Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

FIA: Κλείνει «παραθυράκια» στο όριο μπάτζετ

Ελλάδα 6:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

FIA: Κλείνει «παραθυράκια» στο όριο μπάτζετ

FORMULA 1

FIA: Κλείνει «παραθυράκια» στο όριο μπάτζετ

FORMULA 1

Η παγκόσμια ομοσπονδία εξέδωσε νέα τεχνική οδηγία ώστε να αντιμετωπίσει τις γκρίζες ζώνες που αφορούν στις μη-σχετιζόμενες με την F1 μηχανολογικές δραστηριότητες των ομάδων.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την τεχνική οδηγία νο 45, οποιαδήποτε μεταφορά τεχνολογικής πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) εντός ενός οργανισμού που έχει προορισμό το τμήμα της F1 θα λογίζεται στο όριο μπάτζετ της ομάδας.

Η οδηγία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 πράγμα που σημαίνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα της θα φανούν από το 2024. Η FIA ευελπιστεί πώς με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρύνει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού τα οποία θα μπορούσαν -ή και ενδεχομένως είχαν ήδη- αναπτυχθεί.

Advertisement
Advertisement

Ας εξηγήσουμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά την σημασία της τεχνική ντιρεκτίβας νο 45. Πολλές ομάδες F1 έχουν και άλλα τμήματα τα οποία -στα χαρτιά τουλάχιστον- δεν ασχολούνται με το τεχνολογικό κομμάτι της F1. Επισήμως αυτά τα τμήματα μπορεί να σχετίζονται με το μάρκετινγκ, την ιστορική κληρονομιά μίας ομάδας, άλλες μορφές αγώνων (πχ ιστιοπλοϊκών) ή την περιβαλλοντική προστασία.

Πώς οι ομάδες θα μπορούσαν να κλέψουν

Οι ομάδες που διαθέτουν τέτοιου είδους παραρτήματα είναι οι Mercedes, Red Bull, Ferrari, Aston Martin και McLaren. Ως γνωστόν οι κανονισμοί του ορίου μπάτζετ επιτρέπουν στις ομάδες να πληρώνουν χωρίς έλεγχο μόνο τους οδηγούς και τα τρία κορυφαία στελέχη τους.

Advertisement

Οι μισθοί όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων μιας ομάδας συνυπολογίζονται στο όριο μπάτζετ. Το αποτέλεσμα ήταν οι κορυφαίες ομάδες (οι οποίες διέθεταν και πολυπληθέστερο προσωπικό) να απολύσουν ορισμένους εργαζόμενους. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν εκ πρώτης όψεως.

Βλέπετε πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους κατέληξαν σε άλλα παραρτήματα αυτών των ομάδων. Θεωρητικά η νέα τους δουλειά δεν είχε καμία σχέση με την F1. Ωστόσο υπάρχει η υποψία ότι κάποιες από τις προαναφερθείσες ομάδες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους αυτούς για «μαύρη εργασία» σχετιζόμενη με την F1.

Advertisement

Η εργασία αυτή ενδέχεται κατά καιρούς να είχε αποδώσει αποτελέσματα τα οποία κατέληγαν σε ομάδες της F1. Είτε δωρεάν -καθώς επρόκειτο για τον ίδιο οργανισμό- είτε με πολύ χαμηλή χρέωση. Έτσι, με τη νέα ντιρεκτίβα οποιοδήποτε προϊόν τεχνολογικής πνευματικής ιδιοκτησίας καταλήγει σε ομάδα F1, ακόμη και εάν προέρχεται από «αδελφή» της εταιρία, θα προσμετράται στο όριο μπάτζετ.

Advertisement

Με την ανακοίνωση της νέας τεχνικής οδηγίας κυκλοφόρησαν αμέσως και οι πρώτες φήμες ότι ομάδες της F1 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από καμία αξιόπιστη πηγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μάρκο: Γιατί δυσκολεύεται ο Πέρεζ
Ντομενικάλι: Οι αγώνες της F1 θα παραμείνουν 24
Audi: Προσέλαβε τον Τζάνι ως οδηγό… προσομοιωτή