Live Κίνηση
Περισσότερα
Volvo

Παρμπρίζ Volvo: Πώς θωρακίζει τους επιβάτες

Ελλάδα 7:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Παρμπρίζ Volvo: Πώς θωρακίζει τους επιβάτες

Volvo

Παρμπρίζ Volvo: Πώς θωρακίζει τους επιβάτες

Volvo

Το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου Volvo δεν εξασφαλίζει απλά εντυπωσιακή ορατότητα του δρόμου, αλλά ενσωματώνει και 20 καίριες τεχνολογίες ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Η Volvo πάντα είχε ως θεμελιώδη στόχο τη θωράκιση των επιβατών των αυτοκινήτων της, γεγονός που της επέτρεψε να αναπτύξει τεχνολογίες οι οποίες κατέστησαν το όνομά της συνώνυμο της λέξης “ασφάλεια”.

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου Volvo, εκτός από το να εξασφαλίζει εξαιρετική, απρόσκοπτη ορατότητα του δρόμου, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ομπρέλας ασφάλειας του αυτοκινήτου ενσωματώνοντας περισσότερα από 20 συστήματα ασφαλείας.

Advertisement
Advertisement

Παρμπρίζ: ένα από τα ζωτικά στοιχεία των αυτοκινήτων Volvo

Κατασκευασμένο με τη μέγιστη φροντίδα, το παρμπρίζ συγκεντρώνει την προσοχή όλων των ειδικοτήτων, από τους σχεδιαστές έως τους μηχανικούς που εξελίσσουν in-car τεχνολογίες και συστήματα ασφαλείας. Η στιβαρότητα του παρμπρίζ είναι ύψιστης σημασίας για τη δομική συνοχή του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση σύγκρουσης, για παράδειγμα, η ανθεκτικότητα του αμαξώματος σχετίζεται με ιδιότητες του παρμπρίζ που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο παραμορφώνεται το αυτοκίνητο. Για να διατηρηθεί η ποιότητα του παρμπρίζ, είναι σημαντικό να αλλάζονται τακτικά οι υαλοκαθαριστήρες.

Το παρμπρίζ συγκεντρώνει 20 καίριες τεχνολογίες για την ασφάλεια των επιβατών.

Advertisement

Η μονάδα κάμερας / ραντάρ, που φιλοξενείται στο άνω τμήμα του παρμπρίζ, ενεργοποιεί το City Safety, καθώς και άλλες τεχνολογίες ασφαλείας. Τα παρακάτω συστήματα, που εμπλέκονται στην άνεση και την ασφάλειά των επιβατών, εξαρτώνται από το παρμπρίζ.

Advertisement

City Safety

Το City Safety βασίζεται σε ένα σύστημα από ραντάρ και κάμερες που ανιχνεύουν ενδεχόμενους κινδύνους και προβλέπουν για λογαριασμό του οδηγού τις κινήσεις που θα κάνουν οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Το σύστημα ανιχνεύει οχήματα, πεζούς, δικυκλιστές, ακόμα και μεγάλα ζώα που εμφανίζονται μπροστά από το καπό, και προειδοποιεί των οδηγών, μεταξύ άλλων, μέσω ενός οπτικού σήματος στο παρμπρίζ, ενώ μπορεί να φρενάρει αυτόματα για να συμβάλει ώστε να αποφευχθεί η πρόσκρουση ή να μετριαστούν οι συνέπειές της.

Φρενάρισμα σε διασταύρωση

Advertisement

Φανταστείτε την εξής σκηνή: Επιβραδύνετε για να στρίψετε αριστερά σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας, όταν ένα όχημα που δεν έχετε δει -ή ο οδηγός του δεν σας έχει δει- εμφανίζεται από το αντίθετο ρεύμα. Η λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος (τμήμα του City Safety), που αποτέλεσε παγκόσμια πρωτιά, φρενάρει αυτόματα ώστε να αποτραπεί η σύγκρουση ή να μειωθούν οι επιπτώσεις της.

Lane Keeping Aid

Αν το όχημα πλησιάζει πολύ κοντά μια διαγράμμιση λωρίδας κυκλοφορίας ή αν τη γίνει ακούσια διάσχισή της, το σύστημα θα επαναφέρει σταδιακά το αυτοκίνητό στο κέντρο της λωρίδας ή θα προειδοποιήσει με δονήσεις στο τιμόνι. Παρακολουθώντας διαρκώς τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο, παρέχει ομαλή υποστήριξη σε ταχύτητες μεταξύ 65 km/h και 200 km/h.

Adaptive Cruise Control

Το Adaptive Cruise Control ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητά του αυτοκινήτου, βοηθώντας τον οδηγό να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Κάνει την οδήγηση πολύ πιο εύκολη και χωρίς άγχος, ιδιαίτερα σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας.

Διαβάζοντας τα σήματα

Η κάμερα που βρίσκεται πάνω από τον εσωτερικό καθρέφτη καθιστά δυνατή την ανάγνωση των οδικών σημάτων που είναι τοποθετημένα στις πλευρές του δρόμου αλλά και πάνω από αυτόν. Ένα εικονίδιο στο ταχύμετρο ή στο παρμπρίζ, στο σύστημα Head Up Display, ενημερώνει για τα όρια ταχύτητας, τα σήματα απαγόρευσης της προσπέρασης και άλλους τύπους σημάτων. Αν γίνει υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός μπορεί να προειδοποιηθεί από ένα εικονίδιο ορίου ταχύτητας που αναβοσβήνε.

Προβολείς Full LED

Χάρη στους Ενεργούς Προβολείς Full LED, ο οδηγός μπορεί πλέον να έχει συνεχώς τη μεγάλη σκάλα των προβολέων ενεργή. Το σύστημα μεταβαίνει αυτόματα στη μεσαία σκάλα όταν το αυτοκίνητο διασταυρώνεται με ένα άλλο ή πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα προπορευόμενο όχημα, ώστε να μη θαμπώνονται οι άλλοι χρήστες του δρόμου.

Αντικατάσταση του παρμπρίζ

Η αντικατάσταση του παρμπρίζ σε έναν Επίσημο Επισκευαστή Volvo εξασφαλίζει ότι θα έχετε ένα γνήσιο παρμπρίζ Volvo που ταιριάζει τέλεια στο δικό σας μοντέλο και θα εγκατασταθεί από πιστοποιημένους τεχνικούς Volvo. Με τη χρήση ειδικών συγκολλητικών ουσιών Volvo, το παρμπρίζ θα στερεωθεί τόσο αποτελεσματικά όπως όταν εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο, ενώ η μονάδα κάμερας / ραντάρ θα επαναρυθμιστεί προσεκτικά μέσω της ειδικής διαδικασίας ενεργοποίησης του διαγνωστικού συστήματος επιβατικών αυτοκινήτων, VIDA, της Volvo.

Για να επικοινωνήσετε με έναν επίσημο διανομέα, πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Volvo: Βελτίωση και αναβάθμιση μέσω της Polestar

Όλες οι εκδόσεις του Volvo XC40

Volvo Trucks: Με πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών από το 2021