Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Τι σημαίνει η είσοδος της Ford με την Red Bull το 2026;

Ελλάδα 13:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Τι σημαίνει η είσοδος της Ford με την Red Bull το 2026;

FORMULA 1

F1: Τι σημαίνει η είσοδος της Ford με την Red Bull το 2026;

FORMULA 1

Όσοι περίμεναν να δουν το νέο μονοθέσιο της Red Bull στην σημερινή εκδήλωση της ομάδας μάλλον απογοητεύτηκαν. Άλλα ήταν, όμως, τα μεγάλα νέα.

Advertisement
Advertisement

Αναφερόμαστε φυσικά στην επίσημη ανακοίνωση της μελλοντικής συνεργασίας της Red Bull με την Ford! Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην F1 θα συμπράξει με μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Το όνειρο κάθε υπεύθυνου marketing δηλαδή.

Και δεν εννοούμε μόνο τους υπεύθυνους marketing των δύο εταιριών. Η συνεργασία αυτή αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην Formula 1. Από εμπορικής άποψης ιδίως. Η απήχηση του σπορ στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς. Και η είσοδος της Ford στο πρωτάθλημα μόνο μεγαλύτερη ώθηση πρόκειται να του δώσει.

Advertisement
Advertisement

Αλλά και η ίδια η Ford θα βγει κερδισμένη από την συνεργασία αυτή. Μέσα από αυτήν την κίνηση το μπλε οβάλ επανέρχεται στο προσκήνιο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο η Ford έχει αφήσει με την Cosworth εποχή, η απουσία της από το 2004 ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.

Φυσικά η Ford δεν είχε πάψει να συμμετέχει σε άλλες σειρές αγώνων. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, στην Formula 1 βρίσκεται το… βελούδο. Και ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της F1 από την Liberty, η Ford δεν θα μπορούσε να απουσιάσει.

Ο μηχανισμός εισόδου

Η Ford θα δώσει το όνομά της στις μονάδες ισχύος που θα κατασκευάζει η Red Bull Powertrains από το 2026 και τουλάχιστον μέχρι το 2030. Για τον λόγο αυτό, το όνομα της συμμετοχής από το 2026 έχει αλλάξει από RB Powertrains σε Red Bull Ford.

Advertisement

Βέβαια, όλα δείχνουν ότι στα αρχικά τουλάχιστον στάδια αυτής της συνεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της τεχνογνωσίας θα προέρχεται από την Powertrains. Η Red Bull έχει επενδύσει σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό στην θυγατρική της τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, η Powertrains θα έχει κάθε δυνατότητα να κατασκευάζει μόνη της, τις PU του 2026.

Advertisement

Η Ford θα λειτουργεί περισσότερο ως χορηγός, ενώ θα προσφέρει κι εκείνη την τεχνογνωσία της σε ορισμένους τομείς. Κυρίως στον κινητήρα εσωτερικής καύσεως και στα ηλεκτρονικά συστήματα. Επί της ουσίας, όμως, η PU θα φέρει την υπογραφή της Red Bull.

Ονειρική συνεργασία

Το είδος της συνεργασίας που διαφαίνεται μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το όνειρο της Red Bull. Ένα μεγάλο όνομα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας με το οποία θα συνδέονταν οι προσπάθειές της στην F1. Χωρίς, όμως, οι άνθρωποί της να είναι αναγκασμένοι να λογοδοτούν σε διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις της Ford.

Advertisement

Άλλωστε, η γραφειοκρατία που υπάρχει σε τέτοιου είδους οργανισμούς είναι πλήρως αντίθετη προς την φύση των ομάδων της F1. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίον το τελευταίο εγχείρημα της Ford στην F1, η Jaguar Racing είχε αποτύχει.

Η μοίρα το είχε φέρει έτσι, ώστε οι Αμερικανοί να πουλήσουν την ομάδα στον Dietrich Mateschitz, τον ιδρυτή της Red Bull στο τέλος του 2004. Αρχικά όλοι γελούσαν με την ιδέα. Μέσα σε λίγα χρόνια, όμως, η Red Bull κατάφερε πράγματα ασύλληπτα για μία τόσο νέα ομάδα χωρίς παράδοση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Πλέον η Red Bull έχει καθιερωθεί. Και από σήμερα είναι η ομάδα εκείνη η οποία θα επαναφέρει το ιστορικό όνομα της Ford στο πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Domenicali: Μεγαλύτερος ο αντίκτυπος της F1 στο Vegas από ότι του Super Bowl!
Επίσημο: Η Ford επιστρέφει στην Formula 1! (+video)
Red Bull: Παρουσίαση χωρίς… νέο μονοθέσιο!