Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

SOS: Μακριά από αυτή τη μάσκα…

Ελλάδα 6:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SOS: Μακριά από αυτή τη μάσκα…

MIRROR

SOS: Μακριά από αυτή τη μάσκα…

MIRROR

Είναι πλέον γνωστό, οτι το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας μας από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, είναι η μάσκα και σε πολλές περιπτώσεις (κλειστοί χώροι) η διπλή. Όμως ποια είναι αυτή αντί να προστατεύει, μεταδίδει τον ιό;

Advertisement
Advertisement

 

Το είχε πει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος :«… αν δείτε άνθρωπο -με μάσκα- με βαλβίδα όχι δυο, αλλά 22 μέτρα μακριά του, και να του πείτε να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία…».

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα.  Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη…» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτή τη μάσκα (με τη βαλβίδα) πρέπει να τη φοράνε μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, μόνο στις ειδικές μονάδες για τον covid-19 καθώς αυτές οι μάσκες «ψεκάζουν» τον ιό στους γύρω τους.

Advertisement
Advertisement

Τόνισε χαρακτηριστικά  πως αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, χωρίς μάσκα όπου ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει ο ένας τον άλλον, είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι μόλις στο 1,5%…

Δείτε μία μάσκα με βαλβίδα…

Advertisement

 

Ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στα οχήματα, αλλά και στα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα 5 Απριλίου, η χρήση της σωστής μάσκας είναι επιβεβλημένη και φυσικά υποχρεωτική.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους,  η παραμονή 30 ατόμων σε μία αίθουσα 100 τ.μ. για 2 ώρες, χωρίς μάσκα, έχει 78% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Οι 23 δηλαδή θα μολυνθούν.

Η παραμονή 30 ατόμων σε μία αίθουσα 100 τ.μ. για 2 ώρες, με τη λεγόμενη χειρουργική μάσκα (OP τριών σημείων), έχει 13% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Οι 4 δηλαδή θα μολυνθούν.

Η παραμονή 15 ατόμων σε μία αίθουσα 50 τ.μ. για 2 ώρες, με τη μάσκα τύπου FFP2, έχει 1% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Δηλαδή από τους 15 δε θα μολυνθεί κανείς…

Advertisement

 

Στο αυτοκίνητο…

…η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη, εφόσον κινούμαστε μόνοι μας, ή μεταφέρουμε άνθρωπο που μένει μαζί μας, ενώ και η χρήση του κλιματιστικού δεν αντενδείκνυται, αφού το σύστημα παίρνει αέρα από τον εξωτερικό αέρα…

Στην περίπτωση τώρα που ο οδηγός θέλει να φορά μάσκα, θα πρέπει να τη φορά σωστά. Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όμως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εμποδίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο οδηγός φορά γυαλιά μαζί με τη μάσκα, γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση τα γυαλιά να θολώσουν. Επιλέξτε λοιπόν τη σωστή μάσκα και δοκιμάστε την προτού οδηγήσετε.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα πρέπει να είναι σωστά στερεωμένη και δεν θα πρέπει να κουνιέται ή να πέφτει γιατί θα αποσπάσει την προσοχή του οδηγό.

Στην περίπτωση τώρα που ο οδηγός δεν φορά μάσκα, καλό θα είναι όταν ανοίξει το παράθυρο για να μιλήσει με κάποιον να φορέσει τη μάσκα του για να αποφύγει τυχόν εκπνεόμενα σωματίδια.

Οι οδηγοί αυτοκινήτων διανομών καλό θα είναι επίσης να φορούν συνεχώς τη μάσκα και να μην την βγάζουν κάθε φορά που μπαίνουν στο αυτοκίνητο, αποτρέποντας έτσι τυχόν μόλυνση από τα χέρια που ακουμπούν τη μάσκα. Φυσικά, αυτό ισχύει και για όλους τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για ψώνια και θα μπουν-βγουν συχνά από αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Προσοχή: Πότε πέφτει το 300άρι στο αυτοκίνητο και με μάσκα (upd)

 

Ειδικότερα:

🔹 Η μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη.
🔹 Δεν αγγίζουμε το μπροστινό μέρος της μάσκας.
🔹 Πλένουμε τα χέρια μας πριν βάλουμε και αφού βγάλουμε τη μάσκα.
😷 Για να μείνουμε ασφαλείς, κάνουμε πάντα σωστή χρήση της μάσκας!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Το μεγαλύτερο πλωτό νοσοκομείο των ΗΠΑ
Κρούσματα κορωνοϊού σε αμαξοστάσιο της ΟΣΥ – Συνεχείς απολυμάνσεις
Η αστυνομία “απούσα” από τους ελέγχους Covid-19 – Εμφαση στο πραγματικό έγλημα