Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Aramco: Θέλει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με Φερστάπεν!

Ελλάδα 18:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aramco: Θέλει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με Φερστάπεν!

FORMULA 1

Aramco: Θέλει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με Φερστάπεν!

FORMULA 1

Ο Σαουδαραβικός κολοσσός έχει πλάνο για την εξαγορά της Aston Martin F1και επιθυμεί να φέρει σε αυτήν τους Μαξ Φερστάπεν και Άντριαν Νιούι.

Advertisement
Advertisement

Η Saudi Aramco (ή απλώς Aramco) είναι ένας από τους έξι global partners της F1, πληρώνοντας στην FOM 42 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και επιπλέον 60 για κάθε Grand Prix.

Φυσικά η Aramco είναι από το 2022 και χορηγός τίτλου της Aston Martin F1, η οποία για την ώρα ανήκει στον Λόρενς Στρολ. Ωστόσο έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ένα νέο σενάριο διαφαίνεται στον ορίζοντα. Από τη μία ο Στρολ είναι εξαιρετικά πιθανό να θελήσει την απεμπλοκή του από την ομάδα στο μέλλον.

Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο, ο Καναδός μεγιστάνας πούλησε ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Aston Martin F1 στην αμερικανική Arctos Partners. Και η κατά 90% κρατική Aramco θέλει να μπει και εκείνη στο παιχνίδι, όχι ως ένας απλός χορηγός παρά ως το απόλυτο αφεντικό.

Τα πετροδόλαρα καλούν Φερστάπεν-Νιούι;

Advertisement
Advertisement

Εξάλλου το σαουδαραβικό κράτος επιθυμεί διακαώς εδώ και αρκετό καιρό να επενδύσει στην F1. Πρόσφατα το κρατικό ταμείο επενδύσεων της χώρας (PIF) προσπάθησε να εξαγοράσει το σπορ από την Liberty έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν.

Ίσως, όμως, ο Στρολ να συζητούσε μαζί τους για την πώληση της ομάδας του. Η εμπορική αξία της ομάδας αγγίζει αυτή τη στιγμή στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ασφαλώς τα χρήματα αυτά είναι… ψίχουλα για τους Σαουδάραβες. Η Aramco είναι η μεγαλύτερη (μακράν) εταιρία πετρελαιοειδών και δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά στον κόσμο. Η εμπορική της αξία ξεπερνάει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 2022 παρουσίασε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία -της… ανθρωπότητας- από εταιρία με 161 δισεκατομμύρια δολάρια!

Advertisement

Ένα απειροελάχιστο μέρος από αυτόν τον… χορό των δισεκατομμυρίων θα κατευθυνθεί και προς τις τσέπες των Μαξ Φερστάπεν και Άντριαν Νιούι! Εφόσον εκείνοι, φυσικά, θελήσουν να αφήσουν την Red Bull. Έπειτα, όμως, από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αυστριακή ομάδα δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε.

Εξάλλου δεν είναι μόνο τα αμύθητα ποσά που η Aramco θέλει να δώσει στους δύο αυτούς σταρ. Η Aston Martin θα έχει τις PU της Honda από το 2026. Με την οποίαν Honda ο Φερστάπεν έχει άριστες σχέσεις. Ιδίως σε περίπτωση που ο Ολλανδός δεν πειστεί από το project της RB Powertrains, η επιλογή της Aston Martin-Honda θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστική για εκείνον. Ίσως, λοιπόν, το 2026 να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Advertisement