Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Πόσο κοστίζουν στις ομάδες ατυχήματα όπως του Schumacher;

Ελλάδα 14:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1: Πόσο κοστίζουν στις ομάδες ατυχήματα όπως του Schumacher;

FORMULA 1

F1: Πόσο κοστίζουν στις ομάδες ατυχήματα όπως του Schumacher;

FORMULA 1

Ο Mick Schumacher είχε μία τρομακτική έξοδο στο Q2 των κατατακτήριων δοκιμών στην Jeddah. Ευτυχώς για τον οδηγό της Haas δεν υπήρξαν σοβαρότερες συνέπειες από την μη συμμετοχή του στον αγώνα. Πόσο, όμως, ήρθε ο “λογαριασμός” στην ομάδα του;

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα ανακοίνωση της Haas η ζημιά από το ατύχημα του Mick άγγιξε το ένα εκατομμύριο δολάρια! Τα πάντα στην VF-22 με τον αριθμό 47 καταστράφηκαν εκτός από τον κινητήρα και το σασί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας Gunther Steiner: “Προφανώς πρέπει να κάνουμε λεπτομερή έλεγχο αλλά για την ώρα το σασί φαίνεται πώς δεν έχει υποστεί ζημιά. Ο κινητήρας επίσης, σύμφωνα με την Ferrari”.

Όταν ο Steiner ερωτήθηκε για το κόστος απάντησε: “Σίγουρα πολύ υψηλό μεταξύ 500.000 και 1.000.000 δολαρίων. Το αμάξωμα και το κιβώτιο καταστράφηκαν. Οι αναρτήσεις, επίσης, έγιναν σκόνη. Εκτός από την εμπρός αριστερή. Φαίνεται πώς μέρος της διασώζεται”.

Υπενθυμίζουμε, ότι φέτος βρίσκεται σε ισχύ το budget cap, το οποίο περιορίζει στα 142,4 εκατομμύρια δολάρια το μέγιστο ποσό που μπορούν να ξοδέψουν οι ομάδες στη διάρκεια της χρονιάς. Προφανώς, τέτοιου είδους ατυχήματα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην διαχείριση των πόρων μιας ομάδας.

Advertisement
Advertisement

Ο Mick Schumacher είχε αποδειχθεί ο πιο “ζημιάρης” οδηγός κατά την περσινή σεζόν κοστίζοντας στην Haas 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Με αφορμή του περιστατικού στην Jedda ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο ακριβά ατυχήματα των τελευταίων ετών:

1. Bottas εναντίον Russell

Ο περσινός αγώνας στην Imola σημαδεύτηκε από την επαφή που είχαν ο George Russell με τον Valtteri Bottas λίγο πριν το σικέιν της Tamburello. Η ζημιά για τις δύο ομάδες θα ξεπερνούσε συνολικά τα 2.000.000 δολάρια.

2. Bottas-Stroll εναντίον όλων

Ο Valtteri θα πρωταγωνιστούσε, όμως, πέρσι και σε ένα άλλο… κοστοβόρο περιστατικό. Ήταν η εκκίνηση του Ουγγρικού Grand Prix όταν εκείνος και ο Stroll θα έσπερναν τον πανικό στην πρώτη στροφή. Πολλά μονοθέσια ενεπλάκησαν στο ντόμινο επαφών που είχαν ξεκινήσει οι δύο οδηγοί. Το συνολικό κόστος θα ξεπερνούσε τα 4.000.000 δολάρια.

3. Οι κίνδυνοι της πρώτης στροφής

Advertisement

Αναμφίβολα, η εκκίνηση ενός Grand Prix είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του τριημέρου. Είναι όμως και μια από τις πιο επικίνδυνες. Ιδίως όταν ένας νεαρός Grosjean έχει παραταχτεί στην σχάρα εκκίνησης. Στην La Source στο Spa του 2012, θα σταματούσε ο αγώνας για πολλά μονοθέσια. 

4. Ατύχημα… πολλών καρατίων!

Αυτό το ατύχημα μπορεί να μην ήταν από τα πιο ακριβά, σίγουρα, όμως, ανήκει στα πιο περίεργα. Ήταν στο Monaco του 2004, όταν η Jaguar είχε χρησιμοποιήσει ειδικό Livery στα ρύγχη των μονοθεσίων της για να προωθήσει την ταινία “Ocean’s Twelve”. Το κλου ήταν πώς είχαν τοποθετήσει από ένα διαμάντι αξίας 300.000+ δολαρίων έκαστο στα ρύγχη των δύο αυτοκινήτων. Όμως στην εκκίνηση ο Christian Klien θα προσέκρουε στην έξοδο της St. Dovote. Το διαμάντι αποκολλήθηκε και ακόμη αναζητείται

5. Το ακριβότερο όλων

Advertisement

Η εκκίνηση στο Spa του 1998 παραμένει το ακριβότερο ατύχημα όλων των εποχών στην Formula 1. Στην πρώτη εκκίνηση και υπό καταρρακτώδη βροχή (ναι, τότε ξεκινούσαν από στάση ακόμη και με αυτές τις συνθήκες) ο David Coulthard θα έχανε τον έλεγχο της McLaren του συμπαρασύροντας και άλλους 12 οδηγούς. Πολλοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τον αγώνα λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί τα μονοθέσιά τους. Το συνολικό κόστος για τις ομάδες ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια δολάρια!

 

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Viva Checo!
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Μάχη σε τρεις πράξεις
F1 Onboard: Η μαγεία της Jeddah