Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Alonso πήρε πίσω την τρίτη θέση! (+video)

Ελλάδα 12:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Alonso πήρε πίσω την τρίτη θέση! (+video)

FORMULA 1

F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Alonso πήρε πίσω την τρίτη θέση! (+video)

FORMULA 1

Η έφεση της Aston Martin σχετικά με την ποινή των 10 δευτερολέπτων που είχε επιβληθεί στον Fernando Alonso έγινε αποδεκτή. Έτσι, ο Ισπανός είναι και επίσημα τρίτος στην τελική κατάταξη.

Advertisement
Advertisement

Τελικά το 100ο podium της καριέρας του Ισπανού ήταν και το πιο… περιπετειώδες. Ο Alonso είχε τερματίσει τρίτος στον αγώνα πίσω από τις Red Bull των Perez και Verstappen.

Όμως, μετά το πέσιμο της καρό σημαίας -και αφού ο Alonso είχε ανέβει κανονικά στο podium- έγινε γνωστό ότι στον Ισπανό είχε επιβληθεί ποινή 10 δευτερολέπτων. Αιτία υπήρξε η μη σύννομη έκτιση στη διάρκεια pit-stop προηγούμενης ποινής που είχε επιβληθεί στον οδηγό της Aston Martin.

Advertisement
Advertisement

Ο Alonso είχε δεχτεί αυτήν την ποινή επειδή κατά την εκκίνηση είχε τοποθετήσει λάθος το μονοθέσιο του στη σχάρα εκκίνησης. Συγκεκριμένα, λίγα εκατοστά πιο αριστερά από το box του! Έτσι, του είχε επιβληθεί η ποινή των 5 δευτερολέπτων.

Στον 19ο γύρο και υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας ο Alonso μπήκε στα pits. Οι μηχανικοί περίμεναν 5 δευτερόλεπτα πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία επάνω στο μονοθέσιο όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τόσο το race control όσο και το κέντρο επιχειρήσεων της FIA (ROC) θεώρησαν ότι όλα έγιναν σύννομα.

Advertisement

Ωστόσο, κατά τον τελευταίο γύρο υπήρξε ανατροπή. Το ROC ειδοποίησε το race control ότι είχαν προκύψει νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα ότι ο γρύλος είχε ακουμπήσει το πίσω μέρος του μονοθέσιου πριν περάσουν τα πέντε δευτερόλεπτα.

Advertisement

Το race control ειδοποίησε με τη σειρά του τους αγωνοδίκες οι οποίοι εξέδωσαν τελικά την απόφαση για ποινή 10 δευτερολέπτων. Η Aston Martin άσκησε έφεση. Έπειτα από επανεξέταση της περίπτωσης, η έφεση της ομάδας έγινε αποδεκτή. Έτσι, ο Alonso είναι και επίσημα τρίτος στον αγώνα της Jeddah.

Το σκεπτικό

Το άρθρο 54.4 c των κανονισμών προβλέπει ότι: «Ενόσω ένα αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο στα pits ως αποτέλεσμα επιβληθείσας ποινής απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε εργασία επάνω σε αυτό μέχρι να παρέλθει ο χρόνος της ποινής αυτής».

Advertisement

Η Aston Martin ισχυρίστηκε ότι τήρησε το χρονικό διάστημα των 5 δευτερολέπτων και ότι η επαφή του γρύλου με το μονοθέσιο δεν συνιστά  «εκτέλεση εργασίας». Για την αποφυγή παρερμηνειών στις ομάδες συνίσταται η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής ανθρώπου ή εργαλείου με το αυτοκίνητο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, η Aston Martin ισχυρίστηκε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ συμφωνία των ομάδων σε αυτό.

Έτσι, μετά την έφεσή της ομάδας, η FIA άλλαξε την αρχική απόφαση των αγωνοδικών. «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για το ότι η επαφή ενός γρύλου με το μονοθέσιο συνιστά εκτέλεση εργασίας σε αυτό. Υπό αυτές τις συνθήκες αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέψουμε την προηγούμενη απόφασή μας σχετικά με το αυτοκίνητο Νο 14 » γράφει η ανακοίνωση. Ολίγον μπάχαλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Vasseur: Πουθενά αλλού δεν είχα περισσότερη εξουσία
F1 GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Perez θριαμβεύει στην Jeddah!
Αποκάλυψη: Formula 1 στην Αθήνα;