Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Γνωρίζοντας και όχι υποθέτοντας (+video)

Ελλάδα 21:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Ιταλίας: Γνωρίζοντας και όχι υποθέτοντας (+video)

FORMULA 1

F1 GP Ιταλίας: Γνωρίζοντας και όχι υποθέτοντας (+video)

FORMULA 1

Ο Max Verstappen πήρε την 11η φετινή του νίκη, ξεκινώντας αυτή τη φορά 7ος. Ίσως, όμως, δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί άλλο η θέση εκκίνησης του Ολλανδού στους αγώνες.

Advertisement
Advertisement

Η Red Bull και ο Verstappen μετά την ήττα τους εντός έδρας από τον Leclerc στην Αυστρία έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους. Για τα GP Γαλλίας και Ουγγαρίας θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα λάθη των Ferrari και Leclerc έπαιξαν ρόλο στα τελικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο, όμως, για τους αγώνες μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Red Bull έχει πια κατανοήσει πλήρως την RB18 και τι χρειάζεται ώστε να αποδίδει τα μέγιστα σε κάθε αγώνα. Στο Βέλγιο, ας πούμε, η Red Bull του Max έφερε πολύ λιγότερο φτερό σε σχέση με την Monza. Εν μέρει αυτό οφειλόταν στα προσπεράσματα που έπρεπε να κάνει ο Ολλανδός λόγω της ποινής του στην εκκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Ακόμη κι έτσι, όμως, η ομάδα δεν θα επέλεγε το set-up βασιζόμενη αποκλειστικά σε κάτι τέτοιο. Άλλωστε το είδαμε και στον αγώνα. Τα ελαστικά του Verstappen ήταν εκείνα που φθείρονταν λιγότερο. Στην Monza -παρά το ότι πρόκειται για ένα ελαφρώς ταχύτερο σιρκουί από το Spa- το σενάριο είχε αλλάξει. Η διαχείριση των ελαστικών (για την RB18) απαιτούσε περισσότερο φτερό. Ομάδα και οδηγός προσαρμόστηκαν σε αυτή τη συνθήκη. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Γνωρίζοντας 

Εξάλλου, φαίνεται και από τον τρόπο που οδηγεί ο Max από την αρχή του καλοκαιριού. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ολλανδός καταφέρνει να βρίσκεται στο όριο από τον πρώτο κιόλας γύρο του σε FP, κατατακτήριες και αγώνα. Ανεξαρτήτως, μάλιστα, πίστας, γόμας ή καιρικών συνθηκών. Αυτό καταδεικνύει μία πλήρη γνώση του μονοθέσιου και του πως εκείνο θα συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω δεν προέκυψαν τυχαία. Δεν είναι κάποια ευνοϊκή συγκυρία που έφερε τους Verstappen και Red Bull σε αυτήν την θέση. Είναι η ποιότητα της δουλειάς τους από την αρχή της χρονιάς που έχει φέρει αυτές τις εντυπωσιακές επιδόσεις. Επιδόσεις των οποίων τα θεμέλια μπαίνουν κάθε φορά από την Παρασκευή.

Advertisement

Η Red Bull είναι η ομάδα η οποία κάνει τις μεγαλύτερες και πιο συγκροτημένες προσομοιώσεις αγώνα ήδη από το FP1. Η pole position είναι δευτερεύουσας σημασίας για εκείνους. Αυτό που μετράει, όμως, είναι να έχουν το αυτοκίνητό τους στο optimum πριν την εκκίνηση κάθε Grand Prix. Οι 12 νίκες της RB18 σε 16 αγώνες μιλούν από μόνες τους. Στην Red Bull γνωρίζουν τι κάνουν. Δεν υποθέτουν.

Advertisement

Υποθέτοντας

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και με την Ferrari. Η Scuderia είχε από την αρχή της χρονιάς ένα καταπληκτικό αυτοκίνητο. Ένα μονοθέσιο με το οποίο άνετα θα μπορούσε να έχει επιτύχει περισσότερα πράγματα μέχρι στιγμής. Δεν το έχει κάνει όμως. Είναι η F1-75 εγγενώς κατώτερη της RB18; Ή μήπως υπάρχει κάποιο άλλο βαθύτερο πρόβλημα;

Με πάνω από τα δύο τρίτα του πρωταθλήματος να έχουν ολοκληρωθεί, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ισχύει το δεύτερο. Δεν θα αναφερθούμε στα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετώπισε η Ferrari στην αρχή του πρωταθλήματος. Αυτά σε κάποιο βαθμό θα έπρεπε να τα περιμένουμε για μία ομάδα η οποία έκανε τόσο μεγάλο άλμα στις επιδόσεις της μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όμως, η διαχείριση των αγώνων από την Scuderia απέχει πολύ ακόμη από το βέλτιστο. Και δεν εννοούμε μόνο τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το pit-wall. Το πρόβλημα, πιστεύουμε, ότι ξεκινάει με την γενικότερη προσέγγιση της Ferrari από την αρχή του αγωνιστικού τριημέρου.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι σκέφτονται οι άνθρωποι της Scuderia κατά τον σχεδιασμό ενός Grand Prix. Μπορούμε, όμως, να δούμε τα αποτελέσματα στους αγώνες. Ένα μονοθέσιο το οποίο είναι “πύραυλος” το Σάββατο, να ξεθυμαίνει την Κυριακή. Και η ομάδα να βρίσκεται, ανεξήγητα, συνεχώς προ εκπλήξεων. Να ρωτάει τους οδηγούς κατά τη διάρκεια του αγώνα αν προτιμούν το Plan A, B και… F. Στην Ferrari φαίνεται ότι ακόμη δεν γνωρίζουν. Απλώς υποθέτουν και ελπίζουν.

Φρούδες ελπίδες

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην Monza άλλωστε. Στον αγώνα το εμπρός αριστερό ελαστικό του Leclerc άρχισε να φθείρεται από πολύ νωρίς. Αυτό τον είχε φέρει ήδη από τον 10ο γύρο σε μειονεκτική θέση έναντι του Verstappen. Με τον Ολλανδό να κλείνει την διαφορά από τον Charles -και οι δύο ευρισκόμενοι σε soft- η Ferrari είδε ότι ακόμη και με αυτήν την γόμα υστερούσε.

Έτσι, μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία του VSC φώναξε τον Μονεγάσκο για αλλαγή σε medium. Ελπίζοντας, προφανώς, ότι με κάποιον τρόπο η εξέλιξη του αγώνα θα την δικαίωνε. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ο Verstappen είχε ανώτερο ρυθμό από τον Leclerc τόσο με τα soft όσο και με τα medium. Ότι και να δοκίμαζε η Ferrari δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον αγώνα στην Monza.

Έστω ότι το Safety Car, λόγω Ricciardo, δεν είχε κάνει μία… αιωνιότητα να βρει τον πρωτοπόρο στην πίστα και είχαμε αγώνα ακόμη και για δύο γύρους. Τι ακριβώς θα άλλαζε; Ο Verstappen είχε ολόφρεσκα soft ενώ ο Leclerc χρησιμοποιημένα soft τριών γύρων. Πώς ακριβώς θα περνούσε ο Charles στην επανεκκίνηση;

Θα πει κανείς ότι μπορεί ο Verstappen να έκανε κάποιο λάθος. Να έχανε ίσως τα φρένα στην πρώτη στροφή ή να έβαζε την PU σε λάθος mode, όπως έκανε ο Hamilton στην επανεκκίνηση του Zandvoort. Όμως όλα τα παραπάνω ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Είναι απλώς ελπίδες για έναν “από μηχανής θεό” ο οποίος θα αλλάξει τον ρου του αγώνα. Ελπίδες οι οποίες, συνήθως, αποδεικνύονται φρούδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Ιταλίας: Θα αντέξει ο Leclerc στην πίεση του Verstappen; (+video)
F1 GP Ιταλίας: Ο άρχοντας της Ιταλίας!
Albon: Επιπλοκές μετά την εγχείρηση!