Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια του 2026!

Ελλάδα 14:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια του 2026!

FORMULA 1

F1: Έτσι θα είναι τα μονοθέσια του 2026!

FORMULA 1

Το γερμανικό Auto Motor und Sport, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στους κανονισμούς για το 2026, έφτιαξε ένα πρότυπο μονοθέσιου F1 από το μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Το αποτέλεσμα που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετικό. Τα νέα μονοθέσια -εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του AMuS- θα είναι πολύ πιο ελκυστικά από τα τρέχοντα.

Αυτό θα οφείλεται σε δύο παράγοντες. Από τη μία το μέγεθός τους θα μειωθεί. Μικρότερα μεταξόνια και μετατρόχια θα κάνουν τα μονοθέσια πολύ πιο ευέλικτα σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα. Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η τάση για αύξηση μεγέθους και βάρους των αγωνιστικών θα αντιστραφεί.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί κάνουν λόγο για μείωση βάρους που θα φτάνει ακόμη και τα 30 χιλιόγραμμα! Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την υιοθέτηση των ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων. Αυτή θα απλοποιήσει ακόμη παραπάνω τον σχεδιασμό των μονοθέσιων και θα μειώσει τον αριθμό των… άπειρων μικρών πτερυγίων στο σώμα του μονοθέσιου.

Φυσικά η απόφαση της F1 για ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα είναι εξαιρετικά πιθανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο grid. Θα είναι απαραίτητη η αυστηρή αστυνόμευση ώστε να μην γίνουν υπερβολές από τους σχεδιαστές που θα προσπαθούν να κερδίσουν με κάθε τρόπο μερικά δέκατα του δευτερολέπτου.

Για την ώρα οι άνθρωποι της FIA προσανατολίζονται στην υιοθέτηση ενεργών πτερυγίων στην εμπρός και στην πίσω πτέρυγα. Δηλαδή διπλό DRS σε όλη τη διάρκεια του γύρου.

Advertisement

Βέβαια οι μεγαλύτερες αλλαγές το 2026 αφορούν στις νέες PU. Αυτές θα έχουν πλέον μόνο έναν ηλεκτροκινητήρα (τον MGU-K) ο οποίος θα πρέπει να συνεισφέρει το 50% της συνολικής παραγόμενης ισχύος. Δηλαδή περί τους 500 ίππους.

Advertisement

Όπως συνέβη, λοιπόν, το 2014, έτσι και το 2026 οι PU θα καθορίσουν το παιχνίδι στην αρχή της νέας εποχής για την F1.

Πηγή: auto-motor-und-sport.de

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Liberty: Καινοτομία ή «πατάτα» το GP στο Βέγκας;
GM: Εγγράφηκε ως κατασκευάστρια PU από το 2028
F1 GP Λας Βέγκας: Η μπίλια στον άσσο! (+video)