Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Προεπισκόπηση

Ελλάδα 16:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Μεξικού: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

F1 GP Μεξικού: Προεπισκόπηση

FORMULA 1

Ο 19ος αγώνας της σεζόν διεξάγεται στο Μεξικό, μέσα στην έδρα του Σέρχιο Πέρεζ. Και η ατμόσφαιρα είναι, μάλλον, τεταμένη.

Advertisement
Advertisement

Η πίστα του Μέξικο Σίτι ήταν ανέκαθεν ευνοϊκή προς την Red Bull. Οι «ταύροι» έχουν κερδίσει τους 4 από τους 7 αγώνες που έχουν γίνει από το 2015.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις ήταν ο Μαξ Φερστάπεν εκείνος ο οποίος είχε φέρει πρώτος το μονοθέσιο του στην καρό σημαία. Βέβαια, από το 2021 -όταν και ο Πέρεζ εντάχθηκε στην ομάδα- το συγκεκριμένο GP έχει αυξημένο τοπικό ενδιαφέρον. Εδώ και τρία χρόνια ο Πέρεζ είχε στη διάθεσή του ένα μονοθέσιο ικανό για τη νίκη. Εντούτοις δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής κάτι καλύτερο από δύο τρίτες θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν ο Μεξικανός θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση φέτος. Όπως και να έχει, όμως, υπάρχουν άλλα παράπλευρα ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν την Red Bull στο συγκεκριμένο GP.

Το κυριότερο είναι η εχθρική διάθεση των Μεξικανών προς τον Μαξ Φερστάπεν. Στο Μεξικό πολλοί περίμεναν τον Πέρεζ να είναι διεκδικητής του φετινού πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα μετά τις νίκες του σε Τζέντα και Μπακού. Ωστόσο η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Advertisement

Ο Τσέκο έχει κάνει την χειρότερη σεζόν του με την Red Bull φέτος. Και αυτό έχει φέρει δυσαρέσκεια στους συμπατριώτες του. Πολλοί από αυτούς κατηγορούν την Red Bull για την κατάσταση αυτή. Επιπλέον, όπως φάνηκε στο Τέξας, μερίδα τους έχει στραφεί και εναντίον του Φερστάπεν.

Advertisement

Για τον λόγο αυτό η αυστριακή ομάδα θα έχει στη διάθεση του Ολλανδού δύο σωματοφύλακες κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Μία μάλλον θλιβερή εξέλιξη για ένα σπορ το οποίο -θεωρητικά- δεν έχει σχέση με χουλιγκανισμούς. Ελπίζουμε το όλο θέμα να λήξει εκεί, χωρίς άλλα παρατράγουδα.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Το σιρκουί κατασκευάστηκε το 1959 μέσα στην έκταση του πάρκου Magdalena Mixhuca στο Μέξικο σίτυ. Φιλοξενούσε Grand Prix από το 1963 ως το 1970 και από το 1986 ως το 1992. Αναμορφώθηκε από τον Τίλκε και επέστρεψε στο καλεντάρι το 2015. Ήταν μια άμεση συνέπεια της υψηλότατης δημοτικότητας που απολαμβάνει στη χώρα του ο Σέρχιο Πέρεζ αλλά και λόγω των αρκετών και υψηλού προφίλ Μεξικανών χορηγών που έχουν επενδύσει στο σπορ.

Advertisement

Η πίστα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.229 μέτρων, μακράν το μεγαλύτερο από τις πίστες του πρωταθλήματος. Αυτό συνεπάγεται μικρότερη πυκνότητα ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια διαφοροποίηση των αεροδυναμικών στοιχείων που απαιτούνται από τα μονοθέσια.

Η 4,304 χιλιομέτρων διαδρομή είναι από τις πιο επίπεδες στο πρόγραμμα καθώς μόλις 2,8 μέτρα χωρίζουν το υψηλότερο και το χαμηλότερο σημείο. Οι κύριες αλλαγές που έχει υποστεί κατά την ανακατασκευή της εντοπίζονται στην διαφοροποίηση των Esses και την αλλαγή της περίφημης τελευταίας στροφής Peraltada.

Από αυτήν την παραβολική κεκλιμένη στροφή έχει απομείνει μόλις το δεύτερο μισό καθώς το πρώτο έχει αντικατασταθεί από ένα αργό σύμπλεγμα που θυμίζει γήπεδο ποδοσφαίρου. Μία αναμφίβολα εντυπωσιακή εικόνα, στο βωμό της οποίας θυσιάστηκε ένα από τα πιο όμορφα σημεία σε σιρκουί παγκοσμίως.

Οι ζώνες DRS είναι δύο, με την πρώτη να βρίσκεται στην… ατελείωτη κυρίως ευθεία και την δεύτερη στην αμέσως επόμενη προσφέροντας καλές ευκαιρίες για προσπεράσματα. Το σημείο ανίχνευσης, όπως στην Ουγγαρία, είναι κοινό και βρίσκεται μέσα στο στάδιο λίγο πριν τη είσοδο της Peraltada. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 71 γύρους.

Ελαστικά

Η Pirelli φέρνει στο Μεξικό τις C3, C4 και C5 γόμες οι οποίες είναι ένα σκαλοπάτι πιο μαλακές από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι. Φυσικά, η πίστα στο Mexico City θέτει μία πολύ διαφορετική πρόκληση από εκείνην στο Τέξας.

Η άσφαλτος είναι λεία και το οδόστρωμα χωρίς πολλές ανωμαλίες. Κατά συνέπεια το στοίχημα για τους μηχανικούς είναι η αποφυγή γλιστρημάτων στις αργές στροφές του σιρκουί. Η φθορά ποτέ δεν αποτέλεσε μείζον ζήτημα, ενώ το overcut ευνοείται έναντι του undercut.

Καθώς η πίστα δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, η πρόσφυση αναμένεται να αυξηθεί κατά την διάρκεια του τριημέρου σημαντικά. Λογικά, ο αγώνας θα βγει με ένα pit-stop.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) αλλά και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 27/10
    21:30: FP1
  • Σάββατο 28/10
    01:00: FP2
    20:30: FP3
  • Κυριακή 30/10
    00:00: Κατατακτήριες δοκιμές
    22:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP ΗΠΑ: Ανίκητος!
Χάμιλτον και Φερστάπεν στους δέκα πιο εμπορικούς αθλητές!
Φερστάπεν: Με σωματοφύλακες στο Μεξικό!