόβλητο. Χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του, φυσικά.

«Έχω την άποψη ότι πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Κι εγώ σε περίπτωση που κάνω λάθη θα το παραδέχομαι αμέσως. Και εάν χρειαστεί να αναλάβω δράση σε ορισμένες περιπτώσεις θα το πράττω».

Advertisement

Φυσικά, ο Γάλλος γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα απλά. «Όταν μιλάμε για στρατηγική ή τον υπεύθυνο στρατηγικής θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που επηρεάζουν την τελική απόφαση όπως η οργάνωση και η επικοινωνία. Και είμαστε σε ένα στάδιο στο οποίο αναθεωρούμε τα πάντα» δήλωσε ο Vasseur.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα λάθη που έχουν γίνει στην Ferrari διαχρονικά δεν οφείλονται στην ανικανότητα των στελεχών της. Τα θέματα της Ferrari είναι περισσότερο οργάνωσης και γενικότερης ηγεσίας. Και αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο Vasseur.

Advertisement

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνήθως είναι ο αριθμός των ατόμων που εμπλέκονται στην λήψη μίας απόφασης. Για παράδειγμα όταν έχει πολλούς να συζητούν ένα θέμα στρατηγικής μέχρι να πάρουν απόφαση το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει τον επόμενο γύρο στην πίστα! Εκείνο που χρειάζεται είναι ξεκάθαρη επικοινωνία και τα σωστά άτομα στις κατάλληλες θέσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της Scuderia.

Team orders

Ο Vasseur αναφέρθηκε επίσης και στην πιθανότητα εφαρμογής team orders από την ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν. «Ξεκινώντας την χρονιά οι δύο οδηγοί μας θα είναι ισότιμοι. Εάν, όμως, σε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος ένας από τους δύο έχει καλύτερες πιθανότητες τότε θα αναλάβουμε δράση».

Η προϊστορία που έχει ο Γάλλος με τον Leclerc είναι γνωστή. Όμως, ο Vasseur δηλώνει ότι θαυμάζει εξίσου και τον Carlos Sainz Jr. «Τον είχα προσεγγίσει το 2017 όταν ήμουν στην Renault και μετά ξανά όταν ήμουν στην Sauber. Τελικά αποφάσισα να έρθω εγώ στην ομάδα του» αστειεύτηκε ο Vasseur.

«Θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι ξεκινάμε χωρίς νούμερο ένα και νούμερο δύο. Όμως, η δουλειά που πρέπει να κάνουν οι οδηγοί μας είναι ξεκάθαρη. Και δεν θα διστάσω να παρέμβω για χάρη του Carlos ή του Charles εάν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Vasseur.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Vasseur έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για το πώς θέλει να χειριστεί τα πράγματα στην Ferrari. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για μία ομάδα η οποία έχει αλλάξει από το 2014 πέντε επικεφαλής. Πλέον, η Scuderia έχει περάσει στην εποχή Vasseur. Μένει να φανεί εάν θα είναι και επιτυχημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Ποιο είναι το μέλλον των σιρκουί πόλης; (+video)
Mercedes: Στις χειμερινές του Μπαχρέιν θα γνωρίζουμε
Ο Carlos Sainz και o Lando Norris βγήκαν για ψώνια… (+video)