Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Σαββατοκύριακο με F1 και GP Αυστραλίας (TV)

Ελλάδα 10:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σαββατοκύριακο με F1 και GP Αυστραλίας (TV)

FORMULA 1

Σαββατοκύριακο με F1 και GP Αυστραλίας (TV)

FORMULA 1

Ο τρίτος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος διεξάγεται στο Albert Park της Μελβούρνης με την Red Bull να πηγαίνει και πάλι ως το απόλυτο φαβορί.

Advertisement
Advertisement

Έπειτα από τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν λίγοι θα στοιχημάτιζαν εναντίον των δύο RB19. Οι Verstappen και Perez θα έχουν, υπό κανονικές συνθήκες, τον πρώτο λόγο τόσο για την pole όσο και για τη νίκη.

Βέβαια, ο Verstappen -ο οποίος ταλαιπωρείται ακόμη από προβλήματα στο στομάχι του- έχει το πλεονέκτημα έναντι του teammate του. Αυτό στις ελεύθερες δοκιμές της Jeddah άγγιζε κατά μέσο όρο το μισό δευτερόλεπτο ανά γύρο. Μένει να φανεί, λοιπόν, το εάν ο Perez θα έχει κάποια απάντηση στον ρυθμό του Max για τον αγώνα αυτόν.

Σαββατοκύριακο με το καλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου – CAR 

Advertisement
Advertisement

Για τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που έπονται της Red Bull τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Η Ferrari έχει ετοιμάσει τις μεγάλες αναβαθμίσεις της για την Imola. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική αλλαγή στην SF-23 για το τριήμερο αυτό. Εξάλλου και ο ίδιος ο Leclerc με σημερινές του δηλώσεις έδειξε να μην περιμένει κάποια δραματική αλλαγή στις επιδόσεις της Ferrari σε σχέση με τους δύο πρώτους αγώνες.

Η Aston Martin θα έχει λογικά εξαιρετικό ρυθμό αγώνα. Όχι, όμως, ικανό ώστε οι Alonso-Stroll να απειλήσουν άμεσα τις Red Bull. Από την άλλη, οι δύο Mercedes θα προσπαθήσουν να μπουν ανάμεσα στις Aston Martin και Ferrari βασιζόμενες στην πολύ καλή διαχείριση των ελαστικών τους. Πιο δυνατή αναμένεται και η Alpine στην Αυστραλία.

Χαρακτηριστικά σιρκουί

Το 5,278 χιλιομέτρων σιρκουί του Albert Park αποτελείται από δημόσιους δρόμους περιμετρικά της ομώνυμης λίμνης. Αντικατέστησε την περίφημη πίστα της Αδελαΐδας το 1996 ως τόπος διεξαγωγής του Αυστραλιανού Grand Prix φιλοξενώντας το έκτοτε ανελλιπώς.

Advertisement

Η πίστα μετά τις περσινές αλλαγές στη διαδρομή της έχει γίνει αρκετά πιο γρήγορη από ότι στο παρελθόν. Τα set-up θα προσανατολίζονται περισσότερο προς την παραγωγή χαμηλού φορτίου κάθετης δύναμης. Έτσι, η πίστα της Μελβούρνης μοιάζει περισσότερο με την Jeddah παρά με το Sakhir.

Advertisement

Φέτος θα υπάρχει και τέταρτη ζώνη DRS στην νέα πίσω ευθεία που δημιουργήθηκε. Η επιπλέον ζώνη είχε προγραμματιστεί και για πέρσι. Ωστόσο, η FIA την είχε ακυρώσει κατά τη διάρκεια του τριημέρου έπειτα από πιέσεις της Alpine.

Η πίστα αποτελεί μία από τις αγαπημένες του Lewis Hamilton με τον Βρετανό να έχει κατακτήσει όλες τις pole positions από το 2014 μέχρι και το 2019. Το 2020 και το 2021 ο αγώνας δεν είχε διεξαχθεί λόγω της πανδημίας. Πέρσι στο GP είχε κυριαρχήσει ο Charles Leclerc με την Ferrari. Ο αγώνας ολοκληρώνεται έπειτα από 58 γύρους.

Ελαστικά

Οι γόμες που φέρνει η Pirelli στο GP Αυστραλίας ως hard, medium και soft είναι οι C2, C3 και C4 αντίστοιχα. Επιλογές, δηλαδή, πανομοιότυπες με εκείνες στη Σαουδική Αραβία. Από πέρσι το Albert Park έχει νέα άσφαλτο. Έτσι, η φθορά των ελαστικών αναμένεται σχετικά χαμηλή.

Advertisement

Ο αγώνας βγαίνει με μία στάση στα pits. Θα έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε ποιες ομάδες καταφέρουν να κάνουν την στρατηγική με soft-medium να δουλέψει. Για την Παρασκευή προβλέπονται βροχές, ενώ για Σάββατο και Κυριακή όχι. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά τότε οι ομάδες θα αναγκαστούν να κάνουν το σετάρισμα των μονοθέσιων στο FP3 του Σαββάτου. Πράγμα που ίσως προκαλέσει εκπλήξεις στην σειρά εκκίνησης.

Τηλεοπτική κάλυψη

Το τριήμερο θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον ANT1 (ο αγώνας) και τον ANT1+ (όλο το τριήμερο). Ετοιμαστείτε για… πολύ πρωινό ξύπνημα! Οι ώρες μετάδοσης κάθε περιόδου είναι:

  • Παρασκευή 31/03
    04:30: FP1
    08:00: FP2
  • Σάββατο 01/04
    04:30: FP3
    08:00: Κατατακτήριες δοκιμές
  • Κυριακή 02/04
    08:00: Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Μπορεί ο Perez να γίνει διεκδικητής; (+video)
Senna: Μίνι-σειρά στο Netflix για το μεγάλο Βραζιλιάνο
Lewis Hamilton: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι