Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τρεις ομάδες πάνω από το όριο μπάτζετ;

Ελλάδα 7:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Τρεις ομάδες πάνω από το όριο μπάτζετ;

FORMULA 1

F1: Τρεις ομάδες πάνω από το όριο μπάτζετ;

FORMULA 1

Μέχρι το τέλος Ιουλίου η FIA θα δώσει τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης με το όριο μπάτζετ στις ομάδες του grid. Όμως αυτά ίσως ούτε φέτος να είναι δέκα!

Advertisement
Advertisement

Το σίριαλ με το όριο μπάτζετ θα έχει, όπως όλα δείχνουν, νέα επεισόδια και φέτος. Πέρσι ήταν η παραβίαση του ορίου από την Red Bull και οι παρατυπίες των Aston Martin και Williams.

Φέτος ήδη κυκλοφορούν οι πρώτοι ψίθυροι που θέλουν ορισμένες ομάδες να μην έχουν συμμορφωθεί με το φετινό όριο! Σύμφωνα με την ιταλική έκδοση του motorsport.com αυτές είναι τρεις. Το site δεν τις κατονομάζει. Ωστόσο είναι προφανές ότι σε περίπτωση που οι φήμες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.

Advertisement
Advertisement

Βλέπετε ο CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι έχει ξεκαθαρίσει ότι όλες ποινές πρέπει να έχουν αγωνιστικό αντίκτυπο στους παραβάτες και όχι μόνο οικονομικό. Υπενθυμίζουμε ότι οι περσινές τιμωρίες των τριών ομάδων που παραβίασαν το όριο μπάτζετ ήταν μάλλον επιεικείς.

Η Red Bull, η οποία είχε ξοδέψει 1,8 εκατομμύρια δολάρια πέραν του επιτρεπτού ορίου είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων και μείωση κατά 10% του χρόνου που δικαιούταν για δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα με το μονοθέσιο του 2023.

Advertisement

Στις Aston Martin και Williams επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα καθώς οι παραβάσεις αφορούσαν στην μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Αυστηροποίηση των ποινών

Ωστόσο για τον Ντομενικάλι αυτού του είδους οι ποινές δεν είναι αρκετές. «Υπάρχουν τρεις κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται. Οι αγωνιστικοί, οι τεχνικοί και οι οικονομικοί. Οποιαδήποτε παράβαση πρέπει να τιμωρείται με ποινή στον αγωνιστικό τομέα» δήλωσε ο Ιταλός.

Advertisement

Βέβαια οι ποινές εκδίδονται από την FIA και όχι την F1. Εντούτοις η F1 πιέζει προς αυστηρότερες τιμωρίες αλλά και ταχύτερη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Έχω ζητήσει τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν. Όσο καθυστερούμε ανθούν οι εικασίες και οι φήμες. Και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν» υπογράμμισε ο CEO της F1.

Η FIA πρόσφατα εξέδωσε οδηγία ώστε να κλείσει ορισμένα «παραθυράκια» στους οικονομικούς κανονισμούς. Κυρίως για να αποτρέψει τις ομάδες από το να παίρνουν τεχνογνωσία δωρεάν από θυγατρικές τους εταιρίες, ή εταιρίες με τις οποίες ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Advertisement

Όπως είναι, όμως, προφανές, επιβολή ποινών αγωνιστικού τύπου σημαίνει ένα πράγμα: αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που επιβεβαιωθεί η παραπάνω φημολογία, δεν θα πάρει πολύ για να… ανοίξει ο ασκός του Αιόλου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φερστάπεν: Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό σε αγώνα sim!
F1: Όλη η μεταγραφική φημολογία!
FIA: Πρόκειται να εγκρίνει τις Andretti και Hitech!