Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Pole για Verstappen στην έδρα της Ferrari!

Ελλάδα 10:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Pole για Verstappen στην έδρα της Ferrari!

FORMULA 1

F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Pole για Verstappen στην έδρα της Ferrari!

FORMULA 1

Ο Max Verstappen οδήγησε εξαιρετικά και εκμεταλλεύτηκε τις κόκκινες σημαίες στο Q3 για να κατακτήσει την πρώτη του pole για το 2022. Οι δύο Ferrari έμοιαζαν κυρίαρχες από το FP1 αλλά το λάθος του Sainz και η ατυχία του Leclerc στέρησαν από την Scuderia την πρώτη θέση. Εξαιρετικός ο Magnussen, εκτός Q3 και πάλι η Mercedes.

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ FP1 και κατατακτήριων η βροχή είχε σταματήσει και αυτό βοήθησε στο να στεγνώσει η πίστα. Η άσφαλτος ήταν ακόμη βρεγμένη σε σημεία, αλλά είχε διαμορφωθεί μία ευδιάκριτη στεγνή λωρίδα.

Αυτό επέτρεψε στους οδηγούς να ξεκινήσουν κατευθείαν με τα soft Pirelli. Εξαίρεση αποτέλεσε η Mercedes, η οποία έστειλε τους Hamilton-Russell να κάνουν τους πρώτους τους γύρους με intermediate.

Q1: Οριακά η Mercedes

Αμέσως έγινε εμφανές ότι η πίστα ήταν έτοιμη για slicks. Όμως το Q1 θα διακοπτόταν προσωρινά λόγω της Williams του Albon. Τα φρένα στον πίσω δεξί τροχό της Williams εξερράγησαν και αυτό γέμισε με συντρίμμια την πίστα. Παρόμοιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και ο Latifi στο Μπαχρέιν. Η κόκκινη σημαία ήταν αναπόφευκτη με 12 λεπτά να απομένουν.

Advertisement
Advertisement

Καθώς η πίστα ήταν για πρώτη φορά στεγνή σήμερα καθοριστικός ήταν ο ρόλος της σειράς με την οποίαν γίνονταν οι γύροι. Η πίστα εξελισσόταν ταχύτατα προσφέροντας όλο και περισσότερη πρόσφυση. Ο Sainz έδειξε να βρίσκει ρυθμό αμέσως με τον Leclerc να τον ακολουθεί από κοντά. Οι McLaren ήταν επίσης ταχύτατες ενώ ο Zhou ήταν η ευχάριστη έκπληξη για την Alfa Romeo.

Αντιθέτως, πολύ άσχημες ήταν οι επιδόσεις των δύο Mercedes. Οι δύο W13 για άλλη μια φορά φέτος δεν μπορούσαν να φέρουν τα C4 της Pirelli σε θερμοκρασία λειτουργίας. Επιπλέον το porpoising ήταν και πάλι έντονο ήδη από το FP1. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να σπάσει το πρωί ένα από τα στηρίγματα του πατώματος στην W13 του Russell. Κατάφεραν την τελευταία στιγμή να περάσουν στο Q2, ο Hamilton μόλις 15ος!

Advertisement

Τον ταχύτερο γύρο στο Q1 έκανε τελικά ο Leclerc. Άτυχος ήταν ο Ocon ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα και δεν μπόρεσε να κάνει προσπάθεια στο τέλος της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή ο Alonso βρισκόταν άνετα στο Q2. Εκτός συνέχειας έμειναν οι Tsunoda, Gasly, Latifi, Ocon και Albon.

Q2: Αψυχολόγητο λάθος Sainz

Advertisement

Τα ραντάρ των ομάδων έδειχναν ότι η βροχή θα έπεφτε και πάλι κατά τη διάρκεια του Q2. Συνεπώς, οι οδηγοί θα είχαν το πολύ δύο ευκαιρίες ώστε να κάνουν έναν καλό χρόνο για να διασφαλίσουν την είσοδό τους στο Q3. Η πίεση ήταν μεγάλη σε όλους και σύντομα θα είχαμε το πρώτο “θύμα” της διαδικασίας.

Αυτό δεν θα ήταν άλλο από τον Carlos Sainz! Ο Ισπανός είχε μόλις κάνει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο πίσω από τον Verstappen και παρέμενε στην πίστα για να κατεβάσει κι άλλο το χρονόμετρο. Ενώ τελείωνε τον δεύτερο γύρο του, ήταν άπληστος στην έξοδο της δεύτερης Rivazza με αποτέλεσμα η F1-75 να οδεύσει “συστημένη” προς τον τοίχο.

Advertisement

O Sainz χρειαζόταν όσο τίποτε άλλο μια καλή εμφάνιση στην Imola. Όμως, για άλλη μια φορά φέτος, έκανε ένα αψυχολόγητο λάθος, το οποίο τον φέρνει σε δύσκολη θέση για την συνέχεια του τριημέρου. Η κόκκινη σημαία που προκλήθηκε, παγίωσε ουσιαστικά την τότε κατάταξη, καθώς λίγο μετά άρχισε να βρέχει και πάλι.

Ορισμένοι οδηγοί βγήκαν να δοκιμάσουν αλλά αμέσως έγινε εμφανές ότι οι χρόνοι δεν θα έπεφταν άλλο. Ο Verestappen ήταν ο ταχύτερος στο Q2, με τον Norris και πάλι να εντυπωσιάζει. Magnussen και Vettel κατάφεραν επίσης να περάσουν. Εκτός Q3 έμειναν οι Russell, Schumacher, Hamilton, Zhou και Stroll. Είναι η πρώτη φορά από την Ιαπωνία του 2012 που καμία Mercedes δεν περνά στο Q3.

Q3: Οι κόκκινες σημαίες ευνοούν τον Verstappen

Με την έναρξη του Q3 η βροχή είχε σταματήσει. Ωστόσο, δεν υπήρχε πια η στεγνή γραμμή στην πίστα με αποτέλεσμα τα ενδιάμεσα Pirelli να είναι μονόδρομος. Πολύ σύντομα θα είχαμε την τρίτη κόκκινη σημαία της ημέρας. Ο Magnussen έχασε την Haas του στο πιο δύσκολο σημείο της πίστας υπό βροχή, την Acque Minerali. Ευτυχώς για εκείνον κατάφερε να επανέλθει στην πίστα.

Ο Δανός, μάλιστα, θα έγραφε πρώτος χρόνο στο Q3. Σύντομα, όμως, θα υποσκελιζόταν από τους Leclerc, Verstappen και Norris με τον Μονεγάσκο να είναι ταχύτερος στον πρώτο γύρο προσπαθειών. Στην δεύτερη προσπάθειά του ο Verstappen ήταν ταχύτατος, όμως, στον τρίτο τομέα ο Bottas είχε παρκάρει την Alfa Romeo του πριν την πρώτη Rivazza.

Αρχικά βγήκαν κίτρινες σημαίες. Ο Max φάνηκε να σηκώνει το πόδι από το γκάζι ενώ περνούσε από το σημείο αλλά παρά ταύτα κατέβασε τον χρόνο του Leclerc, περνώντας πρώτος! Ο Leclerc που βρισκόταν πιο πίσω στην πίστα απλώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον γύρο του λόγω της κόκκινης σημαίας.

Μέχρι την επανέναρξη της διαδικασίας είχε αρχίσει και πάλι να βρέχει. Αυτό κατέστησε εξαιρετικά δύσκολή την εκθρόνιση του Verstappen από την πρώτη θέση. Υπήρχε χρόνος μόνο για μία γρήγορη προσπάθεια η οποία ήταν αμφίβολο αν θα γινόταν υπό καλύτερες συνθήκες σε σχέση με πριν.

Με την έναρξη των τελευταίων προσπαθειών φάνηκε ότι ο Leclerc δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τον χρόνο του Verstappen. Την χαριστική βολή στις ελπίδες του, έδωσε ο Norris με ακόμη μία έξοδο -που αλλού;- στην Acque Minerali η οποία έδωσε πρόωρα τέλος στην διαδικασία. Έτσι, το top-3 στην αυριανή εκκίνηση θα είναι οι Verstappen, Leclerc και Norris. Εκπληκτικές  οι επιδόσεις των Magnussen και Alonso.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Προεπισκόπηση
FIA: Τι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια ενός προσπεράσματος;
F1 GP Εμίλια-Ρομάνια: Η Ferrari το 1-2