Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

FIA: Η ποινή της Red Bull για την παραβίαση του ορίου μπάτζετ

Ελλάδα 20:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

FIA: Η ποινή της Red Bull για την παραβίαση του ορίου μπάτζετ

FORMULA 1

FIA: Η ποινή της Red Bull για την παραβίαση του ορίου μπάτζετ

FORMULA 1

Ανακοινώθηκε από την FIA η ποινή της Red Bull για την παραβίαση του ορίου μπάτζετ. Χρηματικό πρόστιμο και μειωμένος χρόνος αεροδυναμικών δοκιμών για την πρωταθλήτρια του 2022.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, η ομάδα αποδέχτηκε την παράβασή της υπογράφοντας την σχετική συμφωνία με την ομοσπονδία. Το τελικό ποσοστό υπέρβασης του περσινού ορίου μπάτζετ ανήλθε στο 1,6% ή 1,864 εκατομμύρια λίρες.

Τα χρήματα αυτά δεν αφορούσαν έναν συγκεκριμένο τομέα. Διαμοιράζονται σε 13 διαφορετικές κατηγορίες στην δήλωση της Red Bull. Πρόκειται για έξοδα που αφορούν σε επιδόματα προσωπικού, κόστη για μαθητευόμενους εργαζόμενους, χρήσης των PU και επιστροφή φόρου στην ομάδα.

Advertisement
Advertisement

Η τελευταία ανέρχεται 1,4 εκατομμύρια λίρες και συνιστά, επί της ουσίας, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού υπέρβασης. Στην ανακοίνωσή της η FIA ξεκαθαρίζει ότι: “η Red Bull ουδέποτε ενήργησε κακόπιστα και ούτε απέκρυψε στοιχεία από την επιτροπή της ομοσπονδίας”.

Κατά συνέπεια η ποινή που επιβλήθηκε στην ομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήπια. Από τη μία υπάρχει χρηματικό πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί εντός 30 ημερών. Επιπλέον, η Red Bull θα στερηθεί το 10% του χρόνου που δικαιούται για δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα.

Η τελευταία ποινή αφορά στις δοκιμές για τα μονοθέσια του 2023. Κανονικά η RB δικαιούταν το 70% του χρόνου της ομάδας που θα τερματίσει στην 7η θέση φέτος. Το ποσοστό αυτό πέφτει, έπειτα από την ποινή στο 63%. Οι Ferrari και Mercedes δικαιούνται 75% και 80% αντίστοιχα.

Advertisement

Σε συνέντευξη τύπου της Red Bull ο Christian Horner σχολίασε την απόφαση. Χαρακτήρισε την ποινή “δρακόντεια” και ιδιαίτερα το σκέλος του μειωμένου χρόνου αεροδυναμικών δοκιμών. Υποστήριξε δε, ότι η τιμωρία αυτή θα κοστίσει μέχρι και μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο στο μονοθέσιο της ομάδας για το 2023.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1: Το χρήμα ή το ταλέντο κάνει τους πρωταθλητές;
F1 GP Μεξικού: Προεπισκόπηση
Hamilton: Θα πρέπει να με ανεχτείτε για λίγο καιρό ακόμη!