Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Το αριστούργημα Σάινθ (+video)

Ελλάδα 4:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Σιγκαπούρης: Το αριστούργημα Σάινθ (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σιγκαπούρης: Το αριστούργημα Σάινθ (+video)

FORMULA 1

Η πίστα της Marina Bay έχει κατά το παρελθόν επιφυλάξει πολλές δραματικές στιγμές στην Ferrari. Εχθές, όμως, ήταν απλώς το θέατρο ενός αριστουργήματος από τον Κάρλος Σάινθ.

Advertisement
Advertisement

Ο Ισπανός είχε κάνει το τέλειο τριήμερο μέχρι τον 43ο γύρο του χθεσινού Grand Prix. Από το απόγευμα της Παρασκευής είχε κατακτήσει μονοθέσιο και πίστα, ενώ το Σάββατο οδήγησε υπέροχα για να πάρει την κρίσιμη pole της Σιγκαπούρης.

Αυτή μπορεί να μην έχει τη βαρύτητα μίας pole στο Μονακό. Εντούτοις χάρη σε εκείνη ο Κάρλος είχε εξασφαλίσει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς του αρκούσε μία καλή εκκίνηση για να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα, ίσως και μέχρι το τέλος.

Advertisement
Advertisement

Ακόμη πιο κρίσιμη, όμως, ήταν η προτεραιότητα που πήρε -λόγω της pole- στην στρατηγική της Ferrari. Ο Ισπανός θα ήταν το «άλογο» της Scuderia στον χθεσινό αγώνα. Ο ρόλος του Λεκλέρ θα ήταν πρωτίστως υποστηρικτικός, όπως μαρτυρούσε και η επιλογή της μαλακής γόμας στην SF-23 του Μονεγάσκου για την εκκίνηση.

Advertisement

Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο στο πρώτο stint. Ο Λεκλέρ πέρασε γρήγορα τον Ράσελ και στη συνέχεια -με τις οδηγίες της Ferrari- άφησε την απαραίτητη απόσταση 2-3 δευτερολέπτων από τον teammate του. Την ίδια στιγμή ο Σάινθ έπειτα από ένα πρώτο σερί γρήγορων γύρων, έριξε τον ρυθμό του στο επίπεδο των μονοθέσιων που έτρεχαν στο μέσο της κατάταξης.

Advertisement

Η πρόθεση της Ferrari ήταν εμφανής. Εκείνο που επιθυμούσαν οι Ιταλοί ήταν να μην ανοίξουν οι διαφορές μεταξύ των 5 πρώτων μονοθέσιων και των υπόλοιπων που ακολουθούσαν. Σε αντίθετη περίπτωση κάποια από τις δύο Mercedes ή ο Νόρις θα μπορούσαν να μπουν νωρίς για pit-stop πυροδοτώντας τις στάσεις και όλων των υπόλοιπων πρωτοπόρων προς αποφυγή του undercut.

Safety Car 

Το πρώτο Safety Car λόγω της σύγκρουσης του Σάρτζεντ με τον τοίχο πέρασε σχετικά αναίμακτα για τη Ferrari. Τα δύο κόκκινα μονοθέσια μπήκαν για τις αλλαγές τους στον ίδιο γύρο με τις Mercedes και τον Νόρις. Μπορεί ο Λεκλέρ να έχασε δύο θέσεις λόγω του κυκλοφοριακού στο pitlane. Εντούτοις αυτό ήταν κάτι μάλλον αναμενόμενο σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Advertisement

Το σημαντικό για την Ferrari, όμως, ήταν ότι ο Σάινθ είχε κρατήσει την πολυπόθητη πρωτοπορία ακόμη και από τον Φερστάπεν ο οποίος δεν είχε σταματήσει υπό το Safety Car. Στο σημείο εκείνο οι όποιες ελπίδες της Red Bull για νίκη είχαν κάνει φτερά. Οι Φερστάπεν και Πέρεζ δεν είχαν καμία τύχη απέναντι σε μονοθέσια με φρέσκια σκληρή γόμα.

Ο Φερστάπεν, μάλιστα, ανέλαβε για δύο γύρους τον άχαρο ρόλο που είχε προηγουμένως ο Λεκλέρ, καθυστερώντας τους αντιπάλους του Σάινθ. Όταν το τοπίο ξεκαθάρισε ο Ισπανός είχε τον Ράσελ πίσω του. Ο ρυθμός της Mercedes ίσως ήταν ελαφρώς ανώτερος, ιδίως καθώς προχωρούσαμε μέσα στο δεύτερο stint. Ωστόσο όχι αρκετός ώστε ο Βρετανός να ρισκάρει το προσπέρασμα. Η Mercedes χρειαζόταν μία ακόμη… έξωθεν παρέμβαση για να επιτεθεί στον Σάινθ.

Καθηγητής

Αυτή ήρθε τελικά στον 43ο γύρο με την εγκατάλειψη του Οκόν. Το race control έθεσε τον αγώνα σε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας έναν γύρο αργότερα. Η Mercedes δεν το πολυσκέφτηκε και φώναξε τους Ράσελ-Χάμιλτον για δεύτερη αλλαγή σε φρέσκα medium, πολυτέλεια που δεν διέθεταν οι υπόλοιποι τρεις της πρώτης πεντάδας.

Για την Ferrari το δίλημμα ήταν μεγάλο. Μπορεί να μην είχε φρέσκα σετ για τους Σάινθ-Λεκλέρ. Εντούτοις η κίνηση της Mercedes σήμαινε ότι οι δύο SF-23 θα υστερούσαν σημαντικά σε ρυθμό στους τελευταίους γύρους. Η Scuderia επέλεξε σωστά να κρατήσει τον Σάινθ έξω. Εξάλλου σε σιρκουί πόλης δεν παραδίδεις εύκολα την πρωτοπορία στον ανταγωνισμό.

Ωστόσο θα μπορούσαν να είχαν φωνάξει τον Λεκλέρ για αλλαγή, ώστε να έχουν ένα μονοθέσιο στην ίδια στρατηγική με τις Mercedes. Δεν το έπραξαν, όμως, και το σκηνικό είχε στηθεί για ένα επικό φινάλε.

Οι W14 έριχναν σχεδόν δύο δευτερόλεπτα στον γύρο σε όλους. Προσπέρασαν εύκολα τον Λεκλέρ και με πέντε γύρους να απομένουν είχαν φτάσει πίσω από τον δεύτερο Νόρις. Εκεί, όμως, τους περίμενε ο… καθηγητής Κάρλος Σάινθ!

Ο Ισπανός φρόντιζε να παρέχει συνεχώς DRS στον δεύτερο Νόρις ώστε να προστατεύει τον παλιό του teammate από τις επιθέσεις των Mercedes. Πράγμα καθόλου εύκολο όταν πρέπει ταυτόχρονα να αποφεύγεις τοίχους και να διαχειρίζεσαι ελαστικά 40 γύρων.

Όμως ο Κάρλος το κατάφερε στην εντέλεια, ολοκληρώνοντας έτσι την μεγαλύτερη εμφάνισή του σε Grand Prix. Οι Mercedes δεν θα προσπερνούσαν ποτέ τον Νόρις, ο οποίος επίσης οδήγησε υπέροχα. Στο τέλος, μάλιστα, ο Ράσελ θα έκανε και λάθος, αποτέλεσμα μίας μικρής επαφής του πίσω δεξιά τροχού με τον τοίχο.

Στην Σιγκαπούρη έμελλε να σπάσει το σερί της Red Bull από τον Κάρλος Σάινθ. Για να γίνει, όμως, αυτό ο Ισπανός έπρεπε να επιστρατεύσει και την τελευταία ικμάδα αγωνιστικής του ευφυίας. Ήταν μία μαγική εμφάνιση σε έναν αγώνα ο οποίος μας κράτησε σε αγωνία μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας. Το GP Σιγκαπούρης του 2023 θα μείνει στην ιστορία ως το αριστούργημα του Καρλος Σάινθ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Σιγκαπούρης: Η διαφορετική pole (+video)
Στρολ: Δεν θα τρέξει στην Σιγκαπούρη! (+video)
F1 GP Σιγκαπούρης: Καθηγητής Κάρλος!