Live Κίνηση
Περισσότερα
Volvo

Volvo XC90 Recharge: Με χαμηλή κατανάλωση και κορυφαίες τεχνολογίες

Ελλάδα 0:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo XC90 Recharge: Με χαμηλή κατανάλωση και κορυφαίες τεχνολογίες

Volvo

Volvo XC90 Recharge: Με χαμηλή κατανάλωση και κορυφαίες τεχνολογίες

Volvo

Το μεγάλο, πολυτελές SUV της Volvo… μπαίνει στην πρίζα, υποσχόμενο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, υψηλές επιδόσεις, ενώ ενσωματώνει τα κορυφαία συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης στην αγορά.

Advertisement
Advertisement

Με τα SUV να προελαύνουν στον κόσμο του αυτοκινήτου, η Volvo δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα που να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αγοραστές.

Αυτή απαρτίζεται από τα XC40, XC60 και XC90, τρία SUV που διακρίνονται για την κομψότητα, την ασφάλεια, τη μεγάλη παλέτα κινητήριων συνόλων και τις προηγμένες τεχνολογίες.

Ναυαρχίδα των Σουηδών συνιστά το μεγάλο της, 7θέσιο SUV, XC90, που αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για όσους επιθυμούν να εξασφαλίζουν ασφαλείς μετακινήσεις για την οικογένειά τους, με την… υπογραφή της Volvo. Το μοντέλο διατίθεται τόσο σε κινητήρες βενζίνης όσο και πετρελαίου, ενώ υπάρχει και μια έκδοση που κάνει “γκελ” λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου και των καθοριστικά περιορισμένων εκπομπών ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Αυτή δεν είναι άλλη από την plugin υβριδική έκδοση Volvo XC90 T8, η οποία αποτελεί «περήφανο μέλος» της σειράς επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων Recharge”.

To κινητήριο σύνολο του μεγάλου SUV απαρτίζεται από έναν διπλά υπετροφοδοτούμενο 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης στον εμπρός άξονα και έναν ηλεκτροκινητήρα των 65 kW, τοποθετημένο στο πίσω άξονα (ERAD-Electric Rear Axle Drive). Η συνδυαστική ισχύς αντιστοιχεί σε 390 ps και η παραγόμενη ροπή αποτυπώνεται σε 400 Nm. Η κίνηση και στους 4 τροχούς φτάνει μέσω ενός 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου (Geartronic™), η διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 5,8 sec, ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 180 χλμ./ώρα.

Advertisement

Ο ηλεκτροκινητήρας λαμβάνει ενέργεια από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 11,6 kW τοποθετημένη στην επιμήκη κονσόλα, η οποία επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά έως και 46 χλμ. Παράλληλα, η μικτή κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται μεταξύ 2.5 – 3.3 l/100 km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι περιορισμένες στα 57 – 76 g/km.

Advertisement

Η υβριδική μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από επίτοιχη πρίζα (Wallbox) ή σε ειδικό σταθμό φόρτισης, ενώ ανακτά ισχύ και κατά την πέδηση.

Παράλληλα, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας ενόσω το αυτοκίνητο κινείται, χάρη στις λειτουργίες Hold and Charge, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε όλα τα προγράμματα οδήγησης και ακυρώνονται μόνο αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Pure.

Advertisement

Hold: Διατηρείται η ισχύς της μπαταρίας για μεταγενέστερη χρήση, ενώ αξιοποιείται πιο συχνά ο θερμικός κινητήρας προκειμένου να διατηρηθεί το φορτίο στην μπαταρία.

Charge: Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης φορτίζει την μπαταρία, ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τα προγράμματα οδήγησης αυτά είναι τα εξής:

Hybrid: Αυτό είναι το σύνηθες πρόγραμμα οδήγησης του αυτοκινήτου όπου το ηλεκτρομοτέρ και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργούν μαζί.  Η δυνατότητα λειτουργίας αποκλειστικά με το ηλεκτρομοτέρ εξαρτάται από το απόθεμα ισχύος της υβριδικής μπαταρίας και, για παράδειγμα, από τις ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης στον χώρο επιβατών.

Pure: Δίνεται έμφαση στην οδήγηση μέσω της αξιοποίησης της ενέργειας του ηλεκτρικού κινητήρα για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και τον μετριασμό των εκπομπών CO2.  Όταν εκκινεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, η λειτουργία οδήγησης αλλάζει αυτόματα σε λειτουργία Hybrid, μέχρι ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ξανά τη λειτουργία Pure.

Off Road: Δίνεται προτεραιότητα στην πρόσφυση του αυτοκινήτου, όταν ο οδηγός κινείται σε κακοτράχαλο έδαφος και κακό οδόστρωμα. Το πρόγραμμα οδήγησης παρέχει μεγάλη απόσταση από το έδαφος, το τιμόνι είναι ελαφρύ και είναι ενεργή η τετρακίνηση και η λειτουργία ελέγχου χαμηλής ταχύτητας για το σύστημα ελεγχόμενης κατάβασης (Hill Descent Control).

Constant AWD: Βελτιώνονται τα κρατήματα και η πρόσφυση του αυτοκινήτου. Το πρόγραμμα οδήγησης κλειδώνει το αυτοκίνητο σε τετρακίνηση. Η προσαρμοσμένη κατανομή της ροπής ανάμεσα στον μπροστινό και τον πίσω άξονα παρέχει βέλτιστη πρόσφυση, ευστάθεια και κράτημα στο δρόμο.

Power: Το αυτοκίνητο έχει πιο σπορ χαρακτηριστικά και γρηγορότερη απόκριση κατά την επιτάχυνση. Η λειτουργία οδήγησης προσαρμόζει τη συνδυασμένη ισχύ από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα, καθώς το αυτοκίνητο κινείται και από τους μπροστινούς και από τους πίσω τροχούς.

Ιdividual: Προσαρμογή ενός προγράμματος οδήγησης σύμφωνα με προσωπικές προτιμήσεις.

Πέρα από τις εκτεταμένες δυνατότητες ρύθμισης του τρόπου συμπεριφοράς του αυτοκινήτου στις εκάστοτε συνθήκες, η Volvo έχει εστιάσει και στην ευρυχωρία. Η καμπίνα του μοντέλου φιλοξενεί άκοπα έως και 7 επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών των 640 λίτρων κρίνεται ιδιαίτερα επαρκής. Το XC40, επίσης, παίρνει υψηλό βαθμό και στον τομέα της ρυμούλκησης, μιας και μπορεί άνετα να… ρυμουλκήσει φορτίο 2.400 kg.

Tο plug-in υβριδικό Volvo XC90 T8 διατίθεται σε δύο επίπεδα εξοπλισμού. Το RDesign που προσδίδει ένα σπορ χαρακτήρα στο μοντέλο, καθώς και το Inscription που διακρίνεται για την κομψότητα σε εσωτερικό και εξωτερικό.

R-Design

Μεταξύ των πολλών στιλιστικών highlight της έκδοσης εξοπλισμού R-Design συναντάμε ζάντες 20’’ με 5 ακτίνες (Black, Diamond Cut), Μάσκα RDesign, σπορ δερμάτινο τιμόνι 3-ακτίνων με ασημί διακοσμητικό, σπορ πεντάλ, δερμάτινος επιλογές ταχυτήτων, σπορ καθίσματα με ύφασμα Nubuck και Δέρμα, για R-Design – υποβραχιόνιο πίσω με ποτηροθήκες και θύρα για σκι.

Ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με διάμετρο 12,3’’, διατίθεται αυτόματο 4-ζωνικό σύστημα κλιματισμού και ψυχόμενο ντουλαπάκι συνοδηγού, ενσωματώνεται Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη 4 κατευθύνσεων στα εμπρός καθίσματα, ενώ ξεχωριστή νότα δίνουν οι διακοσμητικές επιφάνειες Metal Mesh από αλουμίνιο.

Inscription

Προς όφελος της κομψότητας λειτουργούν οι ζάντες των 20 ιντσών με 10 ακτίνες (Black), η Χρωμιωμένη διακοσμητική επένδυση στις πόρτες με λογότυπο “Recharge” και οι χρωμιωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες πίσω, η μάσκα και ο προφυλακτήρας Inscription.

Αίγλη εκπέμπεται και στο εσωτερικό με το Δερμάτινο τιμόνι 3 ακτίνων, με ασημί διακοσμητικό, τον Επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο Orrefors , τις διακοσμητικές επιφάνειες από ξύλο Linear Waln και τα καθίσματα από δέρμα Moritz, ενώ όπως και στην R-Design ενσωματώνεται αυτόματο 4-ζωνικό σύστημα κλιματισμού και ψυχόμενο ντουλαπάκι συνοδηγού.

Όσον αφορά τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης, αμφότερες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (Navigation Pro), Σύστημα προειδοποίησης για ολισθηρό οδόστρωμα (Slippery Road Alert) ή για αυτοκίνητα που φρενάρουν απότομα εμπρός (Hazard Light Alert), Pilot Assist, Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, Adaptive Cruise Control, Hill Descent Control (Σύστημα υποβοήθησης κατάβαση, Hill Start Assist (Σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα) και Stop/Start.

Τέλος, διατίθεται η υπηρεσία Volvo on Call, Intelligent Driver Information System (IDIS) – Ευφυές σύστημα πληροφόρησης του οδηγού, Lane Keeping Aid (Σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας), SIPS – Σύστημα προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις στα εμπρός καθίσματα, Σύστημα υποβοήθησης αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης, RSI (Αναγνώριση Οδικής Σήμανσης) και Ρυθμιζόμενος περιοριστής ταχύτητας (Adjustable Speed Limiter).

Σημειώνεται πως όλα τα μοντέλα της Volvo συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύηση.

Για να διαμορφώσετε το δικό σας Volvo XC90 Recharge, πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι εκδόσεις του Volvo XC90

Παρμπρίζ Volvo: Πώς θωρακίζει τους επιβάτες

Η Volvo σχεδιάζει δικό της ηλεκτρικοκινητήρα