Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: SEAT Arona 1.5 TSI EVO FR

Ελλάδα 3:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: SEAT Arona 1.5 TSI EVO FR

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: SEAT Arona 1.5 TSI EVO FR

ΔΟΚΙΜΕΣ

H SEAT εντάσσει στη φαρέτρα των «όπλων» της το πρώτο compact SUV στην ιστορία της, το Arona και εμείς δοκιμάζουμε την πιο σπορτίφ του έκδοση FR, με τον 1.5 λίτρων turbo κινητήρα των 150 ίππων. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Εν έτη 2018 η SEAT έχει αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στους κόλπους του VW Group, έχοντας το προνόμιο πλέον αυτή να υποδέχεται πρώτη στη γκάμα της νέα και πολύ σημαντικά μοντέλα, πριν από τις υπόλοιπες μάρκες του Ομίλου. Αυτό έγινε στα μέσα του προηγούμενου έτους με το νέο Ibiza, που είναι το πρώτο μικρό μοντέλο του VW Group που βασίστηκε πάνω στη νεότερη MQB πλατφόρμα, αυτό γίνεται πλέον και με το Arona, το μικρότερο SUV στην ιστορία όχι μόνο της SEAT αλλά και όλου του γερμανικού Group.

Το SEAT Arona λοιπόν είναι ο νέος «παίχτης» στην πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία των compact και μικρών SUV, ο οποίος προσφέρεται με μια πλήρη γκάμα turbo κινητήρων βενζίνης και diesel. Η έκδοση της δοκιμής μας με τον 1.500άρη TSI EVΟ βενζινοκινητήρα των 150 ίππων είναι και η ισχυρότερη στη γκάμα, όντας μάλιστα αποκλειστικά διαθέσιμη στην επιλογή FR, που της προσδίδει ταιριαστά σπορτίφ χαρακτηριστικά σε αμάξωμα, εσωτερικό και στήσιμο. Τιμολογιακά, το κόστος της έκδοσης αυτής είναι 19.000 ευρώ, ένα ποσόν πολύ συμφέρον με βάση την ισχύ του κινητήρα, αλλά και τον πλήρη εξοπλισμό που τη συνοδεύει.

Μοντέρνα εικόνα με σπορτίφ επεμβάσεις

Advertisement
Advertisement

Το αμάξωμα του νέου SEAT Arona αισθητικά ακολουθεί την πιο πρόσφατη σχεδιαστική φιλοσοφία των μοντέλων της μάρκας, όπως στη νέα γενιά του Ibiza. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει με τα «αιχμηρά» εμπρόσθια φώτα του, τις νευρώσεις σε διάφορα τμήματα του αμαξώματος, αλλά και την όμορφη διχρωμία αμαξώματος-οροφής. Παράλληλα, τον SUV χαρακτήρα του τονίζουν στοιχεία όπως τα μαύρα περιμετρικά προστατευτικά, οι αλουμινένιες «ποδιές» στους προφυλακτήρες, αλλά και η χαρακτηριστική χρωμιωμένη λωρίδα ψηλά στην πίσω κολώνα που αναγράφει «Χ». Ειδικά στην έκδοση FR της δοκιμής μας, το Arona προσθέτει και καποιες ευπρόσδεκτες σπορτίφ λεπτομέρειες (μαύροι εξωτερικοί καθρέπτες, μαύρες ράγες οροφής, αλλαγμένη μάσκα, πίσω προφυλακτήρας με διπλή απόληξη, λογότυπα FR, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών ειδικής σχεδίασης), που τονίζουν ακόμη περισσότερο την εμφάνισή του.

ARONA_gr_5

Ποιοτικό και hi-tech εσωτερικό

Advertisement

Το ταμπλό του νέου SEAT Arona διαθέτει πολλά κοινά με αυτά του νέου Ibiza σε μια σχεδίαση με απλές και «καθαρές» γραμμές η οποία προβάλει τον hi-tech χαρακτήρα του αυτοκινήτου και κυρίως την παρουσία της εντυπωσιακής και πολύ ευκρινής οθόνης αφής για το σύστημα πολυμέσων στο κέντρο του. Ο χειρισμός του συστήματος αυτού και του trip computer μπορεί να γίνει και μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού, με το τελευταίο ειδικά στην έκδοση FR να διαθέτει πιο σπορτίφ σχεδίαση με επίπεδο κάτω τμήμα, ραφές και λογότυπο «FR». Αντίστοιχα σπορτίφ λεπτομέρειες συναντούμε στον επιλογέα ταχυτήτων, το χειρόφρενο, πάνω στο ταμπλό και τις πόρτες, ενώ τα καθίσματα έχουν νέα σπορ σχεδίαση για καλύτερη στήριξη του σώματος. Στο πεδίο της ποιότητας, ξεχωρίζουμε το μαλακό υλικό στο κέντρο του ταμπλό που τονίζει τα δεδομένα, ενώ τα υπόλοιπα σκληρά πλαστικά διαθέτουν πολύ καλό φινίρισμα και γερή συναρμογή.

Arona 640 (5)

Advertisement

Στους χώρους, οι μικρές διαστάσεις του αμαξώματος δεν απέτρεψαν το Arona από το να προσφέρει αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα που θα επιτρέψουν σε 4 ενήλικες επιβάτες να μεταφερθούν με σχετική άνεση. Επίσης, στην καμπίνα υπάρχουν και όλες οι θήκες, ποτηροθήκες, ντουλαπάκια που περιμένεις από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας. Επίσης, πλεονέκτημα του Arona αποτελεί ο πολύ μεγάλος όγκος του χώρου αποσκευών, ο οποίος αγγίζει τα 400 λίτρα και ξεφεύγει από τα δεδομένα των μικρών μοντέλων. Παράλληλα, το πορτ-μπαγκάζ διαθέτει και διπλό δάπεδο, ενώ και το κατώφλι του δεν είναι πολύ υψηλό, διευκολύνοντας τη φόρτωση.

Arona 640 (4)

Μοτέρ με 150 ίππους για πολύ καλές επιδόσεις

Advertisement

Κάτω από το μπροστινό καπό του SEAT Arona της δοκιμής μας αναπαύεται ο νεότερος 1.500άρης TSI EVO κινητήρας βενζίνης των 150 ίππων. Το μοτέρ αυτό ενσωματώνει τεχνολογία απενεργοποίησης των μισών κυλίνδρων (ACT), για να μειώσει ρύπους και κατανάλωση, ενώ παράλληλα συνδυάζεται στάνταρ με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του είναι εξαιρετικά, με τον κινητήρα να εμφανίζεται άκρως πολιτισμένος (η εμπλοκή του συστήματος απενεργοποίησης των κυλίνδρων δεν γίνεται αντιληπτή) και να απλώνει τη δύναμή του σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα των στροφών του. Το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο με το οποίο συνδυάζεται έχει σχετικά μακριά κλιμάκωση για να μην επιβαρύνει την κατανάλωση, χωρίς παράλληλα να «πνίγει» τις επιδόσεις (0-100 km/h σε 8.3 sec). Ανάλογα μάλιστα με το οδηγικό προφίλ που θα επιλεγεί (Eco, Normal, Sport, Individual) στο Drive Profile, ο οδηγός μπορεί π.χ. να μειώσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση επιλέγοντας το «Eco». Εμείς πάντως κατά τη δοκιμή μας είδαμε μια μέση τιμή κοντά στα 7,5 λτ./100 χλμ.

ARONA_gr_3

Το πιο σπορτίφ μικρό SUV

Η SEAT προσφέρει στο Arona FR μια πιο «σφιχτή» ανάρτηση σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις του, τονίζοντας τον fun-to-drive χαρακτήρα του. Το αυτοκίνητο δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο σπορτίφ της compact κατηγορίας, εμφανίζοντας υψηλότατα περιθώρια πρόσφυσης, αμεσότητα στις αντιδράσεις του –που δεν περιμένεις από υπερυψωμένο αυτοκίνητο, αλλά και μειωμένες κλίσεις από το αμάξωμα στις στροφές. Στις κακοτεχνίες του οδοστρώματος, λόγω και της νέας ρύθμισης της ανάρτησης το Arona FR επιβαρύνει ελαφρώς την άνεση, χωρίς όμως εν τέλει να ενοχλεί. Το τιμόνι είναι γρήγορο και έχει καλή αίσθηση, ενώ δεν είναι τόσο βαρύ ώστε να επιβαρύνει τους ελιγμούς εντός πόλεως. Δυνατά και με πολύ καλή απόδοση έδειξαν και τα φρένα (με δίσκους 279 χλστ. εμπρός, 230 χλστ. πίσω).

ARONA_gr_2

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.498 cc
Ισχύς:150 PS/5.000-6.000 rpm
Ροπή: 25.5 kgm/1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.3 sec
Τελική ταχύτητα: 205 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 5.1 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 115 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 112,7 €
Βάρος: 1.222 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.138/1.780/1.552 mm
Μεταξόνιο: 2.566 mm
Χώρος αποσκευών: 400 lt
Τιμή: 19.000€