Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Ένα απρόσμενο φαβορί (+video)

Ελλάδα 13:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Βραζιλίας: Ένα απρόσμενο φαβορί (+video)

FORMULA 1

F1 GP Βραζιλίας: Ένα απρόσμενο φαβορί (+video)

FORMULA 1

Το Grand Prix της Βραζιλίας εξελίσσεται στον πιο απρόβλεπτο αγώνα της χρόνιας. Pole για τον Kevin Magnissen την Παρασκευή και ένα απρόσμενο φαβορί για τον σημερινό αγώνα.

Advertisement
Advertisement

Το φαβορί δεν είναι άλλο από την Mercedes φυσικά. Τα ασημένια βέλη είχαν τον καλύτερο ρυθμό στο Sprint race με την soft γόμα της Pirelli. Και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος -εφόσον και σήμερα οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες- για τον οποίον οι Russell και Hamilton δεν θα μπορέσουν να έχουν αντίστοιχη επιτυχία και στον αγώνα.

Οι λόγοι για την εικόνα αυτή είναι αρκετοί. Το Interlagos βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, πράγμα που βοήθησε -όπως και στο Μεξικό- τις W13 με το πρόβλημα της μεγάλης οπισθέλκουσας. Χάρη και στις πολύ επιτυχημένες τελευταίες αναβαθμίσεις το γερμανικό μονοθέσιο παρήγαγε την μεγαλύτερη ποσότητα κάθετης δύναμης στον αργό δεύτερο τομέα του σιρκουί.

Advertisement
Advertisement

Το κέρδος ήταν διπλό για τις Mercedes. Τόσο στο χρονόμετρο όσο και στην χαμηλότερη φθορά της soft γόμας. Είναι ενδεικτικό ότι στα long runs που έγιναν το πρωί του Σαββάτου οι μέσοι χρόνοι των Mercedes με τα soft ήταν πάνω από μισό δευτερόλεπτο ταχύτεροι εκείνοι των Red Bull.

Επιπλέον, η RB18 παρουσίασε για πρώτη φορά φέτος μετά τον αγώνα της Αυστρίας (να σημειώσουμε ότι οι δύο πίστες βρίσκονται σε παρόμοιο υψόμετρο) μεγάλο πρόβλημα με την φθορά των ελαστικών. Αυτό, προέτρεψε τον Verstappen να βάλει την medium γόμα στο sprint ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον την απαραίτητη διάρκεια για τους 24 γύρους του.

Advertisement

Όμως, ακόμη και με τα medium η φθορά των Pirelli στην RB18 ήταν πολύ μεγάλη. Στο Red Bull Ring ήταν η Ferrari που εκμεταλλεύτηκε την κακή εμφάνιση της Red Bull. Στο Interlagos όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η σειρά της Mercedes.

Τυχερός αλλά και ικανός

Advertisement

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Και συγκεκριμένα από τις κατατακτήριες της Παρασκευής. Ήδη από το Q1 φαινόταν ότι οι Mercedes μπορούσαν να σημειώσουν εύκολα ανταγωνιστικούς χρόνους. Σε εκείνο το σημείο η Red Bull δεν έμοιαζε να υστερεί σημαντικά.

Advertisement

Ωστόσο, δεν εμφάνιζε και την κυριαρχία που είχε επιδείξει στους προηγούμενους αγώνες. Η Ferrari ήταν επίσης πολύ ανταγωνιστική. Όλα έδειχναν ότι η μάχη για την pole θα δινόταν ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες ομάδες με τους Verstappen, Leclerc και Russell να έχουν το πλεονέκτημα έναντι των teammates τους.

Όμως, στο Q3 ήρθε η βροχή για να αλλάξει τα δεδομένα. Και εκείνοι που τα κατάφεραν καλύτερα όλων ήταν ο Kevin Magnussen με την Haas. Η αμερικανική ομάδα, παρά το χαμηλό της μπάτζετ το οποίο δεν φτάνει καν στο μέγιστο επιτρεπτό όριο, έχει εξαιρετικά αποτελεσματική οργάνωση. Αυτό την βοηθά να εκμεταλλεύεται συνήθως και την παραμικρή ευκαιρία που θα της παρουσιαστεί.

Επιπλέον, είχε την τύχη το γκαράζ της -καθώς τερμάτισε τελευταία πέρσι- να βρίσκεται στην έξοδο του pitlane. Έτσι, ο Magnussen -που οδηγεί φανταστικά σε όλη τη σεζόν- είχε το πλεονέκτημα του να βγει πρώτος στην πίστα. Κατά συνέπεια έκανε και τον καλύτερο γύρο προετοιμασίας πριν την -όπως αποδείχθηκε- μοναδική ευκαιρία που θα είχαν οι οδηγοί για χρόνο με τα slicks.

Στον δεύτερο τομέα ο Kevin ήταν άψογος. Χάρη και στην εξαιρετική συμπεριφορά της VF22 βέβαια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Haas έχει το ίδιο σύστημα πέδησης με την Ferrari. Βέβαια, στη Scuderia θεώρησαν καλή ιδέα να βάλουν ενδιάμεσα στον Leclerc για το Q3. Από όλες τις γκάφες που έχει κάνει φέτος η Ferrari αυτή ήταν με διαφορά η πιο αψυχολόγητη.

Pole position και Sprint

Έτσι, ο Magnussen πήρε την pole στην 140η συμμετοχή του σε Grand Prix. Ένας οδηγός ο οποίος τα πήγαινε πάντα περίφημα στο βρεγμένο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις βρεγμένες κατατακτήριες σε Imola και Montreal ο Kevin ήταν τέταρτος και πέμπτος αντίστοιχα.

Η επιτυχία του επισφραγίστηκε από την έξοδο του Russell πριν το τέλος του Q3. Ο Βρετανός παρά το λάθος του είχε προλάβει να σημειώσει χρόνο αρκετό για την τρίτη θέση εκκίνησης. Αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετή ώστε να τον φέρει σε θέση ισχύος για το Sprint.

Από νωρίς έγινε σαφές ότι ο George είχε το πλεονέκτημα έναντι του Verstappen. Βέβαια το να προσπεράσεις τον Max στην πίστα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αλλά ο Russell ανταποκρίθηκε περίφημα. Η συγκλονιστική μονομαχία των δύο οδηγών κράτησε πέντε γύρους με τον Russell τελικά να βγαίνει νικητής.

Εξαιρετικό ρυθμό, όμως, είχε και ο Hamilton. Ο Lewis κατάφερε να ανακάμψει από την όγδοη θέση εκκίνησης στην τρίτη. Χάρη στην ποινή του δεύτερου Sainz, μάλιστα, ο Hamilton θα ξεκινήσει δίπλα στον teammate του σήμερα.

Οι δύο Mercedes είναι τα φαβορί για τον σημερινό αγώνα. Σε περίπτωση, βέβαια, που δεν βρέξει ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο Verstappen δεν φαίνεται ικανός να τις απειλήσει. Από την άλλη οι Ferrari που ίσως έχουν παρόμοιο ρυθμό με τις W13 ξεκινούν αρκετά πιο πίσω. Θα είναι αυτός ο αγώνας στον οποίον θα “σπάσει το ρόδι” για την Mercedes φέτος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Marko (Red Bull): Πώς διέρρευσαν από τη FIA οι πληροφορίες για το όριο μπάτζετ;
F1 GP Βραζιλίας: Ο Ocon ταχύτερος πριν το Sprint
F1 GP Βραζιλίας: Ο Russell παίρνει το Sprint της Βραζιλίας!