FORMULA 1

F1 GP Λας Βέγκας: Η μπίλια στον άσσο! (+video)

Ελλάδα 4:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F1 GP Λας Βέγκας: Η μπίλια στον άσσο! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Λας Βέγκας: Η μπίλια στον άσσο! (+video)

FORMULA 1

Ο Μαξ Φερστάπεν δεν έχει μόνο το καλύτερο αυτοκίνητο φέτος, ούτε απλώς οδηγεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Έχει και την τύχη με το μέρος του.

Advertisement
Advertisement

Να ξεκαθαρίσουμε, βέβαια, ότι η σημερινή νίκη του Ολλανδού δεν θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστεί ως τυχερή. Ο Μαξ οδήγησε υπέροχα και εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Εντούτοις δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κρίσιμο συμβάν στο οποίο ενεπλάκη ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής και το οποίο καθόρισε την έκβαση του αγώνα. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην επαφή που είχε ο οδηγός της Red Bull με την Mercedes του Τζορτζ Ράσελ στο μέσον του αγώνα και το οποίο προκάλεσε την έξοδο του Safety Car.

Ο Ράσελ έφερε την κυρίως ευθύνη για την επαφή. Για τον λόγο αυτόν και πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων η οποία του κόστισε τον τερματισμό στην 4η θέση. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι και η κίνηση του Μαξ είχε αρκετό ρίσκο.

Advertisement

Θα ήταν ίσως πιο λογικό εάν ο Ολλανδός εκτελούσε το προσπέρασμα στην αμέσως επόμενη ευθεία από την στροφή 12 με DRS. Εντούτοις, έχοντας εξασφαλίσει το πρωτάθλημα εδώ και… μήνες, ο Φερστάπεν αισθανόταν ότι δεν είχε και πολλά να χάσει.

Advertisement

Κατά την επαφή θα έχανε κομμάτι από την εμπρός πτέρυγα της RB19. Μία μάλλον μικρή ζημιά εάν αναλογιστούμε ότι μία τέτοια επαφή θα μπορούσε ακόμη και να δώσει τέλος στον αγώνα του. Τα οφέλη που εξασφάλισε, όμως, από την επαφή αυτή ο Ολλανδός ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Η μάχη με τον Λεκλέρ

Μέχρι το σημείο εκείνο ο Λεκλέρ κρατούσε τον αγώνα στα χέρια του. Παρά το ότι είχε χάσει στην εκκίνηση από τον Φερστάπεν, ο Σαρλ είχε κάνει ένα εκπληκτικό πρώτο stint με την μέση γόμα. Η SF-23 ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα στο συγκεκριμένο ελαστικό από ότι η RB19.

Advertisement

Έτσι ο Μονεγάσκος προσπέρασε τον Φερστάπεν πριν ο τελευταίος μπει για αλλαγή σε hard. Το σενάριο ήταν ιδανικό για την Ferrari. Ο Λεκλέρ παράτεινε το πρώτο του stint κατά 4 γύρους. Παρά το αργό pit-stop βγήκε έχοντας την καθαρή πρωτοπορία (μπροστά του ήταν οι Πέρεζ-Στρολ που είχαν σταματήσει υπό VSC) και ένα μονοθέσιο το οποίο για πρώτη φορά, ίσως, φέτος ήταν ευγενικό με τα Pirelli. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Όμως σε μια πίστα όπως αυτή του Βέγκας ποτέ δεν μπορείς να επαναπαυτείς. Το SC λόγω της επαφής των Φερστάπεν-Ράσελ έφερε την Ferrari σε δύσκολη θέση στρατηγικά. Είχαν μόλις αλλάξει ελαστικά 5 γύρους πριν στον Λεκλέρ.

Από τη μία ένα pit-stop θα του έδινε ελαστικά το ίδιο φρέσκα με του Φερστάπεν και με τις θέσεις στην κατάταξη απαράλλαχτες. Ωστόσο το αργό pit-stop που είχε προηγηθεί σε συνδυασμό με την ευκαιρία ο Λεκλέρ να πάρει την πρωτοπορία άκοπα -καθώς και οι δύο Red Bull είχαν σταματήσει- δελέασαν εν τέλει την Scuderia.

Οριακός αγώνας

Είναι εύκολο εκ των υστέρων να κριτικάρουμε την Scuderia για την απόφασή της να κρατήσει τον Λεκλέρ έξω. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Red Bull έδειξε να έχει καλύτερο ρυθμό με την hard γόμα έτσι κι αλλιώς.

Αυτό αποδεικνύει και ο αγώνας του Πέρεζ. Βέβαια ο Μεξικανός έχασε τελικά την δεύτερη θέση έπειτα από ένα εκπληκτικό προσπέρασμα του Λεκλέρ στον τελευταίο γύρο. Όμως ο Φερστάπεν μέχρι τότε είχε κάνει φτερά.

Το θέμα για την Ferrari, ενόψει 2024, είναι το να μπορέσει να έχει μία συνέχεια στην απόδοσή της σε όλους τους τύπους σιρκουί. Στο Βέγκας οι Λεκλέρ-Σάινθ είχαν αναμφίβολα στα χέρια τους ένα πακέτο ικανό για τη νίκη.

Η ατυχία του Ισπανού, όμως, την Παρασκευή αποδείχθηκε καθοριστική όχι μόνο για εκείνον αλλά και για την Ferrari συνολικά. Εάν ο Σάινθ ξεκινούσε από την 2η θέση που είχε κατακτήσει στα δοκιμαστικά η ιστορία θα ήταν μάλλον διαφορετική.

Ωστόσο φέτος η σεζόν ανήκε στην Red Bull από όλες τις απόψεις. Οι πρωταθλητές είχαν ακόμη και την τύχη με το μέρος τους στις κρίσιμες στιγμές. Και όσοι κυνηγούν την εύνοια της θεάς Τύχης το 2024 θα πρέπει τον χειμώνα να κάνουν πολλαπλές υπερβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Liberty: Καινοτομία ή «πατάτα» το GP στο Βέγκας;
F1 GP Λας Βέγκας: Προεπισκόπηση (+video)
F1 GP Λας Βέγκας: Ο Φερστάπεν κατακτά και το Βέγκας (+video)