Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Εξηγώντας τα ανεξήγητα (+video)

Ελλάδα 14:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Μεξικού: Εξηγώντας τα ανεξήγητα (+video)

FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Εξηγώντας τα ανεξήγητα (+video)

FORMULA 1

Η Ferrari το 1-2 στις κατατακτήριες, μία AlphaTauri στην τέταρτη θέση και η Williams στον ρυθμό της Red Bull; Τα όσα παρακολουθήσαμε στο Μεξικό δεν βγάζουν και πολύ νόημα με μία πρώτη ματιά.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα πάντα σε αυτήν τη ζωή, υπάρχει εξήγηση για όλα τα παραπάνω «ανεξήγητα». Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, να βρούμε την λογική μέσα στο χάος.

Δύο ήταν οι κρίσιμες παράμετροι που κατέστησαν ρουλέτα τις χθεσινές κατατακτήριες. Η πρώτη έχει να κάνει με το μεγάλο υψόμετρο, 2,2 χιλιομέτρων, στο οποίο βρίσκεται το Autodromo Hermanos Rodriguez. Κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική πυκνότητα στη θέση αυτή είναι κατά 25% μειωμένη από ότι στο επίπεδο της θάλασσας.

Advertisement
Advertisement

Η συνθήκη αυτή επηρεάζει ποικιλοτρόπως τη συμπεριφορά ενός μονοθέσιου F1. Καταρχάς η παραγόμενη κάθετη δύναμη είναι πολύ πιο χαμηλή από ότι συνήθως. Οι ομάδες χρησιμοποιούν πτέρυγες με κλίσεις Μονακό για πάρουν downforce μικρότερο από εκείνο της Monza! Αυτό ελαχιστοποιεί το μειονέκτημα των μονοθέσιων που έχουν αναλογικά μεγάλη οπισθέλκουσα, όπως η McLaren ή η Mercedes.

Advertisement

Επιπλέον, η ψύξη των PU καθίσταται προβληματική. Για τον λόγο αυτόν όλα τα μονοθέσια έχουν ειδικά αεροδυναμικά πακέτα για το Μεξικό κάθε χρόνο, με πολλές επιπλέον οπές στο αμάξωμα. Ωστόσο το πρόβλημα για τις ομάδες χθες ήταν άλλο.

Λόγω της χαμηλής πυκνότητας του αέρα η θερμοκρασία οδοστρώματος αλλάζει πολύ πιο γρήγορα με την μεταβολή της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Εχθές η θερμοκρασία ατμόσφαιρας είχε πέσει κατά 2 βαθμούς Κελσίου από την αρχή του Q1 έως το τέλος του Q2. Η αντίστοιχη μεταβολή στην άσφαλτο ήταν 9 βαθμοί!

Advertisement

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στην Pirelli η οποία έφερε τις C3, C4 και C5 γόμες στο Μεξικό. Η επιλογή αυτή κατέστησε την C5 -μία γόμα με πολύ μικρό παράθυρο λειτουργίας- ως την soft για το τριήμερο. Και ως εκείνην με την οποίαν οι οδηγοί θα συμπλήρωναν τους κρίσιμους γύρους των κατατακτήριων το Σάββατο.

Μία δύσκολη εξίσωση

Το πρόβλημα για τις ομάδες ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Οι οδηγοί έπρεπε κατά τον γύρο προετοιμασίας να ανεβάσουν την θερμοκρασία μόνο των εμπρός ελαστικών, προστατεύοντας παράλληλα τα πίσω.

Έτσι θα είχαν στην διάθεσή τους, κατά τον γρήγορο γύρο, αρκετή πρόσφυση για την στροφή 1, χωρίς όμως τα πίσω ελαστικά να έχουν καταστραφεί μέχρι να φτάσουν στις αργές στροφές του Foro Sol. Βλέπετε μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τομέα μεσολαβούν και τα ταχύτατα Esses τα οποία  «ξεζουμίζουν» τα ελαστικά.

Σε μεγάλα stints με την soft γόμα, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα. Ο οδηγός μπορεί να πιάσει έναν σταθερό ρυθμό για αρκετούς γύρους. Έπειτα από 2-3 περάσματα το ελαστικό ισορροπεί. Ωστόσο υπό συνθήκες κατατακτήριων η κατάσταση είναι διαφορετική. Το ελαστικό πρέπει να έρθει εντός του ιδανικού παράθυρου λειτουργίας του (η C5 έχει περιθώριο μόλις 10 βαθμών) μέσα σε έναν μόνο γύρο.

Advertisement

Κατά συνέπεια ο κρίσιμος γύρος δεν θα ήταν ο γρήγορος, αλλά εκείνος της προετοιμασίας. Αυτό η Ferrari το κατάλαβε νωρίς. Για τον λόγο αυτό οι Λεκλέρ και Σάινθ έκαναν 8 γύρους συνολικά στο FP3 στο οποίο πρόβαραν ακριβώς την προετοιμασία των ελαστικών τους για τις κατατακτήριες.

Ενώ οι υπόλοιποι συμπλήρωναν συνεχόμενους γρήγορους γύρους με τα soft, οι δύο Ferrari «σέρνονταν» ανεξήγητα, ιδίως στις αργές στροφές του τρίτου τομέα. Αυτή η προσέγγιση της Scuderia εξηγεί και τους πολύ κακούς χρόνους των οδηγών της στο FP3.

Η δικαίωση

Κανείς δεν υπολόγιζε τις Ferrari για την μάχη της pole. Ωστόσο η Scuderia είχε ήδη κάνει την κίνηση ματ πριν αρχίσει το Q1. Οι Λεκλέρ και Σάινθ γνώριζαν ότι στο Q3, χάρη στους γύρους προετοιμασίας τους, οι χρόνοι τους θα έπεφταν δραματικά. Απλώς η μεγάλη μεταβολής θερμοκρασίας που προαναφέραμε, μεγέθυνε το πλεονέκτημά τους.

Από την άλλη η Red Bull έβρισκε σε τοίχο μετά τα Esses. Ο Φερστάπεν ήταν πάντα ταχύτερος λίγο πριν μπει στο στάδιο. Ωστόσο δεν του έμενε ποτέ αρκετή γόμα ώστε να κρατήσει τη διαφορά του μέχρι τέλους. Η τρίτη θέση ήταν το μέγιστο που μπορούσε να επιτύχει χθες ο Ολλανδός.

Ο Φερστάπεν θα έχει σήμερα δίπλα του έναν… παλιό του γνώριμο. Ο Ντάνι Ρικιάρντο οδήγησε υπέροχα χθες για να πάρει την 4η θέση εκκίνησης. Η AlphaTauri είναι γνωστή για το ότι φέρνει δύσκολα τα πίσω ελαστικά της σε θερμοκρασία λειτουργίας. Στις «κανονικές» πίστες αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα. Όχι, όμως, στο Μεξικό.

Ο Ρικιάρντο ήταν ταχύτερος όλων στον τρίτο τομέα, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο ελαστικό είχε στη διάθεσή του στο τέλος τους γύρου. Προσθέστε σε αυτό και την έμφυτη τάση του Αυστραλού να φορτίζει περισσότερο τον εμπρός άξονα και θα έχετε την απάντηση για το ότι μία AlphaTauri θα ξεκινήσει σήμερα μπροστά από την δεύτερη Red Bull του Σέρχιο Πέρεζ.

Βέβαια στον αγώνα οι συνθήκες θα είναι πάλι διαφορετικές. Λογικά οι Red Bull, McLaren, Mercedes και Williams (!) θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο χάρη στο εξαιρετικό τους race pace. Εκτός κι αν οι Ferrari βρουν τρόπο να μας εκπλήξουν και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φερστάπεν: Με σωματοφύλακες στο Μεξικό!
F1 GP Μεξικού: Προεπισκόπηση
F1 GP Μεξικού: Κόκκινο 1-2!